معرفی رژیم هاشیموتو برای این بیماران؛ چی بخوریم و چی نخوریم؟

در کنار مصرف داروهای تجویز شده برای بیماران مبتلا به تیروئیدیت هاشیموتو، رعایت یک رژیم غذایی مناسب تاثیر بالایی در کنترل این بیماری دارد. مبتلایان به هاشیموتو با مصرف مواد غذایی مناسب و اجتناب از یکسری مواد خوراکی، می‌توانند علائم بیماری خود را کاهش دهند. اما سوال مهم این است که کدام مواد غذایی برای تیروئیدیت هاشیموتو مناسب و کدام مواد برای این بیماری مضر است؟ برای پاسخ به این سوالات پیشنهاد می‌کنیم این مطلب از فیت کلاب را مطالعه کنید.

فیت کلاب مجموعه‌ای متشکل از کارشناسان تحصیل کرده در حوزه تغذیه و مربی‌های ورزشی است که توانایی تنظیم برنامه غذایی برای افراد با شرایط خاص و متفاوت را دارند. در ادامه این مطلب از فیت کلاب با ما همراه باشید.

چرا رژیم غذایی برای افراد مبتلا به تیروئیدیت هاشیموتو مهم است؟

تیروئیدیت هاشیموتو که به صورت رایج به آن هاشیموتو نیز می‌گویند یکی از شایع‌ترین اختلالات تیروئید در جهان است. این اختلال بر کیفیت زندگی افراد مبتلا به آن تاثیر بالایی می‌گذارد. تیروئیدیت هاشیموتو زمانی رخ می‌دهد که غده تیروئید به طور مزمن ملتهب شود. در این حالت تولید هورمون‌های ضروری توسط غده تیروئید کند یا متوقف می‌شود. به دلیل اختلال هاشیموتو مشکلاتی مانند موارد زیر ایجاد خواهد شد:

  • افزایش وزن
  • پوست خشک
  • ریزش مو
  • خستگی
  • یبوست

در کنار داروهای رایجی که برای این بیماری تجویز می‌شود، تحقیقات نشان داده است که تغییر برنامه غذایی و شیوه زندگی روی علائم هاشیموتو تاثیر مثبتی دارد. به همین دلیل به افراد مبتلا به هاشیموتو توصیه می‌شود که از رژیم غذایی مناسب بیماری خود استفاده کنند.

تاثیر رژیم غذایی و سبک زندگی بر هاشیموتو

برای آن دسته از بیمارانی که علائم آن‌ها حتی با مصرف دارو فروکش نمی‌کند، تغییر سبک زندگی و رژیم غذایی مفید خواهد بود. همچنین برای بیمارانی که هاشیموتوی آن‌ها تشخیص داده شده ولی دارو مصرف نمی‌کنند، برنامه غذایی هاشیموتو بسیار مناسب است. علت تاثیر رژیم غذایی بر هاشیموتو ارتباط بین التهاب ناشی از مصرف مواد خوراکی است. زیرا برخی از مواد غذایی میزان التهاب در بدن را تشدید کرده یا آن را کاهش می‌دهند. پس با انتخاب درست بین مواد غذایی می‌توانید التهاب را در بدن خود کاهش دهید. کنترل هاشیموتو با کمک رژیم غذایی و شیوه زندگی می‌تواند خطر ابتلا به عوارض این بیماری را کاهش دهد.

معرفی بهترین رژیم غذایی هاشیموتو برای مبتلایان به این اختلال

طبق تحقیقات انجام شده برنامه غذایی خاصی برای درمان بیماری تیروئیدیت هاشیموتو ثابت نشده است. اما طبق مطالعات و تحقیقات انجام شده چندین برنامه غذایی وجود دارد که به کنترل بیماری و کاهش علائم هاشیموتو کمک می‌کند. از بین رژیم‌های غذایی سالم و مقوی، نمونه‌های زیر برای افراد مبتلا به هاشیموتو مناسب‌تر است:

رژیم غذایی بدون گلوتن یا بدون غلات

رژیم غذایی بدون گلوتن یا بدون غلات

حساسیت غذایی در مبتلایان به تیروئیدیت هاشیموتو بسیار زیاد دیده می‌شود. یکی از این حساسیت‌ها، حساسیت به گلوتن است. البته این موضوع که رژیم غذایی بدون گلوتن برای افراد مبتلا به هاشیموتو مفید است در تحقیقات علمی ثابت نشده است. مگر اینکه بیمار علاوه بر اختلال تیروئیدی، مبتلا به بیماری سلیاک نیز باشد.

