همه افراد گهگاهی دچار مشکلات معده میشوند. اگر تا به حال تجربه یبوست را داشتهاید، احتمالاً در مقطعی از زندگی خود از ملین استفاده کردهاید. در آینده نیز ممکن است دوباره به یک ملین نیاز داشته باشید. با مراجعه به داروخانه متوجه خواهید شد که تعداد انواع ملینها بسیار زیاد است. ممکن است فکر کنید همه آنها یکسان هستند. واقعاً چقدر در مورد این داروها میدانید؟ در این مطلب از فیت کلاب، انواع مختلف ملینها، افرادی که باید این ملینها را استفاده کنند، خطرات و اثرات جانبی قرص روان کننده شکم را بررسی میکنیم. هر فردی باید این اطلاعات اولیه را بداند. پس تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
ملین چیست؟ قرص روان کننده شکم
پارامترهای یبوست از فردی به فرد دیگر متفاوت است. به طور کلی، اگر در تخلیه روده خود مشکل و کمتر از سه بار در هفته اجابت مزاج داشتهاید، احتمالاً یبوست دارید. اگر این حرکات نادر روده و مشکل در دفع مدفوع برای چند هفته یا بیشتر ادامه یابد، شما به یبوست مزمن مبتلا هستید. ملینها داروهایی هستند که با شل کردن مدفوع یا تحریک اجابت مزاج، یبوست را برطرف میکنند. قبل از انجام عمل یا معاینه روده از برخی ملینها استفاده میشود.
ملینها اشکال مختلفی دارند و به صورت قرص، کپسول، مایعات، شیاف و تنقیه هستند. از بین این نوع ملینها مصرف قرصهای ملین طرفدار زیادی دارد. بیشتر ملینها برای استفاده کوتاهمدت در نظر گرفته شدهاند. انواع مختلفی از ملینها به راحتی در دسترس هستند و برای تهیه آنها نیازی به نسخه نیست. حتی اگر این ملینها به راحتی در داروخانه یا آنلاین در دسترس هستند، باید با پزشک یا داروساز خود در مورد نیازهای خود و اینکه کدام نوع برای شما بهترین است صحبت کنید.
چه کسانی باید و نباید ملین مصرف کنند؟ نکات مصرفی قرص روان کننده شکم
همه ما در طول زندگی گهگاهی دچار یبوست میشویم. برای درمان این مشکل از ملینها از جمله قرصهای ملین استفاده میکنیم. همه افراد اجازه استفاده از ملینها را با توجه به دلایل مختلف ندارند. در هنگام استفاده از ملینها باید با پزشک خود مشورت نمایید. با این حال افرادی که ممکن است از مصرف ملینها سود ببرند عبارتاند از:
- بزرگسالانی که گهگاه یبوست را تجربه میکنند که با تغییر رژیم غذایی و شیوه زندگی مانند افزایش مصرف فیبر، نوشیدن مایعات بیشتر و فعالیت بدنی منظم بهبود نیافته است.
- افراد مبتلا به بیماریهای گوارشی از جمله IBS و بیماریهای التهابی روده (IBD) مانند بیماری کرون و کولیت اولسراتیو که دارای یبوست مزمن هستند.
- افرادی که باید مدفوع را از روده خود خارج کنند؛ زیرا برای جراحی روده آماده میشوند.
زنان باردار و شیرده باید قبل از استفاده از ملین با پزشک خود مشورت کنند. مسهلهای حجیم ساز و نرمکنندههای مدفوع معمولاً برای زنان باردار بیخطر گزارش شده است. اشکال دیگر ملینها، از جمله محرکها، ممکن است مضر باشند. همچنین ممکن است ملینها وارد شیر مادر شوند، و به نوزاد منتقل شود. در نتیجه نوزاد دچار اسهال گردد.
برخی از کودکان و نوزادان مبتلا به یبوست ممکن است به یک ملین نیاز داشته باشند، اما این باید تنها با مشورت پزشک اطفال انجام شود. در سال 2023، اولین درمان برای یبوست عملکردی که توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده برای کودکان 6 تا 17 ساله تأیید شد نرمکننده مدفوع نسخهای Linzess (لیناکلوتید) است.
