25 روز پیش ﺯﻣﺎﻥ ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ: 20 دقیقه

درمان بلغم| 19 گیاه درمان بلغم، رژیم غذایی افراد بلغمی

درمان بلغم| 19 گیاه درمان بلغم، رژیم غذایی افراد بلغمی | فیت کلاب

بلغم چیست و درمان بلغم چگونه ممکن است؟ تصور کنید همیشه احساس سنگینی و کسالت می‌کنید. دست و پایتان سرد است و هضم غذایتان کند است. ممکن است این حالت‌ها را به چیزهای دیگری ربط دهید، اما یک دلیل اصیل و کهن در طب سنتی برای آن وجود دارد؛ آن هم مزاج بلغم است. این مطلب از مجله تخصصی فیت کلاب تنها یک نوشته نیست؛ یک نقشه راه دقیق و علمی است. 

ما قرار است با هم سفر کنیم به دنیای مزاج بلغمی؛ در این سفر، یاد می‌گیرید بلغم چیست، چگونه بدن شما را تحت تأثیر قرار می‌دهد و مهم‌تر از همه، چگونه با اصلاح رژیم غذایی و سبک زندگی، می‌توانید این عدم تعادل را برطرف کنید و زندگی راحت و به دور از علائم اذیت کننده این مزاج را داشته باشید.

مزاج بلغمی چیست؟

بلغم چیست؟ بلغم یکی از چهار ماده اصلی تشکیل‌دهنده بدن در طب سنتی است که طبعی سرد و مرطوب دارد. منظور از مزاج بلغمی، شرایطی است که این ماده در بدن فرد بیش از حد طبیعی وجود داشته باشد. می‌توان این حالت را به هوای سرد و مرطوب یک روز ابری تشبیه کرد که موجب سنگینی هوا می‌شود. در بدن نیز غلبه بلغم، معمولاً به صورت احساس سنگینی، کم‌انرژی بودن و عدم تمایل به انجام فعالیت‌های سریع، خود را نشان می‌دهد.

بلغم در حالت متعادل، یک ماده ضروری و مفید برای بدن است که نقش آن نرم کردن مفاصل و مرطوب نگه داشتن بافت‌ها است. مشکل زمانی آغاز می‌شود که این ماده از حد تعادل خارج شده و در بدن غلبه کند. بنابراین، هدف درمان در طب سنتی، از بین بردن کامل بلغم نیست، بلکه بازگرداندن مقدار آن به حالت طبیعی برای بازیابی تعادل و نشاط بدن است.

درمان سردی بدن و بلغم 

درمان سردی بدن و بلغم یا به تعادل رساندن آن؟ هدف اصلی، متعادل‌سازی مزاج است. پاسخ به این که چگونه بلغم را از بین ببریم؟ این است که قوی‌ترین راه‌کار، استفاده همزمان از خوراکی‌های گرم و خشک (مانند دارچین، زنجبیل و عسل) و تغییر سبک زندگی (مانند ورزش منظم و پرهیز از غذاهای سرد) است.

  • درمان طبیعی و خانگی بلغم 
  • درمان بلغم با داروهای گیاهی

1.درمان طبیعی و خانگی بلغم

درمان طبیعی و خانگی بلغم | فیت کلاب

درمان طبیعی و خانگی بلغم چگونه امکان‌پذیر است؟ این تکنیک‌های سادۀ خانگی، با سردی و رطوبت بلغم مبارزه می‌کنند.

حمام آب گرم 

ماساژ درمانی با روغن های گرم

بخور اکالیپتوس و آویشن

  • حمام آب گرم:

حمام آب گرم می‌تواند به بهبود گردش خون در این ناحیه و شل شدن عضلات آن کمک کند. این کار ممکن است به تسکین احساس ناراحتی ناشی از احتقان یا سوءهاضمه (که می‌تواند با تولید خلط بیش از حد همراه باشد) بیانجامد. گرمای موضعی یک روش رایج برای کاهش اسپاسم و ایجاد احساس آرامش است.

  • ماساژ درمانی با روغن های گرم:

ماساژ با روغن‌های گرم مانند روغن کنجد، زنجبیل یا سیاه‌دانه می‌تواند به بهبود گردش خون و ایجاد حس آرامش کمک کند. به عنوان مثال، روغن زنجبیل به دلیل خاصیت گرمابخشی شناخته شده است. ماساژ نواحی مانند کف پا (بر اساس اصول رفلکسولوژی) و اطراف شکم، بیشتر با هدف کاهش استرس و بهبود عملکرد گوارش انجام می‌شود که به طور غیرمستقیم می‌تواند بر تعادل دمای بدن تأثیر بگذارد.

