اگر به فکر این هستید که شام محلی چی بخورم؟ باید بدانید که در ایران غذاهای مختلف محلی بسیار زیادی وجود دارد. آشپزی ایرانی یکی از بهترین نمونههای تنوع قومیتی آن است که غذاهای گروههای مختلف را منعکس میکند. شما میتوانید این تطبیقپذیری را برای انواع غذاها نیز مشاهده کنید. از خورشها، سوپها و شیرینیها، همه چیز را در میان غذاهای لذیذ خواهید یافت. غذاهای ایرانی عمدتاً ترکیبی از برنج، گوشت، سبزیجات و آجیل است. در ایران اغلب ادویهها و گیاهان دارویی به غذاها اضافه میشود. رژیم غذایی ایرانیان آنقدر زیاد است که فهرست کردن بهترین غذاهای محلی ایرانی دشوار است. در این مطلب از فیت کلاب برخی از غذاهای محلی که تا حد زیادی به عنوان بهترین غذاها شناخته شدهاند را به شما معرفی میکنیم.
شام محلی چی بخورم؟ معرفی 9 غذای محلی
ایران دارای قومیت و اقوام مختلفی است. به هر گوشه از ایران که سفر کنید اقوامی وجود دارند که با توجه به طبیعت و فرهنگشان غذاهای سنتی لذیذی را طبخ میکنند. بین هزاران غذای محلی تعدادی غذا به دلیل طعم خیلی خوب و لذیذی که دارند از دیگر غذاها معروفترند و طرفداران زیادتری هم دارند. حتی آوازه این غذاهای ایرانی در کشورهای خارجی هم پیچیده است. در ادامه بهترین غذاهای محلی ایران را به شما مغعرفی میکنیم.
خورش یاخنی؛ خراسان
خورش یاخنی با برنج، مرغ یا گوشت یکی از غذاهای محلی شمال خراسان است و منسوب به شهرستان درگز است. یاخنی درگز یک غذای بسیار خوشمزه و راحت است. یکی از دلایل خوشمزه بودن این غذای لذیذ استفاده از پیاز محلی درگز است. در نواحی خراسان انواع گوشت تولید میشود که چلو گوشت مشهد (گوشت قرمز با برنج) و یاخنی از معروفترین آنهاست.
یاخنی در اصل به معنای گوشت پخته است. ازاینرو در مناطق مختلف ایران و افغانستان انواع یاخنی مانند آبگوشت یاخنی، نخود یاخنی، یاخنی کلم و یاخنی بادمجان طبخ میشود. تلفظ این غذای ایرانی در گویشهای مختلف متنوع است. مثلاً در جنوب ایران و شهرهایی مانند بوشهر به آن یوخنی نیز میگویند.
دلمه برگ مو؛ آذربایجان
دلمه برگ انگور یکی از غذاهای محلی ایرانی در استان آذربایجان شرقی و غربی است. این غذا در اصل یک غذای مدیترانهای است و کشورهای مدیترانهای از جمله ترکیه از آن بهعنوان وعدهغذایی استفاده میکنند. احتمالاً تأمین و استفاده از آن از ترکیه به شهرهای غربی رفته و سپس به سایر نقاط ایران رسیده است.
در اواسط بهار برگهای تازه انگور در بازار پیدا میشود حیف است از آن استفاده نکنید. این غذای ایرانی یکی از پیشغذاهای سنتی است و در بسیاری از نقاط کشورمان طرفدار دارد. افرادی که کلسترول بالایی دارند بهتر است دلمه را با آب لیموی تازه میل کنند. این ماده غذایی انرژیزا و برای تقویت عمومی بدن مفید است. همچنین میتواند به از بین بردن کمخونی به دلیل وجود آهن، منیزیم و ویتامین B1 کمک کند.
[elementor-template id=”31890″]
شله؛ مشهد
آش شله قلمکار مشهد یا شله مشهد یک غذای ایرانی فوقالعاده خوشمزه و البته وقتگیر است که اغلب در مناسبتها و مراسم خاص ماه محرم و صفر طبخ میشود. این غذا از خانواده آش میباشد. این غذا برخلاف شله قلمکار شهرهای دیگر ایران، سبزی ندارد. هر چه گوشت آن بیشتر باشد، خوشمزهتر است. ویژگی خاص شله مشهد وجود مقداری خورش قیمه روی آن است.
یکی از غذاهای اصیل ایرانی است که تقریباً در تمام ایران طبخ میشود. انواعی از قبیل آش رشته، آش ماست، آش جو و غیره دارد که شله قلمکار یکی از آنها محسوب میشود. همانطور که قبلاً گفته شد، مشهدیها شله را با گوشت قیمه سرو میکنند. این غذا به دلیل استفاده از انواع حبوبات در آن ارزش غذایی بسیار بالایی دارد. قدمت آن ممکن است به دوران قاجار (1789-1906) تا زمان حمله مغول به ایران برگردد.
