درگذشت پزشکان تصور میکردند مصرف مواد غذایی ناسالم، تنها عامل موثر بر بروز بیماری زخم معده است. اما در حال حاضر میدانیم که مصرف طولانی مدت داروهای تسکین دهنده درد یا ابتلا به بیماریهای عفونی و باکتریایی، از مهمترین عوامل بروز این بیماری هستند. برخی مواد غذایی خاص ممکن است درد یا علائم بیماری زخم معده را افزایش دهند. زخم معده یک بیماری تقریباً شایع است که به علت آسیب دیدن لایه ضخیم مخاطی اطراف معده بروز پیدا میکند.
در چنین شرایطی، ترشح اسید معده ممکن است آسیب بیشتری به بدن وارد کند و علائم بیماری را افزایش دهد. این اسید برای تجزیه مواد غذایی و محافظت بدن در برابر میکروبها تولید میشود. یکی از شایعترین دلایل بروز بیماری زخم معده، عفونت باکتریایی است که از طریق غذای آلوده وارد بدن میشود. مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن، خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد.
با توجه به اینکه برخی مواد غذایی بر درمان بیماری موثر هستند یا علائم آن را تشدید میکنند، در ادامه این مطلب از مجله تخصصی فیت کلاب قصد داریم مواد غذایی مختلف برای کاهش علائم بیماری زخم معده را به شما معرفی میکنیم. بنابراین پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
علائم بیماری زخم معده چیست؟
قبل از اینکه رژیم غذایی خود را تغییر دهید، باید از علائم بیماری زخم معده مطلع شوید. ابتدا باید ببینید این بیماری چه نشانههایی دارد. زیرا ممکن است به بیماری گوارشی دیگری مبتلا شده باشید. بنابراین پیشنهاد میکنیم حتماً به پزشک مراجعه کنید تا وضعیت جسمانی شما ارزیابی شود. علائم این بیماری به شدت زخم معده بستگی دارد. رایجترین علائم بیماری، شامل احساس سوزش و درد در بخش میانی شکم است.
[elementor-template id=”37773″]
زمانی که گرسنه باشید یا معده شما خالی باشد، ممکن است درد شدیدتری را احساس کنید. با توجه به شدت بیماری، این درد ممکن است بین چند دقیقه تا یک ساعت طول بکشد. سایر علائم شامل کاهش وزن، بیاشتهایی به دلیل درد شکم، تهوع یا استفراغ، نفخ، آروغ زدن مداوم، رفلاکس اسید معده به مری، سوزش سر دل، احساس سوزش در قفسه سینه، کم خونی، مدفوع تیره و استفراغ خونین هستند.
چه غذاهایی برای زخم معده مناسب است؟
برخی مواد غذایی خاص به شما کمک میکنند تا بدن سالمتری داشته باشید و علائم زخم معده را کاهش دهید. در ادامه این مواد غذایی را به شما معرفی میکنیم.
-
غذاهای پروبیوتیک
یکی از بهترین مواد غذایی برای درمان بیماری زخم معده یا کاهش علائم آن، غذاهای پروبیوتیک هستند. این غذاها شامل ماست، کلم و مواردی مانند این هستند. همانطور که گفته شد شایعترین دلیل ابتلا به این بیماری، ورود باکتریهای خطرناک به بدن است. بنابراین باید پروبیوتیک مصرف کنید تا عفونت باکتریهای بدن کاهش پیدا کند. بر اساس پژوهشهای انجام شده، میزان باکتریهای خوب در مواد غذایی پربیوتیک مثل ماست بسیار زیاد است. این باکتریها با عفونتهای داخلی بدن مبارزه میکنند و علائم آن را کاهش میدهند.
-
سیب زمینی شیرین
سیب زمینی شیرین گزینه کاملاً مناسبی برای کاهش علائم زخم معده است. مقدار زیادی ویتامین A در سیب زمینی شیرین وجود دارد که بر درمان بیماری موثر است. برخی محققان به این نتیجه رسیدند که این ویتامین باعث کوچک شدن زخم معده و کاهش علائم آن میشود. سیب زمینی شیرین نه تنها برای درمان بیماری مصرف میشود، بلکه میتواند از بروز بیماری نیز جلوگیری کند. سایر مواد غذایی که حاوی مقدار زیادی ویتامین A هستند، شامل اسفناج، هویج، طالبی و جگر گوسفند میباشند.
