روغن کانولا نوعی روغن گیاهی است که به دلیل طعم خنثی و نقطه دود بالا در آشپزی استفاده میشود. امروزه، اینفلوئنسرها و برخی از متخصصان سلامت، روغنهای دانه مانند کانولا را عامل ایجاد التهاب در بدن میدانند. ممکن است انواع ادعاهای ترسناک را شنیده باشید، مانند اینکه روغن کانولا میتواند به میتوکندری شما آسیب برساند. اما آیا واقعاً مصرف روغن کانولا برای شما بد است؟ در این مطلب از فیت کلاب درباره روغن کانولا از مضرات تا فواید نکات مهمی را برای شما عزیزان توضیح میدهیم. مطالعه این مطلب را به همه افراد توصیه میکنیم.
روغن کانولا چیست؟ تاریخچه کانولا
روغن کانولا از خرد کردن دانههای گیاه کلزا به دست میآید. گیاهان کلزا به ارتفاع بین سه تا شش فوت رشد و گلهای زرد زیبا و خوشبو تولید میکنند. هر دانه حاوی حدود 42 تا 43 درصد روغن است. روغن کانولا یکی از چندین روغن گیاهی است که فرایند تصفیه، سفید شدن و خوشبو شدن را طی میکند. حلالی به نام هگزان برای استخراج شیمیایی روغن از دانهها استفاده میشود.
روغن کانولا زمانی توسعه یافت که صنایع غذایی شروع به جستجوی جایگزینهای سالم و مقرونبهصرفه برای چربیهای اشباع شده در روغنها کردند. تحقیقات نشان داد که این چربیهای اشباع برای سلامت قلب مضر هستند. بسیاری از این گزارشها به ویژه روغن ذرت و روغن سویا را هدف قرار داده بودند. همانطور که تولیدکنندگان مواد غذایی جستجو و آزمایش کردند، روغن کلزا کشف شد. روغن کلزا یک روغن تک غیراشباع و دارای چربی اشباع کم است.
تولیدکنندگان مواد غذایی به تحقیقات خود به سمت تصفیه روغن کلزا و کانولا ادامه دادند. در اواخر دهه 1970 فرمولی را برای دستکاری ژنتیکی گیاه کلزا با تقسیم بذر به دست آوردند. روغن کانولا با داشتن اسید اروسیک کمتر و مقادیر بالاتر اسید اولئیک تولید شد. این روغن برای قلب، مغز، خلق و خو، پوست و سلولها مفید است.
ارزش غذایی روغن کانولا؛ آیا روغن کانولا برای شما مفید است؟
همانطور که در مورد هر غذایی صدق میکند. کلید درک ویژگیهای سلامت کلزا این است که به کل مشخصات غذایی نگاه کنید.
یک قاشق غذاخوری (14 گرم) روغن کانولا حاوی حدود
کالری | 124 گرم |
چربی | 14 گرم |
چربی اشباع شده | 1 گرم |
چربی تک غیراشباع | 8.9 گرم |
چربی غیراشباع چندگانه | 3.9 گرم |
چربی ترانس | 0.9 گرم |
ویتامین K | 10 میکروگرم |
ویتامین E | 2.5 میلی گرم |
روغن کانولا چربی اشباع کمی دارد و تجزیه اسیدهای چرب به شرح زیر است:
چربی اشباع شده | 7 درصد |
چربی تک غیراشباع | 64 درصد |
چربی اشباع نشده | 28 درصد |
چربیهای اشباع نشده روغن کانولا شامل اسید لینولئیک و اسید آلفا لینولنیک است که یک اسید چرب امگا 3 گیاهی محسوب میشود. روغن کانولا معمولا دو برابر مقدار امگا 6 یا امگا 3 دارد که به طور گستردهای نسبت سالمی برای مصرف در نظر گرفته میشود. در ادامه مطلب درباره روغن کانولا از مضرات تا فواید مطالب مهمی را بیان میکنیم.
فواید روغن کانولا؛ 5 فایده چشمگیر
این روغن به دلیل داشتن اسیدهای چرب تک غیراشباع برای بیماران دیابتی مفید است. همچنین به کنترل قند خون و سطح کلسترول کمک میکند. میتوانید روغن کانولا را به رژیم کاهش وزن خود اضافه کنید؛ زیرا حاوی آنتیاکسیدانهای خوبی است. ویتامین E و K موجود در روغن کانولا به لخته شدن خون کمک میکند.
روغن کانولا را میتوانید به راحتی از فروشگاهها با برندهای مختلف خریداری کنید. گاهی اوقات مصرف و استفاده بیش از حد از روغن کانولا میتواند اثرات نامطلوبی بر سلامتی داشته باشد. پس باید اطلاعات خود را درباره روغن کانولا از مضرات تا فواید بالا ببرد. همچنین، بهترین فواید سلامتی استفاده از روغن کانولا را بررسی کنید. در ادامه ابتدا درباره فواید روغن کانولا صحبت میکنیم.