[elementor-template id=”31885″]
اثرات جانبی قرص روان کننده شکم؛ مضرات ملینها
در حالی که قرص روان کننده شکم به طور کلی بی خطر در نظر گرفته میشوند، خطرات و عوارض جانبی بالقوهای وجود دارد که باید در مورد آنها بدانید. مانند هر داروی دیگری، برچسب قرص روان کننده شکم را به دقت بخوانید. با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید تا ببینید آیا این یک انتخاب مناسب برای شما و وضعیت فعلی سلامتی شما است. شایعترین اثرات جانبی قرص روان کننده شکم عبارتاند از:
- نفخ
- درد شکم
- تهوع و استفراغ
- اسهال
- کم آبی بدن
هنگام مصرف ملینها مصرف مایعات، بسیار مؤثر است. همیشه باید مایعات زیادی بنوشید و هنگام مصرف هر نوع ملین هیدراته بمانید. نتایج تحقیقات علمی زیادی به شما توصیه میکنند که هنگام استفاده از ملینها، نوشیدن حداقل شش تا هشت لیوان مایعات (ترجیحاً آب) در روز را در برنامه غذای خود قرار دهید.
خطرات مرتبط با مصرف ملین؛ نکات مصرفی مهم
صرفاً به این دلیل که ملینها به راحتی در دسترس هستند، به معنای بی خطر بودن آنها نیست. اگر قصد استفاده از ملینها را دارید باید با خطرات آنها آشنا باشید. خطرات مرتبط با استفاده از ملینها شامل تداخلات دارویی، تشخیص تأخیری برخی بیماریها و استفاده بیش از حد یا سوءمصرف است.
نحوه نگهداری از ملینها بر روی تأثیرات آنها مؤثر است. برای جلوگیری از آلودگی، ملینها را در یک ظرف در بسته و در دمای اتاق نگهداری کنید. ملینها باید دور از نور مستقیم خورشید و دور از گرما و رطوبت نگهداری شوند. از یخزدگی داروها جلوگیری شود. این نکته را همیشه در نظر بگیرید که داروها را حتماً دور از دسترس اطفال قرار دهید.
تداخلات دارویی؛ توجه به داروهای مصرفی خود
ملینها ممکن است با برخی از داروها، از جمله آنتیبیوتیکهای خاص و همچنین برخی از داروهای قلب و استخوان تداخل داشته باشند. این اطلاعات اغلب روی برچسب ملینها ذکر شده است. برچسبها را به دقت بخوانید. با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید و آنها را در جریان داروهایی که مصرف میکنید بگذارید.
تشخیص تأخیری بیماریهای گوارشی؛ پنهان کردن بیماریهای مزمن
یکی دیگر از خطرات بالقوه استفاده از ملینها از جمله قرصهای روان کننده شکم این است احتمال پنهان کردن انواعی از بیماریها را دارد. در این صورت منجر به تشخیص تأخیری میشود. شرایطی از جمله IBS، IBD، آپاندیسیت و سرطان روده بزرگ باعث یبوست مزمن میشوند. اگر از ملین استفاده میکنید و اثر نمیکند. اگر به استفاده منظم از ملینها برای یبوست احتیاج دارید. به پزشک خود بگویید که میتواند این مشکل اساسی را ریشهیابی کند.
استفاده بیش از حد؛ سوءمصرف ملین
زمانی که فرد دوزهای بالاتر یا مکرر از مسهلها را بیش از حد توصیه شده مصرف کند سوءمصرف ملین اتفاق میافتد. مصرف این داروها خطرناک است و میتواند منجر به عوارض جدی یا تهدیدکننده زندگی از جمله عدم تعادل الکترولیت و مواد معدنی، کم آبی شدید، وابستگی ملین، یبوست مزمن، انسداد در روده، اسهال شدید و افزایش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ شود.
