علت خواب آلودگی زیاد

برخی افراد در اکثر ساعات روز احساس خواب آلودگی می‌کنند. این مسئله، برای بازه زمانی طولانی مدت بسیار نگران کننده خواهد بود. برخی عوامل بر کیفیت خواب موثر هستند و احساس خواب آلودگی را طی روز افزایش می‌دهند. اگر هنگام شب خواب با کیفیتی نداشته باشید، طی روز احساس خستگی خواهید داشت. اما نباید خستگی را با خواب آلودگی بیش از حد اشتباه بگیرید.

 احساس خستگی معمولاً ناشی از کاهش انرژی بدن است. به عنوان مثال اگر فعالیت‌های بدنی با شدت بالا داشته باشید، انرژی بدن تحلیل خواهد رفت و احساس خستگی خواهید داشت. این احساس کاملاً طبیعی است و بعد از مدتی از بین می‌رود. اما زمانی که به اختلال خواب آلودگی مفرط مبتلا شوید، در تمام طول روز احساس خستگی خواهید داشت. 

در اغلب موارد، احساس خستگی بعد از گذشت چند ساعت یا بعد از گذشت چند روز از بین نخواهد رفت. این مسئله ممکن است بسیار آزاردهنده باشد. اما سوال مهم این است که چگونه از بروز خواب آلودگی بیش از حد جلوگیری کنیم؟ اولین و مهم‌ترین مسئله، تشخیص دلیل خواب آلودگی است. تا زمانی که علت خواب آلودگی مشخص نشود، نمی‌توانید آن را رفع کنید. در ادامه این مطلب از مجله تخصصی فیت کلاب قصد داریم به صورت کامل درباره علت خواب آلودگی زیاد توضیح دهیم. بنابراین پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

خواب آلودگی بیش از حد چیست؟ 

خواب آلودگی بیش از حد چیست؟ 
خواب آلودگی بیش از حد چیست؟

خواب آلودگی بیش از حد، نوعی اختلال است که باعث خستگی طی روز می‌شود. در این حالت، بیمار احساس می‌کند در اکثر ساعات روز خسته است و تمایل شدیدی برای خوابیدن دارد. اگر چندین بار در روز به خواب می‌روید یا عملکرد شغلی و اجتماعی شما به دلیل خواب آلودگی مختل شده است، بهتر است حتماً با پزشک مشورت کنید. 

این مسئله ممکن است بر کیفیت زندگی شما تاثیرگذار باشد. همچنین مطالعات نشان می‌دهد، خواب آلودگی بیش از حد باعث افزایش تصادفات جاده‌ای خواهد شد. این مسئله در بانوان بیشتر از آقایان دیده می‌شود. حدود ۵ درصد جمعیت جهان به این اختلال مبتلا هستند.

علائم خواب آلودگی شدید

 برخی از مهم‌ترین علائم خواب آلودگی شدید شامل موارد زیر می‌باشند:

  • بیش از حد خوابیدن طی رو (به عنوان مثال اگر بیشتر از ۱۰ ساعت در روز می‌خوابید، به احتمال زیاد به این اختلال مبتلا هستید.) 
  • یکی دیگر از مهم‌ترین نشانه‌های این بیماری، این است که شخص به سختی می‌تواند هنگام صبح از خواب بیدار شود. 
  • چرت زدن مداوم طی روز، از دیگر علائم این اختلال است.
  • اضطراب، تحریک پذیری
  • کاهش انرژی
  • بی قراری
  • تفکر آهسته، کند گفتار، ناتوانی در تمرکز
  • سردرد
  • از دست دادن اشتها

[elementor-template id=”37773″]

چه چیزی باعث خواب آلودگی بیش از حد می شود؟ 

چه چیزی باعث خواب آلودگی بیش از حد می شود؟ 
چه چیزی باعث خواب آلودگی بیش از حد می شود؟

هر شرایطی که خواب شبانه شما را مختل کند، ممکن است علت خواب آلودگی و سرگیجه طی روز باشد. بسیاری از افرادی که به اختلالات خواب مبتلا هستند، از این مسئله رنج می‌برند. البته توجه داشته باشید که اختلال در خواب شبانه، تنها علت خواب آلودگی بیش از حد طی روز نیست. در ادامه برخی از مهم‌ترین دلایل این مسئله را برای شما بیان می‌کنیم:

