پرخوری عصبی (bulimia) یک اختلال خوردن جدی و تهدیدکننده زندگی است. افراد مبتلا به بولیمیا احساس میکنند؛ کنترل خود را روی غذا خوردن ازدستدادهاند. آنها مقدار زیادی غذا در یک وعده میخورند. پرخوری اغلب در خفا اتفاق میافتد و به دنبال آن احساس گناه و شرم میکنند. در مرحله پاکسازی به روشی ناسالم از شر غذا و کالری اضافی، خود را خلاص میکنند. علت دقیق bulimia ناشناخته است. آموزش و آگاهی از علائم ممکن است از بولیمیا جلوگیری کند. برای آشنایی کامل با اختلال بولیمیا این مطلب از فیت کلاب را با دقت تا انتها مطالعه نمایید.
بولیمیا چیست؟ اختلال تهدیدکننده زندگی
bulimia یک بیماری جدی است که باعث ایجاد مشکلات شدید در رفتارهای غذایی فرد میشود. پرخوری با خوردن حجم زیادی از غذا در زمان کمتر از دو ساعت تعریف میشود. افراد پرخور احساس میکنند نمیتوانید این دورههای پرخوری را متوقف یا کنترل کنند. دو راه وجود دارد که افراد مبتلا به بولیمیا کالری دریافتی را محدود کنند.
- در پاکسازی فرد از استفراغ خود القا شده یا استفاده نادرست از ملینها، مدرها یا تنقیه استفاده میکند.
- به جای پاکسازی رفتارهای دیگری مانند روزه گرفتن یا ورزش زیاد را انجام میدهد.
بولیمیا میتواند تهدیدکننده زندگی باشد. چرخههای پاکسازی بعد از پرخوری از چندین بار در هفته تا چند بار در روز اتفاق میافتد. اغلب افراد مبتلا به بولیمیا به دلیل نگرانی از چاق شدن دارای وزن طبیعی هستند. با داشتن وزن طبیعی به راحتی میتوانند این مشکل را پنهان نگه دارند. بسیاری از افراد مبتلا به پرخوری عصبی تا زمانی که به سن 30 تا 50 سالگی برسند کمک دریافت نمیکنند. در این زمان، رفتار غذایی آنها ریشه عمیقی دارد و تغییر آن سختتر است.
نشانههای پرخوری عصبی چیست؟ علائم پرخوری عصبی
تشخیص bulimia سخت است. افراد مبتلا به این عارضه اغلب پرخوری میکنند و دور از چشم دیگران عمل پاکسازی را انجام میدهند. بستهبندیهای خالی مواد غذایی، شربت و قرصهای ملینها از علائم هشداردهنده بولیمیا هستند. سایر علائم رفتاری و عاطفی bulimia عبارتاند از:
- مراجعه مکرر به سرویس بهداشتی یا حمام، به ویژه بعد از غذا
- ورزش بیش از حد
- اشتغال به تصویر بدن
- ترس شدید از افزایش وزن
- افسردگی، اضطراب یا سوءمصرف مواد
- داشتن احساس گناه یا شرم از غذا خوردن
- عدم حضور در جمعهای دوستانه و خانوادگی
علائم فیزیکی بولیمیا شامل موارد زیر است.
- گونهها یا خط فک متورم
- مشکلات گوارشی مانند یبوست و رفلاکس اسی
- غش کردن
- دورههای قاعدگی نامنظم
- ضعف عضلانی
- چشمهای پرخون
- کم آبی بدن
مشکلات دندانی شایعترین علائم فیزیکی پرخوری عصبی است. استفراغ خود القا میتواند باعث فرسایش مینای دندان به خاطر اسید معده شود. همچنین ممکن است دندانهای این افراد حساستر باشند.
عوامل مؤثر بر ایجاد بولیمیا؛ بررسی علل اصلی
زنان بیشتر از مردان به بولیمیا مبتلا میشوند. بولیمیا بیشتر در سن نوجوانی یا جوانی شروع میشود. عوامل مؤثر بر ایجاد بولیمیا عبارتاند از:
- سابقه خانوادگی و ژن: داشتن سابقه خانوادگی مشکلات خوردن و مسائل مربوط به کنترل وزن خطر ابتلا به اختلالات خوردن را افزایش میدهد. افرادی که دارای اقوام درجه یک هستند که مبتلا به اختلال خوردن تشخیص دادهشدهاند. ممکن است بیشتر به اختلال خوردن مبتلا شوند.
- سلامت روان و مسائل عاطفی: سلامت روان و مشکلات عاطفی، مانند افسردگی، اضطراب یا سوءمصرف مواد، ارتباط نزدیکی با اختلالات خوردن دارند. افراد مبتلا به بولیمیا ممکن است احساس بدی نسبت به خود داشته باشند. به خصوص اگر در مورد وزن یا شکل آنها مورد آزار و اذیت قرار گیرند. در برخی موارد، وقایع ناراحتکننده و عواملی که باعث ناراحتی عاطفی میشوند مانند بدرفتاری در کودکی ممکن است نقش داشته باشند.