-
فلفل دلمه ای قرمز
مواد غذایی حاوی ویتامین C نیز بر درمان بیماری زخم معده موثر هستند. فلفل دلمهای قرمز حاوی مقدار زیادی ویتامین سی است. این ویتامین از بدن شما در برابر بیماریهای عفونی و التهابات معده محافظت میکند. تاکنون پژوهشگران تحقیقات گستردهای روی این ویتامین و تاثیر آن بر بدن انجام دادهاند. نتیجه این مطالعات نشان میدهد، ویتامین C به درمان زخمهای بدن کمک میکند.
کمبود شدید این ماده در بدن، باعث بروز مشکلات گوناگونی خواهد شد. به عنوان مثال، ممکن است مدت زیادی طول بکشد تا زخم شما ترمیم شود. ویتامین C در میوههای مختلف مثل توت فرنگی، کیوی و سبزیجاتی مثل کلم بروکلی وجود دارد.
-
آب کلم
طی چند سال گذشته، برخی پزشکان برای درمان زخم معده از آب کلم استفاده کردند. آنها معتقد بودند آب کلم حاوی ترکیباتی است که مانند آنتی بیوتیک عمل میکند. همچنین مقدار قابل توجهی ویتامین سی در آب کلم وجود دارد که از بروز بیماریهای عفونی جلوگیری کرده و به درمان آن کمک میکند. برای اثبات این مسئله، پژوهشهای گوناگونی روی حیوانات انجام شد.
نتیجه مطالعات نشان میدهد آب کلم بر درمان زخمهای گوارشی مانند زخم معده موثر است. در یک مطالعه دیگر، از ۱۳ شرکت کننده خواسته شد تا به صورت روزانه آب کلم مصرف کنند. تمامی شرکت کنندگان به بیماری زخم معده مبتلا بودند. نتیجه مطالعه نشان داد، زخم معده شرکت کنندگان بعد از گذشت یک هفته تا ۱۰ روز کاهش یافت.
پژوهشهای دیگری نیز در این زمینه انجام شده است. به عنوان مثال در یک مطالعه، از ۱۰۰ شرکت کننده مبتلا به زخم معده خواسته شد تا آب کلم را به روتین روزانه خود اضافه کنند. نتیجه این مطالعه نشان داد، علائم بیماری زخم معده در ۸۰ درصد شرکت کنندگان کاهش یافته بود.
وضعیت بدنی من به چه صورت است ؟
باید بدونیم وضعیت تناسب اندام ما به چه شکلی هست ؟ لاغریم ، اضافه وزن داریم یا وزنمون ایده آل هست. برای این که متوجه این قضیه بشیم یک شاخص معروف به اسم BMI یا شاخص توده بدنی داریم. برای حساب کردنش باید قد و وزنمون رو با جنسیت توی فرمول بزاریم از طریق جدول ها ببینیم توی چه شرایطی هستیم، اما اصلا نگران نباشید نیازی به حساب و کتاب کردن نیست. فقط کافی فرم زیر رو پر کنید و تا به صورت اتوماتیک شاخص توده بدنی شما حساب بشه و وضعیت بدنتون رو به شما نشان بده. بعد از پر کردن فرم اگر فکر کردی نیاز به یک برنامه اختصاصی تمرین و تغذیه دارید که با کمترین هزینه براتون طراحی و ارسال بشه کافی روی دکمه درخواست مشاوره کلیک کنی مشخصاتت رو بزنی تا کارشناس های ما تو اولین فرصت ( معمولا 2 روز بعد ) باهاتون تماس بگیرن و برای رسیدن به هدف راهنماییتون کنند. اگر هم عجله دارید برای دریافت برنامه اختصاصی می تونید توی سایت ثبت نام کنید و سفارش طراحی برنامه تمرین و تغذیه رو از قسمت دریافت برنامه جدید خودتون رو ثبت کنید.