  • آپنه انسدادی خواب

ابتلا به بیماری آپنه انسدادی، دیگر علت خواب آلودگی زیاد در روز است. در این بیماری، تنفس بیمار طی شب متوقف می‌شود. البته تنفس شخص برای بازه زمانی کوتاهی قطع می‌شود. اما در هر صورت، باعث خواهد شد بیمار از خواب بیدار شود. همین مسئله ممکن است باعث بروز خواب آلودگی بیش از حد طی روز شود. برخی از مهم‌ترین علائم بیماری آپنه خواب، شامل خروپف بلند و نفس نفس زدن هنگام خواب هستند. همچنین اگر هنگام بیدار شدن از خواب گلودرد یا سردرد دارید، ممکن است به این بیماری مبتلا شده باشید. 

دو نوع بیماری آپنه انسدادی خواب وجود دارد که هر دو نوع باعث خواب آلودگی بیش از حد طی روز می‌شوند. زیرا خواب عمیق شبانه را مختل می‌کنند. نوع اول به این صورت است که بافت پشت گلو شل می‌شود. در نتیجه، راه هوایی پوشانده خواهد شد و تنفس بیمار قطع می‌شود. نوع دوم زمانی رخ می‌دهد که مغز سیگنال‌های مربوط به تنفس را به ماهیچه ارسال نکند.

  • سندرم پای بی قرار 

سندروم پای بی‌قرار، یکی دیگر از مهم‌ترین علت سنگینی چشم و خواب آلودگی طی روز است که خواب شبانه شما را مختل می‌کند. در این بیماری، پاهای بیمار به صورت غیر ارادی حرکت می‌کند. بر اساس مطالعات انجام شده، این بیماری تاثیر بسیار بدی بر کیفیت خواب شبانه دارد.

 هنوز دلایل بروز این بیماری مشخص نیست. اما حدود ۱۰ درصد از جمعیت آمریکا به سندروم پای بی‌قرار مبتلا هستند. ممکن است عوامل ژنتیکی باعث بروز این مسئله شوند. برخی پژوهش‌ها نشان می‌دهد، فقر آهن خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهد.

  • نارکولپسی 

نارکولپسی یکی دیگر از اختلالات خواب است که باعث خواب آلودگی مفرط می‌شود. این یک اختلال عصبی است که چرخه خواب و بیداری را مختل می‌کند. در این بیماری، مغز نمی‌تواند این چرخه را تنظیم کند. در نتیجه، ممکن است فرد طی شب چندین بار از خواب بیدار شده یا به طور کامل بی‌خواب شود.

 به همین دلیل، ممکن است طی روز احساس خواب آلودگی داشته باشد یا چندین بار به خواب برود. افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، حتی ممکن است در زمان گفتگو یا حین مصرف غذا به خواب بروند. این بیماری بسیار نادر است و کمتر از ۲۰۰ هزار نفر از مردم آمریکا به آن مبتلا هستند. بیماری نارکولپسی معمولاً در افراد بین ۷ تا ۲۵ سال مشاهده می‌شود.

  • افسردگی

افسردگی شایع‌ترین علت خواب آلودگی زیاد است. بیمارانی که به افسردگی مبتلا هستند، معمولاً خواب شبانه کمتری نسبت به سایر افراد دارند. به همین دلیل طی روز احساس خواب آلودگی زیادی خواهند داشت. تغییرات ساعات خواب یا تغییر کیفیت خواب، ممکن است نشان دهنده افسردگی باشد. دلایل مختلفی باعث افسردگی می‌شوند. به عنوان مثال آسیب‌های کودکی، مشکلات زندگی و موارد مانند این، بر بروز بیماری افسردگی موثر هستند.

  • تب غده ای

تب غده ای، دیگر علت خواب آلودگی زیاد است. این عارضه، یک بیماری عفونی است که معمولا در نوجوانان و جوانان مشاهده می‌شود. یکی از شایع‌ترین علائم این بیماری، خستگی مفرط است. در این حالت، شخص احساس خواب آلودگی و گیجی خواهد داشت. علائم اصلی این بیماری طی یک ماه از بین خواهند رفت. اما ممکن است احساس خستگی تا چند ماه باقی بماند. 

 یک عفونت ویروسی شایع است که بیشتر نوجوانان و جوانان را درگیر می کند و باعث خستگی می شود. در حالی که علائم دیگر آن معمولاً در عرض چهار تا شش هفته از بین می‌رود، خستگی می‌تواند چندین ماه دیگر باقی بماند.