مطالعه‌ای 6 ماهه روی 34 زن مبتلا به تیروئیدیت هاشیموتو نشان داد که رژیم بدون گلوتن باعث کاهش سطح آنتی بادی تیروئید می‌شود. همچنین رژیم بدون گلوتن به بهبود عملکرد تیروئید و سطح ویتامین D در افراد مورد مطالعه دیده شده است.

رژیم غذایی بدون قند؛ رژیم سالم برای همه

رژیم غذایی بدون قند یا حاوی قند بسیار کم برای اغلب افراد، سالم و بیمار مناسب است. این موضوع برای بیماران مبتلا به هاشیموتو نیز صادق است. مصرف بیش از حد قند باعث بروز موارد زیر در بدن بیماران تیروئیدیت هاشیموتو خواهد شد:

  • افزایش التهاب در تیروئید
  • تحریک تیروئید خود ایمنی
  • خارج شدن تعادل قند خون
  • اختلال در سلامت روده و باکتری‌های آن
  • کمبود یا افراط در تولید برخی هورمون‌ها

با توجه به این اثرات، توصیه می‌شود که افراد دارای بیماری هاشیموتو از رژیم غذایی بدون قند پیروی کنند. همچنین طبق تحقیقات انجام شده روی الگوی غذایی سرخپوستان، مشخص شد که آن‌ها از خوردن غذاهایی که باعث التهاب و آسیب به روده می‌شود اجتناب می‌کردند.

رژیم غذایی هاشیموتو بدون لبنیات

لبنیات یکی از مشکل‌سازترین غذاها برای افراد مبتلا به هاشیموتو است و حذف آن می‌تواند به کاهش نفخ، اسهال و رفلاکس اسید معده کمک کند. با رژیم غذایی بدون لبنیات بیماران مبتلا به هاشیموتو از شر علائم آزاردهنده این بیماری رها شده و زندگی باکیفیت‌تری خواهند داشت.

البته شاید این سوال به ذهن شما خطور کند که آیا حذف لبنیات برای بدن مضر نیست؟ در جواب به این سوال باید گفت که طبق تحقیقات جدید مشخص شده است که مصرف لبنیات تاثیری در جذب کلسیم ندارد. زیرا میزان کلسیم موجود در لبنیات برای دفع اسید حاصل از مصرف این ماده غذایی در بدن استفاده خواهد شد. پس خوردن یا نخوردن لبنیات فرق چندانی در میزان کلسیم بدن ندارد. بهتر است که کلسیم را از مواد غذایی دیگری جذب کنید.

رژیم هاشیموتو با شاخص گلیسمی پایین

در حالت کلی رژیم غذایی با شاخص گلیسمی پایین را بر اساس میزان تاثیر هر غذا بر سطح قند خون اندازه‌گیری می‌کنند. با توجه به این موضوع که افزایش مصرف قند منجر به التهاب بیشتر در بدن می‌شود، پس رعایت این رژیم غذایی برای مبتلایان به هاشیموتو بسیار مناسب است. همچنین باید اشاره کنیم که عدم تعادل قند خون در افراد مبتلا به هاشیموتو بسیار رایج است.

برخی تحقیقات نشان می‌دهد که افراد مبتلا به این اختلال بیشتر در معرض افزایش قند خون قرار دارند. با افزایش قند خون در بیماران هاشیموتو هیپوگلیسمی واکنشی پس از خوردن یک وعده غذایی غنی از کربوهیدرات ایجاد می‌شود. در این حالت رژیم غذایی با شاخص گلیسمی پایین ممکن است به متعادل نگه داشتن سطح قند خون بیماران کمک کند.

