رژیم غذایی برای کاهش بلغم بدنی؛ بهترین برنامه برای غلبه بر بلغم

طب سنتی ایرانی، خلق‌وخوی افراد را در زمینه درمان و رژیم غذایی، در نظر می‌گیرد. یکی از شناخته‌شده‌ترین انواع مزاج، بلغمی است. افرادی که مزاج بلغمی غالب دارند، معمولاً سرد و مرطوب هستند. معمولاً قدی کوتاه و برخی تمایل به افزایش وزن دارند. رنگ آنها سفید و رنگ پریده و معمولاً در لمس صاف و سرد هستند. اغلب به جای اینکه از نظر بدنی بیش از حد فعال باشند، ساکن نشستن را ترجیح می‌دهند. در این مقاله از فیت کلاب با مفهوم مزاج و مزاج بلغمی و همچنین روش‌های کاهش بلغم آشنا می‌شویم.

معنی مزاج چیست؟ چهار عنصر تشکیل‌دهنده مزاج

مزاج در لغت به معنای ترکیب کردن است. هر ترکیب از هر چهار عنصر (آتش، هوا، آب و خاک) تشکیل شده است. تفاوت مقدار این عناصر در اجسام، آن‌ها را از یکدیگر متمایز می‌کند و باعث ایجاد مزاج متفاوت می‌شود. مقدار و نسبت هر یک از این عناصر، مزاج ترکیب را تعیین خواهد کرد. مثلاً در افراد بلغمی عنصر آب بر سایر عناصر غلبه دارد.

مزاج بلغمی: رژیم غذایی

مصرف غذاهای کم حجم و پرکالری مانند بادام شور یا بو داده، پسته، کشمش و انجیر برای افراد بلغمی مفید است. مصرف مواد غذایی مانند انجیر، دانه خربزه، تربچه و آویشن که باعث اسهال یا ادرار می‌شود و می‌تواند رطوبت بدن آنها را کاهش دهد. احساس سبکی و شادی را ایجاد کند به این گروه توصیه می‌شود.

از خوردن غذاهای غلیظ مانند سوپ و کله پاچه خودداری کنند. در عوض، خوردن غذاهای پرکالری و کم حجم مانند کباب برگ، کباب چنجه، زرده تخم‌مرغ و بلدرچین را در برنامه غذایی خود در نظر بگیرند. بهتر است نعناع، ​​پیازچه، ترخون یا سبزی‌های کوهی مانند آویشن یا سبزی‌های دیگر که در مناطق محلی می‌رویند. همچنین پیاز و سیر همراه با وعده‌های غذایی خود مصرف کنند که همگی مزاج گرم دارند و با مزاج آنها مطابقت دارند. این مواد به هضم کامل و آسان غذا نیز کمک می‌کنند. افزودن نمک و ادویه‌هایی مانند فلفل، دارچین، زعفران و زنجبیل به غذای آن‌ها نیز مفید است.

اگر به دنبال راهی طبیعی برای کاهش وزن هستید، بدانید دانه چیا چیست و چگونه می‌تواند به شما کمک کند.

مزاج بلغمی: سبک زندگی

حضور در مکان‌های سرد و مرطوب مانند استخر، وان آب سرد و سونای بخار برای آن‌ها خوب نیست. در حالی که انجام ورزش‌های شدید؛ مانند دویدن، دوچرخه‌سواری به‌ویژه در زیر نور آفتاب به آنها توصیه می‌شود. هنگام خواب بهتر است از تشک سفت و پتو استفاده کنند. سر خود را بپوشانند.

خوابیدن بدون وقفه برای ساعات طولانی باعث افزایش رطوبت در بدن می‌شود. بنابراین افرادی که مزاج بلغمی دارند بهتر است در طول شب از خواب برخیزند و دوباره به خواب بروند. خوابیدن در طول روز به خصوص در پاییز و زمستان به این افراد توصیه نمی‌شود. آنها باید در مکان‌های گرم‌تر بخوابند.

استفاده از عطرهایی با رایحه‌های گرم و قوی و همچنین پوشیدن لباس‌هایی با رنگ‌های گرم مانند قرمز، زرد و نارنجی به آنها توصیه می‌شود. توصیه نمی‌شود که تحت درمان‌های خون‌ریزی مانند حجامت مرطوب، فلبوتومی و زالو درمانی قرار گیرند. حجامت بدون مصرف خون مشکلی ندارد. تماشای فیلم‌های غمگین، ترسناک و فلسفی برای این افراد مناسب نیست. در حالی که تماشای فیلم‌های کمدی و هیجانی که گرما را در بدن افزایش می‌دهد به خوبی برای آنها مناسب است.

