روانکنندههای شکم (ملینها) یبوست را با نرم کردن مدفوع سفت یا تحریک رودههای شما برای حرکتدادن درمان میکنند. انواع رایج ملینها شامل ملینهای حجیم ساز، اسمزی، نرمکنندههای مدفوع، روانکنندهها و محرکها هستند. اکثر آنها را بدون نسخه پزشک میتوانید از داروخانه تهیه نمایید. توجه داشته باشید که باید آنها را طبق دستور مصرف کنید. مصرف خودسرانه و افراطی باعث عوارضی از جمله نفخ یا گرفتگی معده میشود. برای روان کردن شکم، انواع قرصها وجود دارد. هنگام استفاده باید تفاوت بین قرصها را بهخوبی بدانید تا انتخاب درستی داشته باشید. در این مطلب از فیت کلاب به مقایسه انواع قرص روان کننده شکم میپردازیم.
ملینها چیست؟ نحوه کارکرد ملینها
ملینها داروهایی هستند که در صورت یبوست به شما کمک میکنند تا مدفوع کنید. بسیاری از ما با علائم مشخص یبوست از جمله تلاش برای مدفوع، مدفوع سفت یا خشک و این احساس که روده شما حتی پس از دفع مقداری مدفوع، خالی نیست آشنا هستیم. معمولاً تغییر سبک زندگی سیستم گوارشی شما را به حالت عادی درمیآورد تا مدفوع کنید. خوردن غذاهای پر فیبر، مصرف پروبیوتیکها، نوشیدن مایعات بیشتر و ورزش بسیار مؤثر هستند. اگر این تغییرات را امتحان کردهاید و هنوز مشکل یبوست دارید. شما باید برای رفع این مشکل ملینها را امتحان کنید.
شما میتوانید ملینها را بدون نسخه از داروخانهها و آنلاین خریداری کنید. روانکنندههای شکم ممکن است بهعنوان ملین، نرمکننده مدفوع یا مکملهای فیبر نامگذاری شوند. ملینها باعث ایجاد تغییراتی در سیستم گوارش شما میشوند که دفع مدفوع را برای شما آسانتر میکند. برخی با نرمتر کردن مدفوع کار میکنند تا راحتتر دفع شود. بعضی دیگر عضلات روده بزرگ را تحریک میکنند تا مدفوع را در امتداد حرکت دهند. برخی از ملینها هر دو خاصیت ذکر شده را دارند.
چه کسانی به ملین نیاز دارند؟ علائم یبوست
همه ما در دورهای از زندگی خود یبوست را تجربه میکنیم. اگر یبوست شما طولانی شد حتماً به فکر راه درمان آن باشید. یکی از راهها استفاده از انواع ملینها است. باید با توجه به سبک زندگی و بدن خود یکی از آنها را انتخاب نمایید. معمولاً افرادی که به ملین نیاز دارند علائم ذکر شده در ذیل را تجربه میکنند.
- شما گاه به گاه یبوست را تجربه میکنید که با تغییر سبک زندگی بهبود نیافته است.
- شما یک بیماری مزمن مانند بیماری کرون یا کولیت اولسراتیو دارید که باعث یبوست میشود.
- شما نیاز به پاکسازی روده دارید تا مدفوع را از روده بزرگ قبل از انجام عمل روی سیستم گوارش خود خارج کنید.
توجه داشته باشید که ملینها برای همه افراد مبتلا به یبوست بیخطر نیستند. اگر باردار هستید، قبل از مصرف ملینها با پزشک خود مشورت کنید. به کودکان خود هرگز ملین ندهید مگر اینکه پزشک اطفال آن را توصیه کند. مانند هر داروی دیگری ملینها میتوانند بر اثرات برخی داروها تاثیر بگذارند. اگر داروی تجویزی مصرف میکنید هنگام مصرف هر نوع ملینی با پزشک خود صحبت کنید.
[elementor-template id=”37773″]
آشنایی با انواع ملینها؛ تقسیمبندی کلی ملینها
بیشتر ملینها بدون نسخه در دسترس هستند. اگرچه ملینها برای ازبینبردن یبوست متفاوت عمل میکنند، اما معمولاً برای درمان یبوست گاه به گاه یا کوتاهمدت استفاده زیادی دارند. مصرف طولانیمدت ملینها میتواند عوارض جانبی و حتی تشدید یبوست برای شما ایجاد کند. اگر گزینههای بدون نسخه مؤثر نیستند یا اگر یک بیماری مزمن دارید که باعث یبوست میشود. به یک ملین قویتر و نسخهای نیاز دارد. در ادامه انواع کلی ملینها را به شما عزیزان معرفی میکنیم.
