دیسک کمر چیست و چه علائمی دارد؟ ورزش برای دیسک کمر خوب است یا بد؟

کمردردهای مداوم و آزاردهنده، ممکن است یکی از مهم‌ترین نشانه‌های دیسک کمر باشند. این عارضه بر بخش‌های مختلف بدن تاثیر گذاشته و فعالیت‌های روزمره شما را مختل می‌کنند. افرادی که به بیماری دیسک کمر خفیف یا شدید مبتلا هستند، باید از متخصص ارتوپد و دکتر فیزیوتراپی برای درمان این بیماری کمک بگیرند. در غیر این صورت، به مرور زمان توانایی انجام دادن فعالیت‌های بدنی را از دست خواهند داد.

 بیماران مبتلا به دیسک کمر، برای انجام دادن کوچک‌ترین حرکات بدنی مثل بالا رفتن از پله‌ها با مشکل مواجه هستند. بسیاری از ما، نام بیماری دیسک کمر را از زبان افراد مختلف شنیده‌ایم. اما کوچک‌ترین اطلاعی درباره خصوصیات و علائم این بیماری نداریم. اگر شما نیز نمی‌دانید دیسک کمر در کدام ناحیه از بدن قرار دارد و علائم آن چیست، پیشنهاد می‌کنیم این مطلب از مجله تخصصی فیت کلاب را تا انتها مطالعه کنید. 

بیماری دیسک کمر چیست؟

بیماری دیسک کمر چیست؟
بیماری دیسک کمر چیست؟

قبل از هر چیزی، باید بدانید بیماری دیسک کمر چیست و چگونه بروز پیدا می‌کند. ستون فقرات انسان شامل ۳۳ مهره است که توسط دیسک‌های اسفنجی از یکدیگر جدا شده‌اند. به طور کلی، ستون فقرات به چهار بخش مختلف تقسیم می‌شود. اولین بخش شامل ستون فقرات گردنی با هفت مهره اول است که در ناحیه گردن قرار دارند.

 دومین بخش شامل ستون فقرات سینه‌ای با ۱۲ مهره است که در ناحیه قفسه سینه قرار دارند. بخش سوم شامل ستون فقرات کمری با ۵ مهره است که در قسمت پایین کمر واقع شده‌اند. ستون فقرات خارجی شامل ۵ مهره در زیر کمر است. همچنین چهار مهره به استخوان دنبالچه متصل شده است. 

انواع بیماری دیسک کمر

بیماری دیسک کمر به دو شکل مختلف مشاهده می‌شود که در ادامه برای شما بیان خواهد شد:

1.دیسک کمر برآمده 

بیماری دیسک کمر مربوط به ۵ مهره‌ای است که در قسمت پایینی کمر قرار دارد. آسیب دیدن این مهره‌ها و صفحات دیسکی بین آن‌ها، باعث بروز این بیماری می‌شود. همچنین با بالا رفتن سن، دیسک بین مهره‌ها خشک شده و مایع درونی خود را از دست می‌دهد. 

خشک شدن مهره‌ها باعث فشرده شدن دیسک اسفنجی می‌شود‌. این دیسک اسفنجی بین مهره‌ها قرار گرفته و نقش ضربه گیر دارد. زمانی که دیسک اسفنجی بیش از حد لزوم فشرده شود، شکسته شده و به سمت بیرون هدایت می‌شود که به این نوع دیسک، دیسک برآمده می‌گویند. بخش بیرون زده دیسک، به مرور زمان سفت می‌شود و دردهای شدیدی را برای شما ایجاد می‌کند. 

2.پارگی یا فتق دیسک

نوع دوم پارگی یا فتق دیسک نام دارد که در واقع نوعی بیماری دیسک کمر شدید است. زمانی که دیسک بیرون زده بیشتر از حد لزوم شکسته شود، به صورت مداوم به ستون فقرات فشار وارد خواهد کرد. این مسئله باعث پارگی حلقه دیسک کمر می‌شود که با نام فتق دیسک مشهور است. تکه‌های شکسته شده دیسک کمر، به ریشه‌های عصبی واقع شده در پشت فضای دیسک فشار وارد می‌کنند. این مسئله باعث بروز مشکلات شدید مثل درد ضعف و بی‌حسی در ناحیه کمر می‌شود. معمولاً فتق دیسک در قسمت‌های پایینی ستون فقرات به خصوص در بین مهره‌های چهارم و پنجم مشاهده می‌شود.