پیشنهادهای غذایی برای افراد بلغمی؛ روش‌های کاهش بلغم

از آنجایی که مزاج افراد بلغمی سرد و مرطوب است. توصیه کلی رژیم غذایی برای کاهش بلغم این است که بیشتر از غذاهای گرم و خشک و غذاهای سرد و مرطوب کمتر استفاده کنید. خوردن مواد غذایی با مزاج سرد و مرطوب به افراد بلغمی به خصوص در فصول سرد سال و در آب و هوای سرد توصیه نمی‌شود. به طور کلی بهتر است غذاهای آبکی مانند آش و خورش مصرف نکنند. باید سعی کنند ماکارونی، سیب‌زمینی و برنج زیاد مصرف نکنند که باعث افزایش وزن آنها می‌شود. در زیر لیستی از غذاهای گرم و خشک وجود دارد.

  • گوشت و لبنیات: باید مصرف گوشت بره، تخم‌مرغ آب پز با فلفل سیاه یا دارچین، ماهی تن وحشی یا هر ماهی رودخانه‌ای مانند قزل آلا و کپور را در برنامه غذایی خود بگنجانند.
  • سبزیجات: مصرف کلم، گل کلم، شلغم، مارچوبه، هویج، کرفس، تربچه و نخودفرنگی توصیه می‌شود.
  • میوه: سیب شیرین، انگور شیرین، انار شیرین و گلابی مصرف کنند.
  • غلات و عدس: دانه کتان، گردو، خرما، فندق، انجیر و پسته برای بلغمی‌ها مفید است.

[elementor-template id=”37773″]

از شیر و فرآورده‌های شیر خودداری کنید. موز، خیار، بادمجان، کدو تنبل، کدو حلوایی، کاهو و عدس را کم مصرف کنید. خوردن سبزیجات یا میوه‌هایی با مزاج سرد مانند هندوانه، خیار، هلو، آلو، کاهو و اسفناج برای آنها فایده‌ای ندارد، اما خوردن میوه‌های گرم مانند موز و سیب برای آنها مفید است.

درمان غلبه بلغم؛ بررسی روش‌های مختلف

نعناع فلفلی که به عنوان یک گیاه دارویی گرم شناخته می‌شود از بیماری‌های ناشی از عدم کنترل و تعادل چهار مایه اصلی بدن (صفرای سیاه، صفرای زرد، بلغمی و خونی) و افزایش یا کاهش هر یک جلوگیری می‌کند. وجود این چهار عنصر در بدن می‌تواند باعث بیماری‌های جسمی و روحی شود.

برای افرادی که مزاج بلغمی دارند هفت جلسه حجامت گرم مناسب است. در قسمت‌هایی از بدن که بلغم جمع شده است، روغن‌های گرم مانند روغن‌های بادام شیرین، بادام تلخ، فندق، شوید، رزماری، کنجد، زیتون، سیاه‌دانه و روغن گردو به صورت موضعی مصرف شود. بلغم را برای دفع آماده می‌کند.

همان‌طور که می‌دانید نوشیدن زیاد چای سیاه یکی از اشتباهاتی است که این روزها بسیاری از افراد انجام می‌دهند. به جای استفاده از آن می‌توان از دم‌نوش‌های گیاهی مانند دارچین، هل، شکوفه پرتقال، اسطوخودوس، زعفران، به و دم‌نوش لیمو  استفاده کرد که برای درمان کاهش بلغم بسیار مفید است. از ملین‌های طبیعی استفاده کنید. تعدادی از دانه‌های گیاه خاصیت ملین دارند و در طب سنتی برای درمان استفاده می‌شوند.

شخصیت بلغمی‌ها؛ آیا شما بلغمی هستید؟

آیا تا به حال دیده‌اید که فردی سال‌ها یک کار تکراری انجام دهد و از آن خسته نشود؟  بلغمی‌ها سرعت خاص خود را دارند که با آن کارها را انجام می‌دهند و تمایل به لجبازی دارند. سطح انرژی پایینی دارند و اغلب خسته می‌شوند. برخی از مردم فکر می‌کنند که بلغمی‌ها دارای عدم تعادل شیمیایی هستند، اما گاهی اوقات، فقط خلق و خوی بلغمی آنهاست که به طور طبیعی سطح انرژی پایینی دارد.

مزاج بلغمی توانایی زیادی برای انجام کارهای خسته کننده با دقت دارد. به یک حسابدار یا یک نوع شغل پردازش فکر کنید. آنها در این نوع مشاغل که به انرژی زیاد یا حتی تفکر خلاقانه نیاز ندارند بسیار خوب خواهند بود. نه اینکه آنها نمی‌توانند خلاق باشند، فقط انرژی زیادی ندارند. بلغمی‌ها به جای اینکه مشارکت کننده باشند بیشتر ناظر زندگی هستند.