  • بخور اکالیپتوس و آویشن:

از آنجا که بلغم می‌تواند در سینوس‌ها و ریه‌ها تجمع یابد، بخور یکی از مؤثرترین و مستقیم‌ترین روش‌های خانگی برای رفع آن است. استنشاق بخار آب گرم به مرطوب شدن مجاری تنفسی و رقیق شدن مخاط کمک می‌کند. افزودن گیاهانی مانند اکالیپتوس (با ترکیب ضداحتقان و ضدعفونی‌کننده‌ اکالیپتوس) و آویشن (با خواص ضد میکروبی و خلط‌آور) می‌تواند اثر این روش را به طور چشمگیری افزایش دهد.

2.درمان بلغم با داروهای گیاهیدرمان بلغم با داروهای گیاهی | فیت کلاب

درمان بلغم با داروهای گیاهی، یک فرآیند هوشمندانه است. گیاهان دارویی هر کدام با یک استراتژی خاص به جنگ بلغم می‌روند. 

  • ترکیب زنجبیل، دارچین و میخک
  • عرق دارچین
  • دمنوش زیره سبز
  • دمنوش پونه کوهی 
  • جوشانده برگ بو
  • عرق زنیان
  • دمنوش افسنتین
  • بادرنجبویه
  • مصطکی
  • کُندر
  • ترکیب عسل، زنجبیل و سیاه دانه
  • بهار نارنج
  • گل گاوزبان
  • بومادران
  • اسطوخودوس
  • مریم گلی
  • آویشن
  • پنج انگشت 
  • شنبلیله

1.ترکیب زنجبیل، دارچین و میخک برای درمان بلغم

  • طبع: گرم
  • خواص و دلیل اثرگذاری: کاهش علائم ناشی از تجمع بلغم مانند احساس سنگینی و ناراحتی گوارشی به دلیل طبع گرم و خواص ضدالتهابی و ضد میکروبی.
  • نحوه مصرف: یک قاشق چای‌خوری از هر یک را در لیوان آب جوش به مدت ۱۰ دقیقه بگذارید دم بکشد و سپس میل کنید.

2.عرق دارچین 

  • طبع: گرم
  • خواص و دلیل اثرگذاری:کمک به هضم و ایجاد احساس گرمی در بدن
  • نحوه مصرف: بعد از هر غذا، نصف استکان عرق دارچین را در کمی آب مخلوط کرده و بنوشید.

3.دمنوش زیره سبز 

  • طبع: گرم
  • خواص و دلیل اثرگذاری: مفید برای نفخ، احساس سنگینی و سوءهاضمه ناشی از غلبه مزاج بلغمی به دلیل خواص بادشکن و هضم‌کنندگی
  • نحوه مصرف: یک قاشق چای‌خوری زیره سبز را کمی کوبیده و در آب جوش دم کنید.

4.دمنوش پونه کوهی و درمان بلغم

  • طبع: گرم
  • خواص و دلیل اثرگذاری: بهبود هضم و کاهش ناراحتی‌های گوارشی به دلیل خواص ضد میکروبی و ضدالتهابی قدرتمند (حاوی کارواکرول و تیمول).
  • نحوه مصرف: یک قاشق چای‌خوری پونه خشک را در یک لیوان آب جوش دم کنید.

5.جوشانده برگ بو 

  • طبع:گرم
  • خواص و دلیل اثرگذاری: رفع بلغم و کمک به دفع خلط سینه و بهبود هضم
  • نحوه مصرف: ۳-۴ عدد برگ بو را در دو لیوان آب به مدت ۱۵ دقیقه بجوشانید.

6.عرق زنیان 

  • طبع:گرم
  • خواص و دلیل اثرگذاری: درمان بلغم و چاقی با افزایش ترشح آنزیم‌های گوارشی (تیمول)
  • نحوه مصرف: نصف استکان بعد از غذا میل کنید.