  • عوارض دارویی 

مصرف برخی داروها باعث خواب آلودگی می‌شود. معمولا داروهایی که برای درمان فشار خون بالا مصرف می‌شوند، داروهای ضد افسردگی، آنتی هیستامین‌ها، داروهای ضد حالت تهوع، داروهای ضد روان پریشی، داروهای مربوط به بیماری صرع و داروهای کنترل کننده بیماری اضطراب، باعث خواب آلودگی می‌شوند. اگر احساس می‌کنید داروی مورد نظر شما باعث خواب آلودگی شده است، بهتر است قبل از مصرف آن با پزشک مشورت کنید.

  • سالخوردگی و افزایش سن 

با افزایش سن، کیفیت خواب شبانه کاهش پیدا می‌کند. برخی پژوهش‌ها نشان می‌دهد، افراد مسن بیشتر از افراد جوان در رختخواب هستند. اما کیفیت خواب آن‌ها کمتر است. بنابراین اگر فردی مسن هستید و به صورت مداوم احساس خواب آلودگی دارید، پیشنهاد می‌کنیم با پزشک مشورت کنید.

اگر به دنبال سیکس پک هستید، نباید این نکات حرفه‌ای را از دست بدهید. این راهنما به شما کمک می‌کند تا به سرعت و با کارایی بالا به هدف خود برسید

راهکارهای رفع خواب آلودگی زیاد

برخی راهکارها به رفع این مشکل کمک می‌کنند. در ادامه این روش‌ها را برای شما بیان می‌کنیم:

  • تغییر برنامه غذایی 

میان تغذیه و کیفیت خواب رابطه مستقیمی وجود دارد. بر اساس مقاله‌ای که اخیراً چاپ شده است، رژیم غذایی می‌تواند تاثیر بسیار زیادی بر احساس خواب آلودگی داشته باشد. برای اینکه خوابی آرام داشته باشید، پیشنهاد می‌کنیم مصرف مواد غذایی حاوی کربوهیدرات و پروتئین را افزایش دهید. همچنین در برنامه غذایی شما باید ویتامین و مواد معدنی کافی وجود داشته باشد. 

برخی مواد غذایی باعث افزایش ترشح ملاتونین می‌شوند. ملاتونین ماده‌ای است که باعث احساس خواب آلودگی طی شب می‌شود و بر کیفیت خواب موثر است. مصرف این مواد غذایی قبل از خواب، به بهبود خواب شبانه شما کمک می‌کند و از احساس خواب آلودگی طی روز جلوگیری خواهد کرد. همچنین پیشنهاد می‌کنیم مصرف مواد غذایی حاوی تریپتوفان را افزایش دهید. 

تریپتوفان یک آمینواسید است که در حبوبات، گوشت یا شکلات وجود دارد و به بهبود کیفیت خواب کمک می‌کند. برای کاهش خواب آلودگی بیش از حد، پیشنهاد می‌کنیم به صورت روزانه حداقل ۵ وعده میوه و سبزیجات مصرف کنید. همچنین مصرف کربوهیدرات‌های پیچیده مثل غلات یا لوبیا را افزایش دهید. مصرف لبنیات و ۸ لیوان آب به صورت روزانه نیز توصیه می‌شود.

  • کاهش استرس 

یکی از مهم‌ترین دلایل کاهش کیفیت خواب شبانه و خواب آلودگی بیش از حد طی روز، افزایش استرس و اضطراب است. بنابراین باید از برخی راهکارها برای کنترل سطح استرس و اضطراب خود استفاده کنید. برای انجام این کار، می‌توانید با یک پزشک مشورت کنید تا راهکارهای بهتری را به شما ارائه دهد. انجام تمرینات ورزشی مانند یوگا، بهترین روش برای مدیریت استرس و اضطراب است. 

همچنین راهکارهایی مانند تنفس منظم، افزایش انرژی بدن و بهبود جریان خون، به مدیریت اضطراب کمک می‌کند و از این طریق استرس را کاهش می‌دهد. استفاده مکرر از رایانه یا تلفن همراه، یکی از مهم‌ترین دلایل بروز اضطراب و ناراحتی‌های ذهنی است. پیشنهاد می‌کنیم گوشی و تلفن همراه را کنار بگذارید و برای مدت کوتاهی از خانه خارج شوید تا ذهن شما آرام شود.