علت بروز بیماری دیسک کمر چیست؟

علت بروز بیماری دیسک کمر چیست؟
علت بروز بیماری دیسک کمر چیست؟

دلایل مختلفی باعث بروز بیماری دیسک کمر می‌شوند. معمولاً تغییر در ساختار صفحات دیسکی بین مهره‌های کمر، باعث بروز این بیماری خواهد شد. یکی دیگر از مهم‌ترین دلایل، افزایش سن است. با بالا رفتن سن، دیسک بین مهره‌ها به صورت طبیعی شکسته می‌شود. به همین دلیل است که اکثر افراد میانسال به این بیماری مبتلا می‌شوند. همچنین آسیب‌های شدید جسمانی، خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهند. به عنوان مثال، ممکن است برخی تصادف‌ها باعث آسیب دیدن ستون فقرات و شکستگی دیسک کمر شود.

[elementor-template id=”37773″]

علائم دیسک کمر 

علائم دیسک کمر با توجه به محل فتق دیسک و شدت آن متفاوت است. برخی از رایج‌ترین علائم این بیماری شامل موارد زیر هستند: 

1.کمر درد متناوب یا مداوم

یکی از مهم‌ترین علائم بیماری دیسک کمر، کمردرد مداوم است. به همین دلیل، بسیاری از پزشکان این بیماری را به عنوان سندرم دیسک کمر معرفی می‌کنند. زیرا علائم آن به مرور زمان تشدید می‌شوند. گاهی اوقات ممکن است کمردرد با یک حرکت کوچک مثل سرفه، عطسه یا ایستادن به شکل نامناسب تشدید شود.

2.اسپاسم عضلات پشت

از دیگر علائم بیماری دیسک کمر، اسپاسم عضلات پشت است. در این بیماری، عضلات پشت کمر به صورت مداوم دچار گرفتگی می‌شوند. گرفتگی این عضلات تا حد زیادی بر عملکرد شما تاثیرگذار خواهد بود. همانطور که می‌دانید، عضلات پشت در واقع نوعی عضلات حمایت کننده هستند و هنگام حفظ تعادل بدن یا انجام حرکات ورزشی درگیر می‌شوند. زمانی که این عضلات آسیب ببینند، انجام دادن فعالیت‌های ورزشی شدید غیر ممکن خواهد شد. این مسئله برای ورزشکاران حرفه‌ای یا ورزشکارانی که در مسابقات شرکت می‌کنند اهمیت بسیار زیادی دارد. 

3.سیاتیک 

از دیگر علائم دیسک کمر خطرناک، گرفتگی رگ‌های سیاتیکی است. رگ‌های سیاتیکی از پشت کمر یا باسن شروع شده و به سمت پایین ساق پا می‌رسند. این رگ‌ها به صورت مستقیم به عضلات نزدیک ستون فقرات متصل هستند. آسیب دیدن عضلات متصل به ستون فقرات، باعث گرفتگی رگ‌های سیاتیکی می‌شود که منجر به بروز دردهای شدیدی خواهد شد. علاوه بر علائمی که برای شما بیان شد، بیماری دیسک کمر با علائم گوناگون دیگری نیز شناخته می‌شود. به عنوان مثال یکی از این علائم، ضعف عضلانی در پا یا تغییر در عملکرد مثانه و روده است.

درمان خانگی سیاتیک با این چند روش ساده 😍

دیسک کمر چگونه تشخیص داده می شود؟

مهم‌ترین مسئله، تشخیص دیسک کمر است. معمولاً پزشکان نمی‌توانند با معاینه ظاهری این بیماری را تشخیص دهند. به همین دلیل، از آزمایشات تصویربرداری برای شناسایی شکستگی دیسک کمر یا فتق دیسک استفاده می‌شود. ابتدا باید به پزشک مراجعه کرده و معاینه فیزیکی شوید. سپس از روش‌های زیر برای تشخیص دقیق‌تر دیسک کمر استفاده خواهد شد: 

1.اشعه ایکس 

یکی از روش‌های تصویربرداری برای شناسایی بیماری دیسک کمر، اشعه ایکس است. در این آزمایش، از پرتوهای انرژی الکترومغناطیس مرئی برای تهیه تصاویر از بافت‌های داخلی بدن انسان استفاده می‌شود. این امواج به سمت استخوان‌ها و ستون فقرات ارسال شده و تصاویر آن روی صفحه نمایشگر نشان می‌دهند. در نتیجه، پزشک می‌تواند محل دقیق پارگی دیسک را شناسایی کند. این مسئله به پزشک کمک می‌کند تا فرایند درمان را به شکل دقیق‌تر و بهتر انجام دهد.