7.دمنوش افسنتین برای درمان بلغم

  • طبع: بسیار گرم و خشک
  • خواص و دلیل اثرگذاری: برای حذف بلغم. تذکر: مصرف طولانی‌مدت ممنوع است.
  • نحوه مصرف: فقط یک قاشق چای‌خوری در هفته کافی است.

8.بادرنجبویه موثر بر درمان بلغم

  • طبع:گرم
  • خواص و دلیل اثرگذاری:کمک به رفع ناراحتی‌های گوارشی مرتبط با غلبه مزاج بلغمی و کاهش استرس و اضطراب با خواص آرامبخشی ملایم
  • نحوه مصرف: دمنوش آن را بعد از ناهار بنوشید.

9.مصطکی برای درمان بلغم

  • طبع:گرم
  • خواص و دلیل اثرگذاری: بهبود مشکلات گوارشی با خواص ضد باکتریایی قوی (به ویژه علیه هلیکوباکتر پیلوری) و اثرات ضدالتهابی و محافظتی برای معده
  • نحوه مصرف: روزی یک نخود از صمغ مصطکی را به آرامی بجوید تا نرم شده و آب آن قورت داده شود.

10.کُندر مفید برای درمان بلغم

  • طبع:گرم
  • خواص و دلیل اثرگذاری: تقویت حافظه و رفع سنگینی سر. تحقیقات جدید تأثیر احتمالی بر سیستم عصبی را نشان می‌دهند.
  • نحوه مصرف: روزی به اندازه یک عدس، کندر خالص را بجوید.

11.ترکیب عسل، زنجبیل و سیاه دانه 

  • طبع: گرم
  • خواص و دلیل اثرگذاری:
  • عسل: باعث رقیق و تجزیه بلغم غلیظ می‌شود. دارای ترکیبات ضدالتهابی و آنتی‌اکسیدانی
  • زنجبیل: افزایش متابولیسم و کمک به هضم چربی
  • سیاه دانه: ضدالتهاب و تنظیم‌کننده سیستم ایمنی
  • نحوه مصرف: یک قاشق چای‌خوری عسل طبیعی + نصف قاشق چای‌خوری پودر زنجبیل + یک چهارم قاشق چای‌خوری پودر سیاه دانه را صبح ناشتا میل کنید. تذکر: در بارداری با صلاحدید پزشک متخصص مصرف شود.

12.بهار نارنج و درمان بلغم

  • طبع: گرم و خشک
  • خواص و دلیل اثرگذاری: تقویت کننده قلب و اعصاب، بازکننده مجاری عروق و مقابله با کسالت بلغمی
  • نحوه مصرف: دمنوش گلبرگ‌های آن مصرف شود.

13.گل گاوزبان موثر بر درمان بلغم

  • طبع: گرم و تر
  • خواص و دلیل اثرگذاری: رفع استرس و اضطراب ناشی از غلبه سودا (که از بلغم کهنه ایجاد می‌شود).
  • نحوه مصرف: دمنوش آن حتماً با عسل یا لیمو عمانی مصرف شود.

14.بومادران برای درمان بلغم

  • طبع: گرم و خشک
  • خواص و دلیل اثرگذاری: بسیار گرم‌کننده؛ برای خشک کردن رطوبت‌های شدید و قطع ترشحات سفیدرنگ (بلغمی)
  • نحوه مصرف: دمنوش

15.اسطوخودوس و درمان بلغم

  • طبع: گرم و خشک
  • خواص و دلیل اثرگذاری: تقویت کننده مغز و اعصاب، تقویت کننده ذهن و بی‌حالی ناشی از بلغم.
  • نحوه مصرف: دمنوش

16.مریم گلی و تاثیر آن بر درمان بلغم

  • طبع: گرم و خشک
  • خواص و دلیل اثرگذاری: یکی از قوی‌ترین گیاهان برای خشک کردن رطوبت‌های بدن. کاهش تعریق و ترشحات زیاد بینی و ریه
  • نحوه مصرف: دمنوش

17.آویشن برای درمان بلغم

  • طبع: بسیار گرم و خشک
  • خواص و دلیل اثرگذاری: ضدعفونی‌کننده قوی ریه و معده، از بین برنده بلغم غلیظ مجاری تنفسی و گوارشی
  • نحوه مصرف: دمنوش

18.پنج انگشت و تاثیر آن بر درمان بلغم

  • طبع:گرم و خشک
  • خواص و دلیل اثرگذاری: تنظیم‌کننده هورمون‌های زنانه. درمان کیست‌ها و بینظمی‌های قاعدگی با منشأ بلغمی
  • نحوه مصرف: تحت نظر متخصص مصرف شود.