1) قلب سالم؛ برای سلامت قلب مضر است یا مفید؟
روغن کانولا دارای بالاترین سطح استرولهای گیاهی، عمدتاً بتا استرول و کامپسترول است. غذاهایی که حاوی غلظت بیشتری از استرولها هستند. خطر ابتلا به بیماریهای قلبی مختلف را کاهش میدهند.
اگرچه بازاریابان اغلب روغن کانولا را به عنوان یک چربی سالم برای قلب و جایگزینی برای روغنهای دیگر تبلیغ میکنند. برخی مطالعات آن را بالقوه مضر میدانند. یک مطالعه در سال 2018 نشان داد افرادی که از روغن کانولا برای پختوپز استفاده میکنند بیشتر به سندرم متابولیک مبتلا میشوند. مشخص نیست که آیا روغن کانولا برای سلامت قلب مضر است یا مفید، بنابراین تحقیقات بیشتری لازم است.
2) کاهش کلسترول؛ افزایش کلسترول خوب
استرول گیاهی جذب کلسترول را در بدن مهار میکند و در نتیجه سطح آن را 10-15 درصد کاهش میدهد. نسبت بالایی از چربیهای تک غیراشباع (MUFA) دارد که LDL یا امگا 6 (کلسترول بد) را کاهش میدهد. همچنین باعث افزایش کلسترول خوب یا امگا 3 (HDL) میشود. بنابراین روغن کانولا پروفایل لیپیدی سالم را تحریک میکند.
3) کاهش التهاب؛ بهبود از التهاب ناشی از آرتریت حاد
روغن کانولا به بهبود حساسیت مفاصل کمک میکند و میتواند خشکی و سفتی مفاصل را کاهش دهد. همچنین برای افرادی که از التهاب ناشی از آرتریت حاد رنج میبرند مفید است. روغن کانولا همچنین التهاب ناشی از آسم و اختلالات روده را کاهش میدهد؛ بنابراین به عنوان یک عامل ضدالتهابی حیاتی عمل میکند.
4) به عنوان مرطوب کننده برای مراقبت از پوست؛ سلامت پوست
روغن کانولا سرشار از ویتامین E و K است. این ویتامینها به از بین بردن مشکلات پوستی مانند چین و چروک، خطوط ریز، آکنه، لکهها و غیره کمک میکنند. همچنین پوستی شاداب و جوان را به افراد میبخشند. ویتامین E به عنوان یک آنتیاکسیدان بسیار مؤثر است. میتواند از پوست در برابر اثرات مخرب رادیکالهای آزاد محافظت کند. میتوانید روغن کانولا را روی پوست بمالید تا نرم و لطیف بماند. سرعت التیام جراحات را افزایش داده و چین و چروکها را کندتر کند.
5) کاهش خطر ابتلا به سرطان؛ تاثیر ویتامین E
آنتیاکسیدانهای موجود در روغن کانولا مانند ویتامین E در برابر سرطان بسیار مؤثر هستند. رادیکالهای آزاد مضر باعث جهش سلولهای سالم به سلولهای سرطانی میشوند. ویتامین E موجود در روغن کانولا میتواند تا حد زیادی شانس ابتلا به سرطان را کاهش دهد. اگر قبلاً تحت تأثیر سلولهای سرطانی قرار گرفته باشید، روغن کانولا به کاهش تکثیر و گسترش آن کمک میکند. در نتیجه در درمان سرطان مؤثر است.
خطرات سلامتی روغن کانولا؛ مضرات کانولا
تا اینجا در رابطه با مزایای روغن کانولا صحبت کردیم. ممکن است این سؤال در ذهن شما شکل بگیرد که آیا این روغن معایبی نیز دارد؟ روغن کانولا نیز مانند هر روغن دیگر دارای یک سری مضرات است که نمیتوان از آن غافل شد. اگر شما به مواد تشکیلدهنده این روغن حساسیت داشته باشید. پس از مصرف علائمی همچنین اسهال، استفراغ، درد معده و یبوست را تجربه خواهید کرد. مانند همه مواد غذایی دیگر زیادهروی در مصرف این روغن یک سری معایب برای شما به دنبال خواهد داشت. در ادامه درباره خطرات بالقوه روغن کانولا برای سلامتی صحبت میکنیم.