محاسبه BMI - شاخص توده بدنی
-
عسل طبیعی
عسل طبیعی دردهای گوناگونی را درمان میکند که یکی از مهمترین آنها زخم معده است. البته توجه داشته باشید عسل با کیفیتها و خواص متفاوتی در بازار وجود دارد. عسل طبیعی با خلوص بالا، انتخاب بهتری برای درمان این بیماری یا کاهش علائم آن است. تحقیقات نشان میدهد بیش از ۲۰۰ عنصر درمانی مختلف از جمله پلیفنول و آنتی اکسیدان در عسل وجود دارد. این ترکیبات از معده در برابر آسیب محافظت میکنند. از نظر متخصصان و محققان پزشکی، عسل در واقع یک ضد باکتری بسیار قدرتمند است که از رشد باکتریهای عفونی در معده جلوگیری میکند.
البته توجه داشته باشید که مصرف بیش از حد عسل باعث افزایش قند خون خواهد شد. بنابراین اگر به بیماریهای دیابتی مبتلا هستید، بهتر است ابتدا با پزشک مشورت کرده و سپس برای مصرف عسل اقدام کنید. به طور کلی این ماده مغذی بر درمان هر نوع زخم موثر است. در زمان قدیم، برخی افراد از عسل برای درمان سریع زخمهای پوستی و سوختگی استفاده میکردند.
-
مواد غذایی حاوی فلاونوئید
فلاونوئیدها، به تقویت معده در برابر باکتریها و عفونتها کمک میکنند. این ترکیبات به شکل طبیعی در میوهها، سبزیجات مختلف، سویا، حبوبات، انگور قرمز، سیب، زیتون و مواردی مانند این وجود دارند. فلاونوئید باعث تقویت سلولهای پوشش داخلی معده میشود و از این طریق به درمان زخم معده کمک میکند.
دو روش برای مصرف فلاونوئیدها وجود دارد. روش اول مصرف برخی مواد غذایی خاص و روش دوم مصرف مکملهای حاوی فلاونوئید است. البته بهتر است دقت زیادی هنگام مصرف این ماده داشته باشید. زیرا فلاونوئید با فرایند منعقد شدن خون تداخل دارد. در نتیجه بهتر است ابتدا با پزشک مشورت کنید.
-
آلوئه ورا
از دیگر ترکیبات غذایی برای درمان قطعی زخم معده، آلوئهورا است. آلوئهورا نه تنها برای درمان بیماریها مصرف میشود، بلکه کاربردهای گوناگونی در صنعت دارد. به عنوان مثال در صنایع آرایشی، دارویی و غذایی مورد استفاده قرار میگیرد. این ترکیب گیاهی خواص بینظیری دارد. باعث تقویت مو میشود و به سلامت بدن کمک میکند.
اخیراً یک پژوهش حیوانی درباره تاثیر آلوئهورا بر بیماری زخم معده انجام شد. در این پژوهش،موشهای مبتلا به زخم معده به صورت روزانه ۳ میلیگرم آلوئهورا مصرف کردند. این آزمایش برای مدت ۶ هفته ادامه یافت. نتیجه پژوهش نشان داد که علائم بیماری تا حد زیادی کاهش یافته بود.
-
موز سبز
اگرچه بسیاری از افراد به موز نارس بیتوجه هستند، اما موز سبز اثرات درمانی گوناگونی دارد. در سال ۲۰۱۱، یک پژوهش درباره تاثیر مصرف موز نارس بر زخم معده انجام شد. محققان متوجه شدند نوعی فلاونوئید با نام لوکوسیانیدین در موز سبز وجود دارد که باعث افزایش مخاط معده میشود و میزان ترشح اسید در معده را کاهش میدهد. با مصرف مداوم موز سبز، علائم بیماری کاهش پیدا میکند یا زخم معده به طور کامل درمان میشود.
-
شیرین بیان
بهترین دمنوش برای زخم معده شیرین بیان است. این گیاه در قاره آسیا و مدیترانه رشد میکند و به عنوان یک گیاه دارویی برای درمان بیماریهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. برخی پژوهشها نشان داده است، ریشه شیرین بیان از تشدید علائم زخم معده جلوگیری میکند. این گیاه تولید مخاط در معده را افزایش میدهد و از پوشش معده محافظت میکند.
برخی پژوهشگران معتقد هستند، ترکیبات خاصی در شیرین بیان وجود دارد که از رشد باکتریهای خطرناک در معده جلوگیری میکند. برخی از عوارض مصرف بیش از حد شیرین بیان، درد عضلانی یا بیحسی هستند. بنابراین بهتر است قبل از مصرف این ماده با پزشک مشورت کنید.