19.شنبلیله برای درمان بلغم

  • طبع: گرم و خشک
  • خواص و دلیل اثرگذاری: افزایش‌دهنده حرارت بدن و محرک متابولیسم
  • نحوه مصرف: دمنوش یا پودر در غذا

 این روش‌های گیاهی وقتی مؤثر هستند که همراه با پرهیزهای غذایی که در بخش بعد بیان ‌می‌کنیم، باشند. در غیر این صورت، اثر آنها بسیار کم خواهد بود. اگر فشار خون بالا دارید، در مصرف دارچین و زنجبیل زیاده‌روی نکنید. در صورت بارداری یا بیماری‌های خاص، حتماً با پزشک مشورت کنید.

ncbi.nlm.nih.gov: The ingredients of honey have been reported to exert antioxidant, antimicrobial, anti-inflammatory, antiproliferative, anticancer, and antimetastatic effects.

ترجمه فارسی:
بر اساس گزارش‌ها، ترکیبات موجود در عسل دارای اثرات آنتی‌اکسیدانی، ضد میکروبی، ضد التهابی، ضد تکثیری، ضد سرطانی و ضد متاستاز هستند.

علائم مزاج بلغمی

علائم مزاج بلغمی | فیت کلاب

اگر همیشه احساس سنگینی و کسالت می‌کنید، ممکن است کلید حل مشکل در شناخت علائم مزاج بلغمی نهفته باشد. این نشانه‌ها که از سر تا نوک پا را دربرمی‌گیرند، الگویی مشخص را تشکیل می‌دهند که با شناسایی به موقع آن، می‌توانید تعادل این مزاج را در بدن خود کنترل کنید.

  • چاقی شکمی
  • افزایش آب دهان و بیرون زدن آب دهان هنگام خواب
  • کاهش متابولیسم
  • پوست سرد و مرطوب
  • ناخن نرم و شکننده
  • هضم کند
  • نفخ و تهوع
  • کمبود انرژی
  • سردی بدن
  • خواب زیاد
  • کندی در یادگیری
  • کاهش رشد موی بدن

رژیم غذایی مناسب افراد بلغمی، بلغمی ها چی بخورن؟

رژیم غذایی مناسب افراد بلغمی چیست؟ در اینجا هدف فقط لیست کردن غذاها نیست. هدف ارائه یک رژیم غذایی مناسب است که مستقیماً با فیزیولوژی بدن فرد بلغمی مزاج مبارزه کند. پایه این رژیم بر کاهش سردی و رطوبت و افزایش حرارت و خشکی در بدن است.

بهترین صبحانه برای بلغمی ها

بهترین صبحانه برای بلغمی ها کدام است؟ برای یک بلغمی، صبحانه باید مانند سوختی باشد که کوره‌ درونی بدن را از نخستین ساعات روز برافروخته نگه می‌دارد. در ادامه، فهرستی کامل از گزینه‌های ایده‌آل برای این وعده‌ حیاتی ارائه شده است.

  • نان ها
  • مغزیجات
  • لبنیات
  • پروتئین ها
  • چربی ها
  • شیرینی‌های طبیعی
  • ترکیبات ویژه

1. نان ها

  • مواد مجاز: نان سنگک، نان گندم کامل
  • نحوه مصرف: ترجیحاً تازه و به مقدار متعادل
  • دلیل: طبع گرم و خشک دارند و هضم راحت‌تری برای معده بلغمی فراهم می‌کنند.
  • موارد منع مصرف: نان جو (به دلیل طبع سرد)

2. مغزیجات

  • مواد مجاز: بادام درختی، گردو، پسته
  • نحوه مصرف: ترجیحاً به صورت بوداده ملایم و به همراه عسل یا دارچین مصرف شود. از خوردن مقادیر زیاد خودداری گردد.
  • دلیل: طبع گرم و خشک این مغزیجات به متعادل‌سازی مزاج سرد و تر بلغم کمک می‌کند. بودادن ملایم، از سنگینی و سردی آن کاسته و هضم را آسان‌تر می‌نماید.
  • موارد منع مصرف: مغزیجات خام، نمکی و قدیمی؛ مصرف بیش از یک مشت کوچک در روز