وابستگی؛ تنبلی روده
استفاده بیش از حد از ملینها (غیر از شکلدهندههای حجیم) میتواند منجر به از دست دادن پاسخ عضلانی و عصبی رودهها شود. در این صورت برای اجابت مزاج به ملینها نیاز پیدا میکنید و به عبارتی وابسته میشوید. اگر در این موقعیت قرار گرفتید حتماً به پزشک مراجعه کنید. پزشک در مورد چگونگی درمان وابستگی به ملین و بازیابی توانایی کولون برای انقباض به شما کمک خواهد کرد.
جلوگیری از یبوست؛ راهکارهای پیشگیری از مصرف داروهای ملین
اگر یبوست ندارید، نیازی به ملین نخواهید داشت. شما عزیزان به راحتی با ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی خود و فعالیت بدنی میتوانید از این معضل جلوگیری کنید. برای کمک به درمان یبوست و جلوگیری از آن در آینده، این تغییرات رژیم غذایی و سبک زندگی را در نظر بگیرید.
- رژیم غذایی خود را طوری تنظیم کنید که غذاهای پر فیبر بیشتری مانند میوهها و سبزیجات تازه، غلات سبوسدار و سبوس بخورید
- مصرف غذاهای کم فیبر مانند غذاهای فراوری شده و لبنیات را کاهش دهید.
- به مقدار زیاد مایعات بنوشید.
- ورزش منظم داشته باشید.
- استرس را مدیریت کنید.
- وقتی میل به دفع مدفوع دارید، آن را نادیده نگیرید.
- یک برنامه منظم برای اجابت مزاج مانند بعد از غذا ایجاد کنید.
اگر یبوست مزمن دارید، به پزشک مراجعه کنید. آنها میتوانند برنامهای از داروها، رژیم غذایی و تغییرات سبک زندگی را تنظیم کنند تا به شما در درمان و جلوگیری از مشکلات بعدی در مورد حرکات روده کمک کنند. توصیههای پزشکی را جدی بگیرید و برای کمک به خود آنها را اجرا نمایید.
دریافت رژیم غذایی و ورزشی برای جلوگیری از ایجاد یبوست از فیت کلاب
برای درمان یبوست گاه به گاه، تعدادی ملین بی خطر و مؤثر را انتخاب کنید. اگر تصمیم به استفاده از ملینها را دارید، دستورالعملهای برچسب را به دقت بخوانید. فقط طبق دستورالعمل از آن استفاده کنید تا اثرات جانبی قرص روان کننده شکم به حداقل برسد. با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید تا انتخابی درست داشته باشید. به تداخل دارویی ملینها با سایر داروها را توجه کنید.
با تغییر سبک زندگی و رژیم غذایی خود به راحتی میتوانید از بروز یبوست جلوگیری کنید. در این زمینه و برای دریافت برنامه غذایی و ورزشی متناسب با سبک زندگی خود میتوانید از متخصصین فیت کلاب کمک بگیرید. برای مشاوره نیز میتوانید با شماره 02191090095 تماس بگیرید.
[elementor-template id=”25463″]
سؤالات متداول
بهترین قرص روان کننده شکم چیست و چه عوارضی دارد؟
معروفترین قرص روان کننده شکم سیکلاس است. سیکلاس یبوست ناشی از ضعف روده بزرگ را به خوبی مداوا میکند. درد و اسپاسم در ناحیه شکم، تغییر رنگ ادرار و تنبلی روده از شایعترین عوارض این دارو است.
داروهای تجویز شده برای درمان دارویی یبوست برای چه افرادی مناسب است؟
داروهای تجویزی برای افرادی که یبوست مزمن و بیماری التهابی روده دارند و افرادی که مسکن قوی مصرف میکنند بیشتر تجویز میشود.
نکته مهم در انتخاب درست درمان دارویی یبوست چیست؟
توجه داشته باشید که یبوست به دلایل مختلفی ایجاد میشود؛ بنابراین درمان آنها نیز متفاوت است. برای انتخاب درست درمان دارویی باید به علت یبوست، مدت زمان یبوست و شدت یبوست توجه کنید.