-
سیر
سیر یک ماده مناسب برای درمان خانگی زخم معده است. این ماده دارای خواص ضد میکروبی و ضد باکتریایی است که علائم زخم معده را کاهش میدهد. اخیراً یک پژوهش درباره تاثیر سیر بر بیماری زخم معده روی حیوانات انجام شده است. نتیجه این پژوهش نشان میدهد، عصاره سیر باعث بهبود زخم معده و اثنی عشر میشود. در یک مطالعه دیگر، از شرکت کنندگان خواسته شد تا به صورت روزانه دو حبه سیر مصرف کنند. نتیجه مطالعه نشان داد مصرف روزانه سیر، باعث کاهش باکتریهای مضر فعال در پوشش داخلی معده میشود.
غذاهای نامناسب برای درمان زخم معده
با وجود اینکه برخی غذاها بر درمان این بیماری موثر هستند، اما برخی دیگر نتایج معکوس دارند یعنی علائم زخم معده را افزایش میدهند. در ادامه برخی از این غذاها را به شما معرفی میکنیم:
-
شیر
در زمان گذشته شیر برای کاهش اسیدیته معده مصرف میشد، زیرا برخی افراد معتقد بودند شیر باعث کاهش درد معده میشود. اما پژوهشهایی که اخیرا انجام شده است نشان میدهد، شیر باعث افزایش ترشح اسید معده میشود و علائم بیماری زخم معده را افزایش میدهد. بنابراین افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، باید از مصرف شیر به صورت افراطی خودداری کنند.
-
الکل
الکل نه تنها خطر ابتلا به زخم معده را افزایش میدهد، بلکه به سایر اندامهای بدن نیز آسیب میزند. مصرف بیش از حد الکل باعث دهیدراته شدن بدن میشود. این مسئله به تنهایی تاثیر بسیار بدی بر بدن دارد. پژوهشها نشان میدهد الکل به دستگاه گوارش آسیب میزند.
-
قهوه و نوشابه
مصرف بیرویه قهوه و نوشابه، علائم بیماری زخم معده را افزایش خواهد داد. زیرا قهوه و نوشابه باعث افزایش ترشح اسید در معده میشوند و مخاط معده را کاهش میدهند.
-
غذاهای تند و چرب
اگر به صورت افراطی غذاهای تند و چرب مصرف کنید، مشکلاتی مثل سوزش معده یا زخم معده را تجربه خواهید کرد. علاوه بر مواردی که برای شما بیان شد، بهتر است از مصرف سیگار نیز خودداری کنید. همچنین تا حد امکان از اضطراب و استرس فاصله بگیرید.
[elementor-template id=”25395″]
سخن پایانی
در این مطلب به طور کامل درباره غذاهای مناسب برای درمان بیماری زخم معده توضیح داده شد. همچنین غذاهایی که باعث افزایش علائم بیماری میشوند، معرفی شد. بیماری زخم معده، به علت تغذیه نامناسب یا ابتلا به برخی بیماریهای عفونی و همچنین مصرف برخی داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی بروز پیدا میکند. این بیماری ممکن است به صورت شدید یا خفیف باشد.
نوع خفیف آن را میتوان به کمک داروها یا تغییر رژیم غذایی درمان کرد. اما اگر شخصی به بیماری زخم معده شدید مبتلا شود، ممکن است به روشهای درمانی پیشرفتهتری نیاز داشته باشد. اگر به این بیماری مبتلا هستید یا قصد دارید علائم آن را کاهش دهید، پیشنهاد میکنیم به یک متخصص تغذیه مراجعه کنید تا بهترین برنامه غذایی را به شما ارائه دهد.
متخصصان تغذیه مجموعه فیت کلاب، برنامه غذایی سالمی در اختیار شما قرار میدهد که از بروز این بیماری جلوگیری میکند یا به درمان آن کمک خواهد کرد. اگر قصد دارید اطلاعات بیشتری درباره دستور غذا برای زخم معده به دست آورید، پیشنهاد میکنیم با کارشناسان مجموعه فیت کلاب تماس بگیرید.