اشکنه اسفناج؛ تهران
شام محلی چی بخورم؟ ما به شما اشکنه را پیشنهاد میدهیم. اشکنه اسفناج یک غذای ایرانی است که در سراسر ایران به ویژه در تهران طبخ میشود. برای تهیه اسفناج اشکنه به تخممرغ، سیبزمینی، پیاز، اسفناج، آب، سماق و ادویه نیاز دارید. پخت این غذای خوشمزه محلی ایرانی آسان است و در مهمانیهای رسمی از آن استقبال میشود.
امتحان کردن این غذای ایرانی در یک خانه محلی فرصتی است که هرگز آن را از دست ندهید. امروزه مردم بسیاری از کشورهای جهان، به ویژه کشورهای آسیایی و اروپایی، از اسفناج نه تنها برای طعم لذیذ آن، بلکه برای اهداف تغذیهای و درمانی خود، بیشتر در عادات غذایی کودکان و نوجوانان خود استفاده میکنند.
کباب ترش؛ شمال
کباب یک غذای اصیل ایرانی است که از قدیمالایام مورد استفاده ایرانیان بوده است. برخی معتقدند پختن کباب از زمان مغولها در ایران رایج شده است. برخی دیگر معتقدند که از زمان ناصرالدینشاه (1848-1896 میلادی) رواج پیدا کرده است. کباب ترش نیز یکی از انواع کبابهایی است که از گذشته تا به امروز در بین مردم شمال ایران پخته میشود که البته در مورد منشأ آن توافق جمعی وجود ندارد.
برخی البته این غذا را یک غذای گیلانی میدانند و معتقدند کباب ترش ابتدا در گیلان ایجاد شده است. اکنون در سراسر شمال کشور و در رستورانهای شمال تهیه میشود. کباب ترش در هر نقطه از شمال به طور منحصربهفرد درست میشود. به طور کلی در ترتیب پخت این غذا حتماً گردو، سس انار و فلفل دیده میشود.
وضعیت بدنی من به چه صورت است ؟
باید بدونیم وضعیت تناسب اندام ما به چه شکلی هست ؟ لاغریم ، اضافه وزن داریم یا وزنمون ایده آل هست. برای این که متوجه این قضیه بشیم یک شاخص معروف به اسم BMI یا شاخص توده بدنی داریم. برای حساب کردنش باید قد و وزنمون رو با جنسیت توی فرمول بزاریم از طریق جدول ها ببینیم توی چه شرایطی هستیم، اما اصلا نگران نباشید نیازی به حساب و کتاب کردن نیست. فقط کافی فرم زیر رو پر کنید و تا به صورت اتوماتیک شاخص توده بدنی شما حساب بشه و وضعیت بدنتون رو به شما نشان بده. بعد از پر کردن فرم اگر فکر کردی نیاز به یک برنامه اختصاصی تمرین و تغذیه دارید که با کمترین هزینه براتون طراحی و ارسال بشه کافی روی دکمه درخواست مشاوره کلیک کنی مشخصاتت رو بزنی تا کارشناس های ما تو اولین فرصت ( معمولا 2 روز بعد ) باهاتون تماس بگیرن و برای رسیدن به هدف راهنماییتون کنند. اگر هم عجله دارید برای دریافت برنامه اختصاصی می تونید توی سایت ثبت نام کنید و سفارش طراحی برنامه تمرین و تغذیه رو از قسمت دریافت برنامه جدید خودتون رو ثبت کنید.
محاسبه BMI - شاخص توده بدنی
یتیمچه؛ نیشابور
یتیمچه یکی از غذاهای محلی ایران است که در هر شهر به روشی خاص تهیه میشود. چون در آن گوشت استفاده نمیشود به آن یتیمچه میگویند. یتیمچه جزء غذاهای محلی نیشابور در استان خراسان رضوی است. یتیمچه نیشابوری با یتیمچه شمالی متفاوت است. در این نوع علاوه بر بادمجان از عدس، لوبیا و نخود استفاده میشود و بسته به ذائقه میتوان کشک و نعناع یا گوجهفرنگی نیز اضافه کرد.
مردم شیراز به جای بادمجان کدوحلوایی میریزند و آذریها آن را با لوبیا و عدس میپزند. سیبزمینی نیز یکی از مواد اصلی این غذا است. مردم کاشان به جای کره، دورده را در این غذای ایرانی اضافه میکنند. دورد یک ترکیب روغن قهوهای است که از آب با حجم زیادی کره در ته بشقاب تشکیل میشود و بسیاری از مصرفکنندگان آن را خوشمزهتر از خود کره میدانند. البته خوردن سبزی و نان سنگک نیز در کنار این غذای ایرانی توصیه میشود.