2.تصویربرداری رزونانس مغناطیسی ام آر ای  

یکی دیگر از روش‌های تصویربرداری برای تشخیص بیماری دیسک کمر، آزمایش ام آر آی است. در این روش، از آهنرباهای بزرگ و فرکانس رادیویی برای تهیه تصاویر دقیق از اندام‌ها و ستون فقرات استفاده می‌شود. ام آر آی، اطلاعات کاملی درباره میزان خمیدگی ستون فقرات یا شکستگی دیسک در اختیار پزشک قرار می‌دهد. 

3.میلوگرام 

میلوگرام یکی دیگر از روش‌های تصویربرداری برای شناسایی بیماری دیسک کمر است. در این روش، نوعی رنگ خاص به کانال نخاعی تزریق می‌شود. در نتیجه، می‌توان ساختار داخلی بدن را با استفاده از اشعه ایکس به وضوح مشاهده کرد. البته، استفاده از روش میلوگرم چندان در کشورهای مختلف رایج نیست.

4.سی تی اسکن 

سی تی اسکن، یکی دیگر از روش‌های تصویربرداری برای تشخیص بیماری دیسک کمر است. در این روش، از اشعه ایکس برای تهیه تصاویر افقی یا محوری از بدن استفاده می‌شود. سی تی اسکن می‌تواند تصویر دقیقی از هر ناحیه بدن تولید کند. در نتیجه، پزشک قادر خواهد بود هر قسمت از بدن مثل استخوان‌ها، ماهیچه‌ها و چربی‌ها را با جزئیات کامل مشاهده کند.

بیماری دیسک کمر چگونه درمان می شود؟

از روش‌های مختلفی برای درمان بیماری دیسک کمر استفاده می‌شود. انتخاب روش درمان اهمیت بسیار زیادی دارد. اگر از یک روش نامناسب برای درمان استفاده شود، نتایج کاملا معکوس خواهد شد. برخی از روش‌های درمان این بیماری شامل موارد زیر هستند: 

1.استراحت 

یکی از روش‌های درمان این بیماری، استراحت در رختخواب است. باید برای مدت طولانی استراحت کنید و از انجام فعالیت‌های بدنی شدید خودداری کنید. اگرچه ممکن است زندگی پر مشغله‌ای داشته باشید، اما لازم است برای مدت چند روز یا چند هفته استراحت کنید تا از تشدید بیماری دیسک کمر و شکستگی دیسک جلوگیری شود. 

متاسفانه یکی از دلایل شدت یافتن این بیماری، بی‌توجهی بیماران است. اکثر بیماران، علائم اولیه بیماری دیسک کمر را نادیده می‌گیرند و به انجام فعالیت‌های ورزشی یا فعالیت‌های بدنی شدید می‌پردازند. اگر از همان ابتدا برای درمان اقدام کنید و استراحت مفید داشته باشید، علائم بیماری به سرعت کاهش خواهد یافت. 

2.فیزیوتراپی 

روش دیگر شرکت در جلسات فیزیوتراپی است. در این جلسات، نحوه ایستادن یا بهبود وضعیت بدن با استفاده از برخی حرکات ساده به شما آموزش داده خواهد شد. این حرکات به شما کمک می‌کنند تا دردهای ناشی از دیسک کمر را کاهش دهید. علاوه بر این، در جلسات فیزیوتراپی از امواج اولتراسوند برای کاهش دردهای جسمانی استفاده می‌شود. برخی مراکز، خدمات دیگری مثل ماساژ و برنامه‌های تمرینی به شما ارائه می‌دهند که برای درمان بیماری موثر است.

3.کنترل وزن

از دیگر روش‌های درمان، کنترل وزن است. هر چقدر وزن شما افزایش یابد، فشار بیشتری به عضلات اطراف ستون فقرات وارد خواهد شد. این فشار ممکن است در نهایت باعث شکستگی دیسک و بروز بیماری‌های خطرناک شود. 