3. لبنیات

پنیر:

  • نحوه مصرف: فقط به همراه گردو، زیره سبز، سیاه‌دانه
  • دلیل: این مواد در کنار پنیر، سردی و رطوبت آن را خنثی می‌کنند و قابل تحمل می‌سازند.
  • موارد منع مصرف: پنیر به تنهایی، پنیر سفید تازه

شیر:

  • نحوه مصرف: فقط به صورت گرم و همراه با عسل یا گلاب
  • دلیل: گرم کردن و اضافه کردن عسل، سردی ذاتی شیر را می‌گیرد و هضم آن را آسان‌تر می‌کند.
  • موارد منع مصرف: شیر سرد، شیر به تنهایی

خامه و سرشیر گاوی:

  • نحوه مصرف: فقط به مقدار بسیار کم و حتماً با عسل یا مربای گرم (مانند سیب یا زنجبیل)
  • دلیل:این مواد سنگین و سرد هستند و مواد گرم‌کننده از تولید بلغم جلوگیری می‌کنند.
  • موارد منع مصرف: عدم مصرف بدون مواد همراه مانند عسل

4. پروتئین ها

  • مواد مجاز: تخم مرغ محلی
  • نحوه مصرف: ترجیحاً به صورت عسلی (نرم) یا نیمرو (نه کاملاً سفت و برشته)
  • دلیل: زرده تخم مرغ گرم و تر است. پخت ملایم از ایجاد خشکی و گرمی بیش از حد جلوگیری می‌کند.
  • موارد منع مصرف: تخم مرغ آبپز سفت، تخم مرغ برشته

5.چربی ها

  • مواد مجاز: کره محلی گاوی
  • نحوه مصرف: به همراه نان یا در حریره‌ها
  • دلیل: طبع گرم و مقوی دارد و حرارت بدن را به آرامی افزایش می‌دهد.

6.شیرینی های طبیعی

عسل طبیعی:

  • نحوه مصرف: به عنوان شیرین‌کننده در نوشیدنی‌ها یا همراه غذا
  • دلیل:طبع گرم دارد و یک محرک متابولیک عالی و ضد بلغم است.

شیره انگور و خرما:

  • نحوه مصرف:همراه ارده یا نان
  • دلیل: طبع گرم دارند و انرژی سریع و گرمایی به بدن می‌دهند.

مربای هویج، سیب یا به با دارچین:

  • نحوه مصرف: همراه نان و کره
  • دلیل: میوه‌های پایه این مرباها گرم هستند و دارچین، اثر گرم‌کنندگی را چند برابر می‌کند.
  • موارد منع مصرف: مربای میوه‌های سرد مانند آلبالو

7. ترکیبات ویژه

ارده کنجد:

  • نحوه مصرف: حتماً با عسل یا شیره انگور.
  • دلیل: ارده گرم و تر است و ترکیب آن با عسل، یک بمب انرژی گرم و ضد سردی می‌سازد.
  • موارد منع مصرف: ارده به تنهایی.

حریره بادام:

  • نحوه مصرف: با دارچین و عسل.
  • دلیل:بادام گرم و مقوی است و حریره، یک صبحانه سبک و بسیار مغذی برای معده بلغمی است.

بهترین ناهار برای بلغمی ها

بهترین ناهار برای بلغمی ها چیست؟ ناهار شما باید یک برنامه غذایی دقیق برای مقابله با غلبه بلغم باشد؛ ترکیبی هوشمندانه از غذاهای گرم و خشک که حرارت گوارش و متابولیسم بدن شما را روشن نگه می‌دارد. در جدول زیر، گزینه‌های ایده‌آل برای مصرف در وعده ناهار برای افراد با مزاج بلغمی آورده شده است.

  • گوشت گوسفند یا بزغاله
  • گوشت شتر
  • گوشت پرندگان کوچک مانند کبوتر و گنجشک
  • مرغ محلی
  • نخود
  • عدس
  • کدو حلوایی
  • اسفناج
  • مارچوبه
  • قورمه سبزی
  • ادویه هایی مانند دارچین، زعفران، زیره، زنیان و سیر
  • روغن کنجد و روغن زیتون

1.گوشت گوسفند یا بزغاله

گوشت گوسفند یا بزغاله با طبع گرم و خشک خود، یک منبع عالی پروتئین است بدون اینکه رطوبت بدن را افزایش دهد. می‌توانید آن را در خورشت، کباب یا آبگوشت استفاده کنید.