سایر دلایل پرخوری میتواند شامل استرس، داشتن تصویر بدنی منحرف یا منفی و بیحوصلگی باشد.
تست پرخوری عصبی؛ بولیمیا چگونه تشخیص داده میشود؟
برای تشخیص بولیمیا، پزشک یک معاینه فیزیکی انجام خواهد داد. آنها از شما در مورد سابقه پزشکی و علائم میپرسند. بنابراین مهم است که با پزشک خود در مورد عادات غذایی خود صادق باشید. پزشک شما پرخوری عصبی را در صورت داشتن معیارهای زیر تشخیص میدهد.
- آیا اپیزودهای تکراری پرخوری دارید؟
- آیا در طول یک وعده بر روی غذا خوردن خود کنترلی ندارید؟
- آیا رفتارهای پاکسازی نامناسب انجام میدهید؟
- آیا حداقل یک بار در هفته به مدت سه ماه پرخوری را تجربه کردهاید؟
- آیا وزن یا شکل بدن شما تأثیر زیادی بر تصویر شما از خود دارد؟
پزشک شما ممکن است آزمایشهایی را تجویز کند تا ببیند بولیمیا چگونه بر سلامت شما تأثیر گذاشته است. این تستها عبارتاند از:
- آزمایش خون
- آزمایش ادرار
- تست عملکرد کلیه
- الکتروکاردیوگرام (EKG)
برای تشخیص خاص بولیمیا هیچ آزمایش مشخص و تأیید شدهای وجود ندارد.
درمان پرخوری عصبی؛ bulimia چگونه درمان میشود؟
افراد مبتلا به بولیمیا، ممکن است به یک یا چند نوع درمان نیاز داشته باشند. پزشک بولیمیا را با استفاده از تکنیکهای مختلف، درمان میکند. آنها شما را به تیمی متشکل از متخصصان تغذیه و متخصصان سلامت روان ارجاع میدهند. درمان شامل درمانهای اثبات شده و داروهایی است که به بهبود شما کمک میکند. درمانها شامل موارد زیر است.
روان درمانی؛ درمان روانشناختی
روان درمانی شامل صحبت با یک متخصص سلامت روان در مورد بولیمیا و مسائل مربوط به آن است. مطالعات نشان میدهد که استفاده از روشهای درمانی روانشناختی زیر میتواند علائم پرخوری عصبی را کاهش دهد.
- درمان شناختی – رفتاری تقویت شده: همچنین به عنوان CBT-E شناخته میشود. برای کمک به نوجوانان و بزرگسالان مبتلا به بولیمیا استفاده میشود. با ایجاد روش الگوهای غذایی سالم، باورها و رفتارهای ناسالم و منفی را با باورها و رفتارهای مثبت جایگزین میکند.
- درمان مبتنی بر خانواده: این درمان که به عنوان FBT نیز شناخته میشود. به والدین کودکان و نوجوانان مبتلا به بولیمیا کمک میکند تا در مورد رفتارهای غذایی ناسالم چه کاری انجام دهند. همچنین به فرزندشان کمک میکند تا کنترل خود را بر آنچه میخورند دوباره به دست بیاورند.
- رفتاردرمانی دیالکتیکی: برای کمک به افراد برای تحمل بهتر پریشانی، تعادل عاطفی بیشتر، توجه بیشتر و همراهی بهتر با دیگران میپردازد.
از متخصص سلامت روان خود بپرسید که کدام نوع روش درمانی استفاده میشود. چگونه آن درمان به درمان پرخوری عصبی کمک میکند.
قرص برای درمان پرخوری عصبی؛ داروها
داروهای ضدافسردگی خاص ممکن است علائم بولیمیا را کاهش دهند. تنها داروی ضدافسردگی که FDA به طور خاص برای درمان بولیمیا تأیید کرده است فلوکستین (پروزاک) است. این یک مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین است که به عنوان SSRI نیز شناخته میشود. ممکن است به علائم بولیمیا کمک کند، حتی اگر افسرده نیستید. این دارو زمانی که با رواندرمانی استفاده شود بهتر عمل میکند.
مشاوره تغذیه؛ آموزش تغذیه
متخصصان تغذیه با آموزشهای ویژه در درمان اختلالات خوردن میتوانند کمک کنند. آنها میتوانند یک برنامه غذایی طراحی کنند تا به شما کمک کند غذای سالمتری داشته باشید. احساس گرسنگی بیش از حد یا هوس بیش از حد را مدیریت کنید. خوردن منظم و محدود نکردن مقدار یا نوع غذایی که میخورید در غلبه بر بولیمیا مهم است.