ملینهای حجیم ساز؛ مکملهای فیبر
ملینهای حجیم ساز، مدفوع شما را حجیم میکنند یا آن را بزرگتر میکنند. این نوع ملین یک ماده به مدفوع شما به نام فیبر محلول اضافه میکند. فیبر محلول، آب را از بدن شما به مدفوع میکشد و آن را بزرگتر و نرمتر میکند. افزایش اندازه، روده بزرگ شما را تحریک میکند تا منقبض شود و مدفوع را خارج کند. این ملینها بهطورکلی ملایمترین نوع ملین هستند. ملینهای حجیم ساز کمترین احتمال ایجاد عوارض جانبی را دارند و بهترین ملین هستند که ابتدا باید امتحان کنید. از جمله این ملینها میتوان به: ملین فیبروگل، پسیلیوم گرانول، پلی کربوفیل و متیل سلولز اشاره کرد.
ملینهای اسمزی؛ جذب آب در روده
نقش ملینهای اسمزی این است که آب را از سایر قسمتهای بدن بکشند و به روده بزرگ بفرستند. زمانی که روده بزرگ آب بیشتری را جذب میکند مدفوع را نرمتر و دفع آن را راحتتر میکند. ملینهای سالین نوعی ملین اسمزی هستند. ملینهای سالین حاوی نمکی هستند که آب را در روده بزرگ نگه میدارد. از جمله ملینهای اسمزی میتوان به پلی اتیلن گلیکول، محلول هیدروکسید منیزیم و گلیسیرین اشاره کرد.
ملینهای روان کننده؛ ایجاد لغزندگی
ملینهای روان کننده روده شما را میپوشانند و آن را صاف میکنند. این پوشش مانع جذب آب از مدفوع روده بزرگ شما میشود، بنابراین نرم میماند. همچنین باعث ایجاد لغزنده میشود که دفع مدفوع را راحتتر میکند. ملینهای روان کننده برای ایجاد حالت لغزندگی حاوی روغن معدنی هستند.
ملینهای محرک؛ تحریک اعصاب روده بزرگ
در واقع ملینهای محرک، اعصابی را که عضلات روده بزرگ را کنترل میکنند، فعال میکنند. این اعصاب روده بزرگ شما را مجبور به حرکت میکنند تا مدفوع شما را به سمت جلو حرکت دهد. اگر سایر انواع بدون نسخه کمکی نکرده باشند، ممکن است به یک ملین محرک نیاز داشته باشید. ملینهای محرک مانند بیزاکودیل و سنا (ملین فلچر) در داروخانه وجود دارد.
مقایسه انواع قرص روان کننده شکم؛ معرفی معروفترین قرصهای ملین
ملینها در اشکال مختلفی مانند قرص، شربت و شیاف قابل استفاده هستند. شما عزیزان باید با توجه به میزان مشکل خود بهترین نوع ملینها را انتخاب کنید. پرطرفدارترین نوع مصرف ملینها به صورت قرص و کپسول است. در داروخانهها انواع مختلف و زیادی از قرص روان کننده شکم وجود دارد. برای اینکه انتخاب درستی داشته باشید باید به مقایسه انواع قرص روان کننده شکم بپردازید. تفاوت این قرصها را باید بدانید.
کپسول رولاکس؛ شرکت داروسازی قائم دارو
کپسول رولاکس که یکی از قرصهای ملین است شرکت داروسازی قائم دارو تولید میکند. رولاکس به صورت کپسول در دسترس است. در هر جعبه 30 عدد کپسول وجود دارد و افراد بالای 12 سال میتوانند مصرف کنند. از 500 میلیگرم پودر خشک برگ سنا تشکیل شده است. از جمله موارد مصرف آن ملین، مسهل و درمان یبوست است.
اگر شما عزیزان از داروهای آرامبخش و سداتیو استفاده میکنید قبل از مصرف کپسول رولاکس با پزشک خود مشورت کنید. مصرف این دارو با داروهای دیگوکسین، داروهای ضد آریتمی، استروژن، ایندومتاسین، نیفیدیپین، داروهای مدر پایینآورنده پتاسیم مانند فوروزماید و هیدروکلرتیازید و آدنو کورتیکو استروئیدها و شیرین بیان تداخل دارد. مصرف خودسرانه زیاد و افراطی عوارضی از جمله آریتمی قلبی، نفروپاتی، ادم، پوکی استخوان، کولون اسهال، هیپوگاماگلوبولینا، هماچوری و ضعف عضلانی، پیگمانتاسیون ملانینی مخاط روده و آسیب بافتی دارد.