2.گوشت شتر

گوشت شتر که طبع بسیار گرم و خشکی دارد، گزینه ایده‌آلی برای مقابله با سردی بدن است. این گوشت را می‌توان به صورت خورشتی یا کبابی مصرف کرد.

3.گوشت پرندگان کوچک مانند کبوتر و گنجشک

گوشت پرندگان کوچک مانند کبوتر و گنجشک، بسیار گرم و زودهضم هستند و برای معده‌های ضعیف و بلغمی بسیار مناسب‌اند. بهتر است این گوشت را به صورت تکه‌ریز در خورشت یا سوپ بریزید.

4.مرغ محلی

مرغ محلی را بهتر است به صورت آبپز یا کباب‌شده همراه با ادویه‌های گرمی مانند آویشن و رزماری مصرف کنید، چرا که این ادویه‌ها سردی ذاتی مرغ را متعادل می‌کنند.

5.نخود

نخود که  طبعی گرم و خشک دارد، وقتی در آبگوشت و همراه با گوشت گوسفند پخته شود، ترکیبی بسیار مفید ایجاد می‌کند.

6.عدس 

عدس را حتماً با زیره سبز مصرف کنید، چرا که زیره به عنوان یک ماده مکمل، از ایجاد نفخ و افزایش سردی ناشی از عدس جلوگیری می‌کند؛ عدس پلو یک گزینه عالی است.

7.کدو حلوایی

کدو حلوایی با طبع گرم و تر خود، غذایی مقوی و آسان‌هضم است. می‌توانید از آن در خورشت‌ها یا به صورت پوره لذت ببرید.

8.اسفناج

اسفناج طبع گرمی دارد، اما برای نتیجه بهتر، آن را با ادویه‌جات گرم در غذاهایی مانند خورشت آلو اسفناج مصرف کنید.

9.مارچوبه 

مارچوبه که طبع گرم و خشکی دارد، به دفع رطوبت اضافی بدن کمک می‌کند و ادرارآور است. روش ایده‌آل مصرف، بخارپز کردن آن با کمی روغن زیتون است.

10.قورمه سبزی

قورمه سبزی زمانی مجاز و مفید است که با گوشت گوسفند، لیمو عمانی کم و سبزیجات معطر و ادویه گرم پخته شود.

11.ادویه هایی مانند دارچین، زعفران، زیره، زنیان و سیر 

ادویه‌هایی مانند دارچین، زعفران، زیره، زنیان و سیر با تولید حرارت درونی، هضم غذا را بهبود می‌بخشند و به غلبه بر مزاج بلغمی کمک می‌کنند. می‌توانید از آن‌ها در تمام غذاها استفاده کنید.

12.روغن کنجد و روغن زیتون 

روغن کنجد و روغن زیتون با داشتن طبع گرم، گزینه‌های بهتری برای پخت‌وپز نسبت به روغن‌های صنعتی سرد هستند. از این روغن‌ها برای تفت دادن و پخت غذاها استفاده کنید.

بلغمی ها چه میوه هایی بخورن؟

بلغمی ها چه میوه هایی بخورن؟ باید میوه‌هایی را انتخاب کرد که گرمای بدن را افزایش داده و به جای افزودن رطوبت، سردی را از بین ببرند. در جدول زیر، فهرست کاملی از میوه‌های مجاز و سازگار با مزاج افراد بلغمی آورده شده است.

  • سیب شیرین
  • به
  • انجیر تازه/خشک
  • خرما
  • کشمش (مویز)
  • انار شیرین
  • انگور شیرین
  • تمبر هندی شیرین
  • عناب
  • سیب گلاب
  • مغز هسته زردآلو
  • بیدمشک

1.سیب شیرین

سیب شیرین که طبعی گرم و تر دارد، به هضم غذا کمک می‌کند و برای معده‌هایی که بلغمی هستند، بسیار مفید است. برای بهره‌مندی بیشتر، بهتر است آن را به صورت پخته‌شده با دارچین مصرف کنید.

2.به

به با طبع گرم و خشک خود، تقویت‌کننده قلب و معده است و می‌تواند بلغم اضافی بدن را کاهش دهد. مصرف این میوه به صورت پخته، کمپوت یا مربا توصیه می‌شود.