بستری شدن در بیمارستان؛ علائم بسیار شدید
معمولاً بولیمیا را میتوان خارج از بیمارستان درمان کرد. اما اگر علائم شدید هستند و عوارض سلامتی جدی دارید. ممکن است نیاز به درمان در بیمارستان داشته باشید. برخی از برنامهها برای اختلالات پرخوری ممکن است به جای اقامت در بیمارستان، درمان روزانه را ارائه دهند.
مانند سایر اختلالات خوردن، درمان بولیمیا نیاز به توجه به سلامت جسمی و روانی شما دارد. درمان زودهنگام بهترین راه برای کمک به شما در سفر بهبودی است.
چه عوارضی با بولیمیا همراه است؟ اثرات طولانیمدت bulimia
bulimia میتواند از دریافت مواد مغذی مورد نیاز بدن شما جلوگیری کند. عوارض مختلفی به دلیل بولیمیا در افراد رخ میدهد. بولیمیا ممکن است باعث عوارض جدی و حتی تهدید کننده شود، از جمله:
- خود را شایسته ندانید و احساس ناامیدی یا حتی خودکشی کنید.
- مشکلات در کنار آمدن با دیگران یا منزوی شدن از نظر اجتماعی داشته باشید.
- تغذیه نامناسب را انتخاب کنبد.
- ننوشیدن مایعات کافی که میتواند منجر به مشکلات عمده پزشکی مانند نارسایی کلیه شود.
- مشکلات قلبی، مانند ضربان قلب نامنظم یا نارسایی قلبی پیدا کنید.
- به پوسیدگی شدید دندان و بیماری لثه مبتلا شوید.
- پریود نشدن یا پریود نشدن طبق برنامه منظم را تجربه کنید.
همچنین ممکن است پرولاپس رکتوم داشته باشید، یعنی زمانی که بخشی از روده بزرگ به خارج از مقعد میلغزد. شرایطی که اغلب همراه با بولیمیا رخ میدهد شامل اضطراب، افسردگی، اختلالات شخصیت یا اختلال دوقطبی و سوءمصرف الکل یا مواد مخدر است. خودآزاری، افکار خودکشی یا خودکشی نیز ممکن است رخ دهد.
اگر تا این جای مقاله به جواب سوالات خودتون نرسیدین میتوانید با مراجعه به تالارگفتوگو فیت کلاب سوالات خودتون رو از متخصصین ما بپرسید
مشاوره با متخصصان تغذیه فیت کلاب در جهت درمان bulimia
بسیاری از مردم نگران وزن خود هستند. همانگونه که اشاره کردیم افراد مبتلا به bulimia نسبت به غذا و وزن وسواس زیادی دارند. bulimia یک بیماری جدی است که بر سلامت روحی و جسمی تأثیر میگذارد. اگر فکر میکنید به پرخوری عصبی مبتلا هستید، از کمک گرفتن خجالت نکشید. با مراجعه به پزشک و مشاوره سلامت روان، میتوانید بهتر شوید. اولین قدم را برای محافظت از رفاه خود با مراجعه به ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی خود بردارید.
برای درمان bulimia شما عزیزان میتوانید با متخصصان تغذیه فیت کلاب مشورت نمایید. فیت کلاب به عنوان یکی از بزرگترین مجموعههای ورزشی در تهران شناخته شده است. این مجموعه حاذقترین متخصصان تربیتبدنی و تغذیه را دارد. برای مشاوره نیز میتوانید با شماره 02191090095 تماس بگیرید.
سؤالات متداول
چه کسانی در معرض خطر بولیمیا هستند؟
بولیمیا اغلب در زنان دیده میشود. سن شروع پرخوری، از دوران نوجوانی است. افراد مبتلا به بولیمیا بیشتر از خانوادههایی هستند که سابقه اختلالات پرخوری، بیماریهای جسمی و سایر مشکلات سلامت روان دارند. سوءمصرف مواد، اختلالات اضطرابی و اختلالات خلقی از جمله بیماریهای مرتبط با پرخوری هستند.
چه چیزی باعث پرخوری عصبی میشود؟
کارشناسان دقیقاً نمیدانند چه چیزی باعث پرخوری میشود. جامعه و ایدهآلهای فرهنگی که برای وزنها و اشکال خاص بدن ارزش قائل هستند، نقش دارند. همچنین یک پیوند ژنتیکی وجود دارد، زیرا اختلالات پرخوری در خانوادهها ایجاد میشود.
آیا bulimia قابل پیشگیری است؟
ازآنجاییکه علت پرخوری عصبی ناشناخته است، نمیتوان از آن پیشگیری کرد. بااینحال، اگر شما والد هستید، میتوانید فرزندتان را تشویق کنید که رابطه سالمی با غذا داشته باشد. شما میتوانید اعتمادبهنفس آنها را در چیزهایی غیر از ظاهر آنها ایجاد کنید.