قرص سیلاکس؛ شرکت داروسازی دینه
هنگام مقایسه انواع قرص روان کننده شکم باید به مشخصات قرص سیکلاس نیز پرداخته شود. قرص سیکلاس، یک نوع داروی گیاهی است که برای درمان یبوست ناشی از ضعف روده کاربرد دارد. قرص سی لاکس تحرکات روده را بیشتر کرده و از این طریق از بروز تنبلی روده نیز جلوگیری میکند. افرادی که دچار بواسیر میشوند نیز مصرف این قرص به آنها توصیه میشود. سیلاکس مشکلات ناشی از بواسیر یا هموروئید را درمان میکند.
هر قرص سی لاکس از ۵۵۰ میلیگرم برگ سنا و اسانس رازیانه تشکیل شده است. این نوع قرص روان کننده شکم را باید با تجویز پزشک مصرف کنید. توجه داشته باشید که بیشتر از 2 هفته به طور مداوم از قرص سیلاکس مصرف نکنید. مصرف زیاد قرص سیلاکس واکنش روده بزرگ به سینوزیدها را کم کرده و عضلات کلون را ضعیف میکند.
کپسول ژلاکس؛ شرکت داروسازی دانا
کپسول ژلاکس از روغن کرچک تشکیل شده است. روغن کرچک به خاصیت ملینی و ضد یبوست معروف است. بسیاری از افراد به دلیل طعم نامطلوب روغن کرچک از خوردن آن امتناع میکنند. با تولید آن به صورت کپسول با نام ژلاکس این مشکل برطرف شده است. برای آمادهسازی روده و مقعد قبل از اعمال جراحی یا مطالعات رادیوگرافی میتوان از کپسول ژلاکس استفاده کرد.
اگر میخواهید بهعنوان ملین از آن استفاده کنید روزانه 1 الی 3 کپسول مصرف کنید. اگر یبوست دارید و بهعنوان مسهل استفاده میکنید باید 2 الی 3 کپسول، 2 تا 3 بار در طول روز مصرف داشته باشید. استفاده از این نوع قرص روان کننده شکم در دروان بارداری خطرناک است زیرا روغن کرچک باعث ایجاد رخونی در ناحیه لگن و تحریک رحم میشود.
دریافت رژیم غذایی و ورزشی ضد یبوست از فیت کلاب
در این مطلب به مقایسه انواع قرص روان کننده شکم پرداختیم. توجه داشته باشید تعداد قرصهای روان کننده و ضد یبوست در داروخانهها بسیار زیاد هستند. در این مطلب فقط به معروفترین آنها اشاره کردیم و خصوصیات آنها را برای شما توضیح دادیم. در هنگام مصرف قرصهای مسهل حتماً بروشور داخل جعبه را با دقت مطالعه نمایید. نکات مهم را در ذهن خود نگه دارید تا از بروز اثرات جانبی و خطرناک جلوگیری کنید.
یکی از راههای جلوگیری از یبوست، فعالیت بدنی و داشتن برنامه تغذیهای درست است. شما عزیزان برای دریافت رژیم غذایی و ورزشی درمان یبوست و متناسب با سبک زندگی خود میتوانید از متخصصین تغذیه و تناسباندام فیت کلاب کمک بگیرید. برای مشاوره نیز میتوانید با شماره 02191090095 تماس بگیرید.
[elementor-template id=”25395″]
سؤالات متداول
اگر یک نوبت مصرف داروی ضد یبوست را فراموش کردید چه باید کرد؟
ازآنجاییکه از داروهای ضد یبوست در صورت نیاز استفاده میشود، برنامه دوز روزانه ندارد. اگر برای آزمایش پزشکی آماده میشوید و دوز مصرفی خود را فراموش کردید، برای راهنمایی با پزشک خود تماس بگیرید.
آیا آنتیبیوتیکها میتوانند باعث یبوست شوند؟
بهطورکلی، شایعترین عارضه جانبی درمان با آنتیبیوتیک، گاز و اسهال ناشی از آنتیبیوتیک است که فلور طبیعی باکتریها را در روده بزرگ شما تغییر میدهد. با این حال، اگر متوجه شدید که با هر دارویی یبوست دارید، مصرف مایعات، فیبر و ورزش روزانه را برای کمک به حرکت روده خود افزایش دهید.
قبل یا بعد از استفاده از روانکنندههای شکم از چه چیزهایی باید اجتناب کرد؟
از مصرف سایر داروها در 2 ساعت قبل یا 2 ساعت پس از مصرف قرصهای روان کننده شکم خودداری کنید.