3.انجیر تازه-خشک

انجیر (چه تازه و چه خشک) با داشتن طبع گرم و تر، به دفع رطوبات اضافی بدن کمک می‌کند. فقط به خاطر داشته باشید که در مصرف آن تعادل را رعایت کنید.

4.خرما

خرما یک میوه بسیار انرژی‌زا و گرم‌کننده است؛ چرا که طبع گرم و خشکی دارد. مصرف چند عدد از آن در روز (مثلاً ۲ تا ۳ عدد) توصیه می‌شود.

5.کشمش (مویز)

کشمش (مویز) که طبعی گرم و خشک دارد، برای تقویت کبد و معده عالی است و می‌تواند خلط‌های غلیظ را رقیق کند. این میوه یک میان‌وعده بسیار مناسب محسوب می‌شود.

6.انار شیرین

انار شیرین دارای طبع معتدل است، مقوی برای معده بوده و باعث تولید بلغم نمی‌شود. توجه داشته باشید که بهتر است از انواع ترش آن پرهیز کنید.

7.انگور شیرین

انگور شیرین با طبع گرم و تر خود، میوه‌ای بسیار مقوی است. برای استفاده از خواص آن، مقدار کمی از نوع شیرین و کاملاً رسیده آن را مصرف کنید.

8.تمبر هندی شیرین

تمبر هندی شیرین که طبعی گرم و خشک دارد، برای تقویت معده و کبد مفید است. می‌توانید از مقدار کمی از آن به عنوان چاشنی در غذاها استفاده کنید.

9.عناب

عناب با طبع معتدل خود، به تقویت معده و خون‌سازی کمک می‌کند. شما می‌توانید آن را به صورت خام یا در انواع غذاها میل کنید.

10.سیب گلاب

سیب گلاب که طبعی گرم و تر دارد، تقویت‌کننده معده و قلب است. مصرف این سیب به صورت پخته‌شده، نتیجه بهتری دارد.

11.مغز هسته زردآلو

مغز هسته زردآلو به دلیل طبع گرم و خشک، اعصاب و قوای جسمانی را تقویت می‌کند. توجه کنید که مصرف آن باید بسیار کم (مثلاً ۱ یا ۲ عدد در روز) باشد.

12.بیدمشک

بیدمشک با طبع گرم و خشک خود، تقویت‌کننده قلب و اعصاب است. معمولاً از این گل به صورت شربت یا عرق بیدمشک استفاده می‌شود.

بلغمی ها چی نخورند؟

پرهیز، قدرتمندترین دارو برای یک فرد بلغمی است. خوردن یک ماده ممنوعه می‌تواند نتیجه روزها رژیم گرفتن شما را نابود کند.  

دسته‌بندی ماده غذایی طبع عوارض مصرف
لبنیات ماست سرد و تر کم کردن حرارت معده، نفخ شدید، تولید فوری بلغم
پنیر سفید (تازه) سرد و تر تولید شدید بلغم، سنگینی معده
شیر سرد سرد و تر ضربه مهلک به گوارش، توقف هضم
دوغ سرد و تر باعث سردی و رطوبت، تشدید بلغم
ترشیجات سرکه سرد و خشک تولید خلط
لیموترش (مقدار زیاد) سرد مضر برای بلغمی‌ها در مصرف زیاد
سبزیجات خیار سرد و مرطوب دیرهضم، تولید رطوبت اضافی
گوجه فرنگی سرد و مرطوب افزایش سردی و رطوبت بدن
کاهو سرد و مرطوب احساس سنگینی و درد مفاصل
قارچ سرد و تر افزایش سردی و رطوبت بدن
سیب زمینی (سرخ شده) سرد و تر تولید بلغم غلیظ و چسبنده
گوشت‌ها گوشت گاو سرد و خشک تولید سودا، افسردگی
گوشت گوساله بسیار سرد سنگین و دیرهضم
نوشیدنی‌ها آب یخ بسیار سرد کم کردن حرارت معده، توقف هضم
نوشابه گازدار سرد تولید بلغم
قهوه سرد سرد تخلیه انرژی، افزایش سردی
هر نوشیدنی سرد سرد کاهش فعالیت آنزیم‌های گوارشی

آیا بلغم خطرناک است؟آیا بلغم خطرناک است؟ | فیت کلاب

بر اساس برخی دیدگاه‌های طب سنتی، به نظر می‌رسد که مزاج بلغمی می‌تواند با مشکلاتی مانند افزایش وزن و برخی اختلالات سلامتی همراه باشد. برای تنظیم و بهبود این حالت، مؤثرترین راه، ایجاد تغییرات پایدار در سبک زندگی و برنامه غذایی است. توصیه می‌شود در رژیم غذایی خود، مصرف خوراکی‌هایی با طبع گرم و خشک را افزایش داده و از خوردن غذاهای دارای طبع سرد و تر پرهیز کنید. این تغییر در الگوی تغذیه، به تدریج به متعادل‌سازی مزاج بلغمی کمک می‌کند.