کله جوش؛ زنجان و اصفهان
کله جوش یکی از غذاهای محلی و سنتی ایرانی است که متعلق به شهر اصفهان و عمدتاً شهرهای مختلف خراسان و یزد است. این غذای ایرانی در محلی به نامهای کالا جوش، دوغ، قروتی، کال جوش و کشک جوش معروف است. جالب است بدانید که در برخی شهرها یک بشقاب بادمجان سرخ شده در کنار این غذا سرو میشود. مخلوطی از کشک، گردو و سبزیجات است، اما طرز پخت آن در شهرهای مختلف کمی متفاوت است. چون در این غذای محلی ایران کشک زیادی استفاده میشود برای کسانی که لبنیات مصرف نمیکنند منبع عالی کلسیم است.
کشک با حجم کم خود یک ماده غذایی معجزهآسا است که حاوی تمام خواص شیر و شامل کلسیم، چربی، نمک، پروتئین و نیاسین (ویتامین B3) است. میزان انرژی تولید شده با 100 گرم کشک حدود 105 تا 120 کالری است که میتواند به عنوان یکی از تامین کننده های انرژی در رژیم غذایی روزانه گنجانده شود.
چکدرمه؛ ترکمن
اگر به گرگان سفر کردید حتماً فرصتی برای خوردن چکدرمه پیدا کنید. چکدرمه یک غذای اصیل ایرانی است؛ مانند استامبولی (لوبیا سبز با برنج) اما به جای سیبزمینی گوشت دارد و سریع و آسان طبخ میشود. گوشت بره را با پیاز تفت میدهند. سپس ادویه و برنج را داخل قابلمه اضافه میکنند. سرو این غذای ایرانی با ماست و سالاد شیرازی خوشمزهتر است. اگر به دنبال این هستید که شام محلی چی بخورم؟ چکدرمه هم غذای مغذی و لذیذی است.
دال عدس؛ بوشهر
دال عدس نوعی لوبیا و از خانواده عدس است که رنگی مایل به قرمز دارد. طعم آن شبیه به گوجهفرنگی است. این غذای ایرانی در استان بوشهر در جنوب ایران و مرز خلیجفارس درست میشود. از این غذا به عنوان داروی خوراکی برای درمان نیز استفاده میشود. سالمندان و افراد مبتلا به آرتروز بهتر است از آن به عنوان دارو استفاده کنند. یکی از خواص ضروری این گیاه تقویت دستگاه گوارش است.
میتوانید از این غذا برای صرفهجویی در انرژی در بدن خود قبل از ورزش، کار یا کوهنوردی استفاده کنید. به دلیل وجود انرژی زیاد در این غذا، آن را میتوان به عنوان یک غذای عالی در نظر گرفت. دو فنجان عدس دارای 70 کیلوکالری انرژی است، بنابراین میتوان از آن به عنوان یک صبحانه مناسب برای تأمین انرژی کافی برای فعالیتهای روزانه استفاده کرد.
[elementor-template id=”25463″]
دریافت برنامه غذایی شام محلی از متخصصین تغذیه فیت کلاب
اگر شما عزیزان به دنبال تناسباندام خود هستید و نمیدانید شام محلی چی بخورم که اضافه وزن پیدا نکنم. متخصصین تغذیه فیت کلاب میتوانند در این زمینه به شما کمک کنند. فیت کلاب بزرگترین مجموعه ورزشی در شمال تهران است که با داشتن متخصصین تغذیه و تناسباندام در کنار شما عزیزان هستند. برای مشاوره نیز میتوانید با شماره 02191090095 تماس بگیرید.
سؤالات متداول
چرا غذاهای محلی در ایران تنوع زیادی دارد؟
زیرا در ایران تنوع قومیتی زیادی وجود دارد. هر یک از استانها و قومها برای خود روش پخت متفاوت غذا دارند که باعث شده غذاهای محلی متنوعی در ایران ایجاد شود.
آیا غذاهای محلی سالم هستند؟
چون در پخت غذاهای محلی از مواد اولیه سالم و تازه استفاده میشود دارای انرژی زیادی هستند. برای افراد در سنین مختلف غذای محلی بسیار سودمند است.
لذیذترین غذای محلی ایران چیست؟
در ایران غذاهای محلی خوشمزه و لذیذ زیادی وجود دارد. هر فردی با توجه به سلیقه و ذائقه خود غذای مناسبی را انتخاب میکند. لذیذترین غذای ایرانی آبگوشت، انواع کباب، شله مشهدی، یتیمچه و غیره است.