4.مصرف دارو

می‌توان از روش‌های دارویی برای درمان بیماری و کنترل درد آن استفاده کرد. در این حالت، پزشک داروهایی تجویز می‌کند که باعث شل شدن عضلات اطراف ستون فقرات می‌شود. در نتیجه، فشار از روی ستون فقرات برداشته خواهد شد. برخی از داروها خاصیت تسکین دهندگی دارند و احساس درد را کاهش می‌دهند. 

5.جراحی

اگر هیچ کدام از روش‌هایی که برای شما بیان شد مفید نباشد، در نهایت از جراحی برای درمان دیسک کمر استفاده می‌شود. این جراحی با استفاده از داروی بیهوشی انجام می‌شود. ابتدا یک برش کوچک در ناحیه کمر ایجاد می‌شود.

 این برش دقیقاً در نزدیک دیسک کمر قرار دارد. در مرحله بعد، مقداری از استخوان پشت ستون فقرات برداشته خواهد شد تا پزشک به دیسک دسترسی داشته باشد. سپس تمامی قطعات شکسته شده و استخوان‌های اضافی، از دیسک خارج می‌شود. بعد از جراحی، ممکن است به چند هفته استراحت نیاز داشته باشید. همچنین باید تا چند ماه بعد از جراحی دیسک کمر، از انجام فعالیت‌های بدنی خودداری کنید.

ورزش برای دیسک کمر موثر است ؟

یکی از مهم‌ترین سوالاتی که برای بسیاری از افراد ایجاد می‌شود ، این است که می‌توان با ورزش دیسک کمر را درمان کرد؟ دیسک کمر یک بیماری بسیار خطرناک است و باید ابتدا توسط پزشک ارزیابی شود.‌ بنابراین تا زمانی که به پزشک مراجعه نکردید، نباید برای انجام تمرینات ورزشی اقدام کنید. ولی به طور کل می‌توان با استفاده از چند تمرین ساده، دردهای ناشی از دیسک کمر را کاهش داد. 

البته توجه داشته باشید که این تمرینات تاثیری بر شکستگی دیسک ندارند. یعنی تمامی قطعات اضافی، باید در نهایت با استفاده از جراحی یا سایر روش‌ها از بدن خارج شوند.  ولی می‌توانند فشار را از روی ستون فقرات بردارند. نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید، نحوه انجام دادن حرکات ورزشی است. به هیچ وجه نباید به شکل خودسرانه برای انجام تمرینات ورزشی اقدام کنید. 

بهترین راه حل این است که به یک مجموعه معتبر مانند فیت کلاب مراجعه کرده و برنامه ورزشی دریافت کنید. در این مجموعه، پزشکان و مربیان حرفه‌ای مشغول به فعالیت هستند که ابتدا شرایط جسمانی شما را ارزیابی می‌کنند. تمریناتی که در نهایت توسط این افراد ارائه می‌شود، به کاهش دردهای دیسک کمر کمک خواهد کرد.

[elementor-template id=”25395″]

بررسی کلی

در این مطلب به طور کامل درباره دیسک کمر توضیح داده شد‌. دیسک کمر یک بیماری مفصلی است که به علت شکستگی یا آسیب دیدگی دیسک بین مهره‌های اول تا پنجم پایین ستون فقرات بروز پیدا می‌کند. علائم این بیماری در ابتدا بسیار خفیف هستند. اما به مرور زمان تشدید شده و عملکرد روزمره شما را مختل می‌کنند. افراد میانسال، بیشتر از سایر مردم در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند. 

در صورتی که ورزشکاران حرکات تمرینی را به درستی انجام ندهند، با این مشکل مواجه خواهند شد. از روش‌های مختلفی برای درمان بیماری دیسک کمر استفاده می‌شود. برخی از رایج‌ترین روش‌ها شامل جراحی، فیزیوتراپی و مواردی مانند این هستند. همچنین تمرینات ورزشی نیز بر درمان این بیماری تاثیر می‌گذارند. 

برای دریافت یک برنامه ورزشی کامل جهت کاهش علائم بیماری دیسک کمر، پیشنهاد می‌کنیم به مجموعه فیت کلاب مراجعه کنید. این برنامه با کمترین هزینه در اختیار شما قرار می‌گیرد و شامل مجموعه‌ای از تمرینات ساده و کاربردی است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

-- بارگیری کد امنیتی --