درمان بلغم چقدر طول می کشد؟

تعیین یک زمان قطعی برای درمان بلغم دشوار است، چرا که این مدت به طور مستقیم به عواملی مانند شدت علائم و میزان پایداری و تعهد فرد در اصلاح سبک زندگی بستگی دارد. درمان بلغم معمولاً یک فرآیند تدریجی و مستمر است، نه یک تغییر ناگهانی. افرادی که با ارادۀ محکم، رژیم غذایی خود را به طور کامل اصلاح کرده، ورزش منظم را در برنامه روزانه می‌گنجانند و از توصیه‌های درمانی پیروی می‌کنند، ممکن است در عرض چند هفته بهبودی محسوس در علائم خود را احساس کنند.

 با این حال، برای رسیدن به تعادل پایدار در مزاج و ریشه‌کن کردن کامل علائم، ممکن است به چند ماه زمان نیاز باشد. رمز موفقیت در این مسیر، صبوری و تداوم است؛ چرا که بدن برای تخلیه مواد زائد بلغمی و عادت کردن به حالت تعادل جدید، به زمان کافی نیازمند است.

راه های دفع بلغم از بدن

در این مطلب از مجله تخصصی فیت کلاب، از شناخت بلغم تا کشف راه‌های درمان آن را بررسی کردیم و به این نتیجه رسیدیم که کلید رهایی از سنگینی و کسالت، در بازگرداندن تعادل به بدن و استفاده از راه های طبیعی کنترل بلغم است. شما اکنون می‌دانید که بلغم تنها یک مفهوم نیست، بلکه شرایطی است که با اصلاح آن، می‌توانید به انرژی، سبکی و سلامت واقعی دست یابید. اما رسیدن به این هدف، نیازمند یک برنامه شخصی‌شده و دقیق است که با ویژگی‌های منحصربه‌فرد بدن شما هماهنگ باشد.

اکنون زمان اقدام فرا رسیده است. تیم متخصصان فیت‌کلاب با طراحی رژیم غذایی و برنامه ورزشی اختصاصی، در کنار شما هستند تا گام‌به‌گام به سوی بدنی متعادل، پرانرژی و سالم حرکت کنید. برای دریافت مشاوره رایگان و شروع این مسیر همین حالا با ما ارتباط برقرار کنید.

سوالات متداول

درمان بلغم چقدر زمان می برد؟

مدت زمان درمان بستگی به شدت علائم و پایداری فرد در اصلاح سبک زندگی دارد و معمولاً فرآیندی تدریجی است.

برای درمان بلغم چه دارویی بخوریم؟

هیچ داروی شیمیایی خاصی برای درمان بلغم وجود ندارد. درمان بر اساس تشخیص پزشک، بر رفع علت زمینه‌ای (مانند آلرژی، عفونت و غیره) و با داروهای گیاهی و ترکیبی از آنها متمرکز است.

درمان بلغم شکم بزرگ چیست؟

ترکیب یک رژیم غذایی کاهش بلغم متعادل و کم‌کالری با ورزش منظم، مؤثرترین راه برای کاهش چربی شکم و کنترل وزن است.

قاتل بلغم چیست؟

در ادبیات عامیانه به مواد غذایی با طبع گرم مانند عسل، دارچین و زنجبیل این عنوان اطلاق می‌شود، اما اثرگذاری آن‌ها از نظر علمی به عنوان قاتل ثابت نشده است.

درمان فوری بلغم چگونه ممکن است؟

هیچ درمان فوری و معجزه‌آسایی وجود ندارد. بهبودی با اصلاح تدریجی رژیم غذایی، مصرف مایعات کافی و ورزش حاصل می‌شود

فیت کلاب

فیت کلاب