  • داشتن برنامه خواب ثابت 

یکی دیگر از بهترین راهکارها برای درمان خواب آلودگی زیاد، داشتن یک برنامه خواب ثابت است. سعی کنید یک روتین مشخص برای خوابیدن و بیدار شدن داشته باشید. اگر عادت دارید تا نیمه‌های شب بیدار باشید، قطعاً طی روز احساس خواب آلودگی شدیدی خواهید داشت.

 مطالعات نشان می‌دهد، داشتن برنامه خواب ثابت تاثیر بسیار زیادی بر احساس هوشیاری و افزایش انرژی بدن طی روز دارد. این برنامه به شما کمک می‌کند تا احساس بهتری نسبت به قبل داشته باشید و سبک زندگی خود را تغییر دهید. اگرچه هماهنگ شدن با این برنامه کار چندان راحتی نیست، اما بدن شما به مرور زمان به این مسئله عادت خواهد کرد.

  • بهبود محیط خواب 

محیط خواب تاثیر بسیار زیادی بر کیفیت خواب شبانه دارد. بنابراین بهتر است محیط اطراف خود را برای خوابیدن مساعد کنید. به عنوان مثال پیشنهاد می‌کنیم تمامی ابزارهای الکترونیکی را از اتاق خواب خود بیرون ببرید. دمای اتاق خواب را تنظیم کنید. 

بهتر است دمای اتاق بین ۱۵ تا ۱۹ درجه سانتیگراد باشد. از یک تشک و بالش راحت برای خوابیدن استفاده کنید. می‌توانید از پرده‌های ضخیم یا پرده‌هایی با رنگ‌های تیره برای تاریک کردن اتاق استفاده کنید و خواب راحت داشته باشید. اگر خواب سبکی دارید و با کوچک‌ترین سر و صدا از خواب می‌پرید، می‌توانید از گوش‌گیر یا چشم بندهای مخصوص استفاده کنید. 

  • درمان بیماری زمینه ای

تا زمانی که بیماری‌های زمینه‌ای را درمان نکنید، سایر راهکارها تاثیری بر کاهش احساس خواب آلودگی طی روز نخواهد داشت. به عنوان مثال فردی که به بیماری آپنه انسدادی خواب مبتلا است، ابتدا باید به پزشک مراجعه کرده و دارو یا قرص دریافت کند. بنابراین پیگیری بیماری و درمان آن اهمیت بسیار زیادی دارد. در کنار روند درمان، می‌توانید از سایر راهکارها مثل تغییر رژیم غذایی، تغییر محیط خواب و مواردی مانند این کمک بگیرید. 

[elementor-template id=”25463″]

کمبود فعالیت بدنی یک علت‌ خواب زیاد است که می‌تواند انرژی شما را کاهش دهد و باعث احساس خستگی و خواب آلودگی بیشتر شود.

سخن پایانی 

در این مطلب به طور کامل درباره علت خواب آلودگی زیاد توضیح داده شد. خواب آلودگی بیش از حد، یک اختلال است که باعث احساس خستگی طی روز می‌شود. این عارضه معمولاً به دلیل مختل شدن خواب شبانه و کاهش کیفیت آن بروز پیدا می‌کند. برخی بیماری‌ها مثل بیماری آپنه انسدادی خواب، بر بروز این مسئله تاثیرگذار هستند.

 اما به طور کلی سبک زندگی نیز تاثیر بسیار زیادی بر احساس خواب آلودگی طی روز دارد. اگر تمایل زیادی برای چرت زدن طی روز دارید یا به صورت مداوم احساس خستگی می‌کنید، باید با پزشک مشورت کنید. تغییر سبک زندگی مثل تغییر رژیم غذایی یا انجام فعالیت‌های ورزشی، ممکن است بر رفع این مشکل تاثیرگذار باشند. 

اما مهم‌ترین راهکار این است که دلیل اصلی خواب آلودگی را پیدا کنید. برای دریافت یک برنامه ورزشی یا برنامه غذایی مناسب، می‌توانید به مجموعه فیت کلاب مراجعه کرده و از راهکارهای بی‌نظیر متخصصان این مجموعه بهره‌مند شوید. برای کسب اطلاعات بیشتر، پیشنهاد می‌کنیم با کارشناسان این مجموعه تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

-- بارگیری کد امنیتی --