 آنها به شما موعظه می‌کنند که چگونه کاری را انجام دهید. اما ممکن است هرگز آن را انجام ندهند؛ زیرا انرژی زیادی می‌طلبد. این ممکن است منفی به نظر برسد، اما مزاج بلغمی آرام‌ترین و پایدارترین مزاج‌ها است. برای آنها هر نوع اعتیادی نادر است. آنها خصمانه نیستند و هیچ نوع عدم بخشش ندارند زیرا “صلح به هر قیمتی” شعار زندگی آنهاست. آنها دیپلماتیک‌ترین خلق و خوی هستند.

رژیم فستینگ با روزه‌داری متناوب می‌تواند به شما در بهبود سلامت و کاهش وزن کمک کند. جزئیات بیشتر را در مقاله رژیم فستینگ مطالعه کنید.

دریافت رژیم غذایی برای کاهش بلغم از متخصصین تغذیه فیت کلاب

بلغمی مزاج‌ها افرادی هستند که مزاج سرد و تر دارند. چاقی یکی از مشکلات شایع در افراد بلغمی است. یکی از راه‌های کاهش بلغم رعایت رژیم غذایی است. افراد بلغمی مانند هر مزاج دیگری بادی در رژیم غذایی خود بایدها و نبایدهایی را رعایت کنند. برای جلوگیری و کاهش چاقی علاوه بر رژیم غذایی، ورزش نیز بسیار موثر است. برای دریافت ورزش‌های مناسب با مزاج خود می‌توانید از متخصصین تربیت بدنی فیت کلاب کمک بگیرید.

فیت کلاب بزرگ‌ترین مجموعه ورزشی در شمال تهران است که با دارا بودن متخصصین حاذق در زمینه تغذیه و تناسب اندام در خدمت شما عزیزان می‌باشد. متخصصین فیت کلاب به شما کمک می‌کنند تا در کمترین زمان ممکن به هدف مورد نظر خود برسید. برای مشاوره نیز می‌توانید با شماره 02191090095 تماس بگیرید.

[elementor-template id=”25463″]

سؤالات متداول

چند نوع مزاج وجود دارد؟

از نظر طب سنتی افراد به 4 نوع مزاج سرد،گرم،سرد و خشک و گرم و مرطوب تقسیم می‌شوند. هر یک از این مزاج ها باید غذای رژیمی خاص خود و حتی شیوه و رفتار زندگی مخصوص به خود را در پیش بگیرند.

غذاهای مفید برای افراد بلغمی چیست؟

از آنجایی که مزاج بلغمی‌ها سرد و تر است، خوردن غذاهای گرم به آنها توصیه می‌شود. گوشت بره، کبوتر، گنجشک، بوقلمون، میوه‎های شیرین مانند سیب، نارگیل، انجیر، گلابی، کشمش، هویج، زیره، زعفران، آویشن، رازیانه، موسیر، نعنا، ریحان، جعفری، ترخون، شوید و غیره برای افراد با مزاج بلغم مناسب هستند.

غذاهای مضر برای افراد بلغمی چیست؟

غذاهایی با طبع سرد مانند لبنیات، ترشی و سرکه، برنج، سیب‌زمینی، ماکارونی، مرغ، ماهی، نان، نشاسته، شیر برنج، سوپ جو، میوه‌های ترش، نارنگی، کیوی، پرتقال، هندوانه، خیار، کاهو، گوجه‌فرنگی، اسفناج، آلو و گیلاس برای افراد بلغمی مفید نیست.

بیماری‌های احتمالی در افراد بلغمی چیست؟

بیماری‌هایی از جمله روماتیسم مفصلی، بیماری‌های سیستم ایمنی، طعم ترش دهان، پارکینسون و لرزش در اندام‌ها، مشکلات گوارشی، گرفتگی عضلات، خواب آلودگی، تپش قلب، سرفه و فراموشی در افراد بلغمی به فراوانی دیده می‌شود.

بهترین تمرینات ورزشی برای بلغمی‌ها چیست؟

ورزش بهترین راه برای رسیدن به وزن ایده آل است که این امر برای افراد بلغمی نیز صادق می‌باشد. پیاده‌روی، دراز نشست و ورزش‌های کششی که از تجمع چربی در اطراف شکم و ران‌ها پیشگیری می‌کند از بهترین ورزش‌ها برای بلغمی‌ها به شمار می‌آیند. شنا کردن به افراد بلغمی توصیه نمی‌شوند و به جای آن می‌توانند از سونای خشک استفاده کنند.

2 Responses

  1. سلام بسیاربسیارازمطالب مفیدتون ممنونم من امروزه عنوان فردی که بلغمی مزاجم متوجه شدم بایدونبایدهای من در رژیم غذاییم وحتی رنگ لباسم درانتهای پوششم چیه واقعاممنونم ازلطف شم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

-- بارگیری کد امنیتی --