اصلاح ژنتیکی شده؛ تأثیرات آفتکشها
اکثریت قریب به اتفاق روغن کانولا از کلزا اصلاح شده ژنتیکی ساخته شده است. در حالی که بحثهای زیادی در مورد خطرات بالقوه اصلاح ژنتیکی وجود دارد. یکی از مشکلات عمده محصولات تراریخته این است که آنها با مقادیر زیادی آفتکش اسپری میشوند. از آفتکشهایی از جمله گلایفوسیت استفاده میشود. گلایفوسیت یکی از سموم شناخته شده و عوامل بالقوه ایجاد سرطان است. متأسفانه بقایای این آفتکشها حتی در روغنهای تصفیه شده نیز باقی میمانند.
بسیار پردازش شده؛ انتخاب روغنهای دیگر
علاوه بر این، روغن کانولا و سایر روغنهای دانه، بسیار فراوری شدهاند. غذاهای بسیار فراوری شده به طور کلی با افزایش وزن، دیابت نوع 2، بیماری قلبی، افسردگی، فشار خون بالا و چندین بیماری دیگر مرتبط هستند. از آنجایی که جایگزینهای کمتر فراوری شده دیگری نیز وجود دارد. روغن کانولا به دلیل درجه فراوری آن بهترین انتخاب برای شما نیست.
سرعت بالا در اکسید شدن؛ غنی از چربیهای غیراشباع چندگانه
روغن کانولا و سایر روغنهای دانه، غنی از چربیهای غیراشباع چندگانه هستند. اگرچه برخی تحقیقات میگویند که چربیهای چند غیراشباع میتوانند برای سلامت قلب مفید باشند، اما ایدهآل نیستند. برخلاف چربیهای اشباع شده که بسیار پایدار هستند. چربیهای تک غیراشباع حاوی چندین پیوند مضاعف هستند که نشاندهنده نقطه ناپایداری است.
این نقطه ناپایداری موجب شکننده بودن روغن میشود. همچنین میتوانند باعث ایجاد رادیکالهای آزاد و سایر ترکیبات مضر در هنگام گرم شدن روغن شوند. وقتی روغن به طور مکرر گرم و سرد شود، مانند رستورانهایی که غذای سرخ شده سرو میکنند، این مشکل تشدید میشود. مقادیر زیادی از این ترکیبات میتواند به مشکلات سلامت مزمن مانند دیابت نوع 2 و بیماری قلبی کمک کند.
سرشار از چربیهای امگا 6؛ افزایش التهاب
در نهایت، روغن کانولا و سایر روغنهای دانه سرشار از چربیهای امگا 6 هستند. ما برای سلامتی مطلوب به نسبت خاصی از چربیهای امگا 3 و امگا 6 نیاز داریم. اما در حال حاضر مقادیر بیشتری از امگا 6 را نسبت به قبل مصرف میکنیم. این عدم تعادل باعث افزایش التهاب میشود که عامل بسیاری از مشکلات سلامت مزمن از جمله دیابت نوع 2، بیماری قلبی و زوال شناختی است.
مصرف روغن کانولا زیر نظر متخصصان تغذیه فیت کلاب
روغن کانولا یک روغن دانه بسیار تصفیه شده است. با اینکه روغن کانولا مانند هر محصول دیگری مضراتی نیز دارند؛ اما هنوز هم توسط بسیاری سالم تلقی میشود. به این دلیل است که چربی اشباع کمی دارد و نسبت به سایر روغنهای دانه از چربیهای تک غیراشباع غنیتر است. با این حال، هنوز هم تعدادی خطرات بالقوه برای سلامتی دارد. در این مطلب سعی کردیم به موضوع روغن کانولا از مضرات تا فواید از جوانب مختلفی بپردازیم.
اگر میخواهید مصرف روغن کانولا را در برنامه غذایی خود قرار دهید بهتر است با متخصص تغذیه مشورت نمایید. فیت کلاب با داشتن متخصصان تغذیه در خدمت شما عزیزان است. برای مشاوره نیز میتوانید با شماره 02191090095 تماس بگیرید.
سؤالات متداول
آیا روغن کانولا سالم است؟
روغن کانولا سرشار از چربیهای اشباع نشده است و کمترین میزان چربی اشباع شده را در بین روغنهای رایج پختوپز دارد. حاوی مقادیر زیادی اسید اولئیک (چربی تک غیراشباع) و آلفا لینولنیک اسید (اسید چرب ضروری امگا 3 گیاهی) است.
روغن کانولا از چه چیزی ساخته شده است؟
روغن کانولا از دانههای گیاه کانولا، یکی از محصولاتی که به طور گسترده در کانادا رشد میکند، به دست میآید. گیاهان کانولا گلهای زرد و کوچک و زیبا تولید میکنند. هر غلاف حاوی دانههای سیاه ریز است که از حدود 45 درصد روغن تشکیل شده است. پس از برداشت، دانههای کلزا خرد میشوند تا روغن موجود در دانه آزاد شود.