بهترین مواد غذای برای رژیم هاشیموتو

بهترین مواد غذای برای برنامه غذایی هاشیموتو؛ این مواد را حتما در برنامه غذایی خود بگنجانید

در کنار رژیم‌های غذایی معرفی شده برای مبتلایان به هاشیموتو، یک سری مواد مغذی وجود دارد که به کاهش علائم این بیمار کمک می‌کنند. در ادامه این مطلب لیستی از مواد غذایی مفید برای اختلال هاشیموتو معرفی خواهد شد. افراد مبتلا به تیروئیدیت هاشیموتو حتما روی مصرف این مواد غذایی متمرکز شوند:

دسته بندی مواد غذایی انواع مواد غذایی
میوه‌ها انواع توت‌ها، گلابی، سیب، هلو، مرکبات، آناناس و موز
سبزیجات غیر نشاسته‌ای کدو سبز، کنگر فرنگی، مارچوبه، هویج، فلفل، بروکلی، آروگولا و قارچ
سبزیجات نشاسته‌ای سیب زمینی شیرین، سیب زمینی، نخود، بلوط و کدو حلوایی
چربی‌های سالم آووکادو، روغن آووکادو، روغن نارگیل، روغن زیتون، تکه‌های نارگیل شیرین نشده و ماست پرچرب
پروتئین‌های حیوانی ماهی قزل آلا، تخم مرغ، ماهی کاد، بوقلمون و میگو
غلات بدون گلوتن

 

برنج قهوه‌ای، جو دوسر، کینوا، ماکارونی و برنج قهوه‌ای
دانه‌ها، آجیل‌ها و کره تهیه شده از آجیل بادام هندی، بادام، آجیل ماکادمیا، تخمه آفتابگردان، تخم کدو تنبل، کره بادام زمینی طبیعی و کره بادام
حبوبات نخود، لوبیا سیاه و عدس
جایگزین‌های لبنیات شیر نارگیل غنی شده با ویتامین D، ماست نارگیل، شیر بادام، شیر بادام هندی، ماست پر چرب بدون شیرینی، پنیر بز
ادویه، گیاهان و چاشنی‌ها زردچوبه، ریحان، رزماری، پاپریکا، زعفران، فلفل سیاه، سالسا، تاهینی، عسل، آبلیمو و سرکه سیب
نوشیدنی‌ها آب، چای شیرین نشده، آب گازدار

توجه داشته باشید که مصرف برخی از این مواد غذایی ممکن است علائم هاشیموتو را در برخی از بیماران تشدید کنند. در صورت بروز این مورد، با مشورت پزشک آن ماده غذایی را از رژیم خود حذف کنید و برای آن جایگزینی در نظر بگیرید.

مواد مغذی کلیدی برای بیماری هاشیموتو؛ مهمترین مواد مغذی

در کنار مواد غذایی مفید در رژیم هاشیموتو، مصرف به اندازه و درست یکسری از مواد معدنی نیز مهم است. این مواد تاثیر بسیار زیادی در روند درمان بیماری و کنترل علائم آن دارند. این مواد معدنی عبارتند از:

مواد غذایی حاوی سلنیوم

سلنیوم ماده معدنی است که در متابولیسم هورمون تیروئید نقش دارد. مطالعه‌ای در سال 2021 که در Clinical and Translational Science منتشر شد، نشان داد که مکمل سلنیوم ممکن است به کاهش آنتی بادی‌های ناشی از هاشیموتو کمک کند. اما مطالعات بیشتری برای تایید این اثر مورد نیاز است. به همین دلیل پیشنهاد می‌شود که تا زمانی که متخصصان در مورد مکمل‌های سلنیوم مطمئن شوند. غذاهای غنی از سلنیوم مانند آجیل برزیلی، بوقلمون، ماهی تن و میگو را در برنامه غذایی متعادل خود بگنجانید.

ویتامین D برای همه مناسب است

رابطه‌ای بین ویتامین D و بیماری خود ایمنی مشخص نشده است. اما ویتامین D بخش مهمی از عملکرد سیستم ایمنی بدن را بر عهده دارد. مطالعات نشان داده است که افراد مبتلا به بیماری هاشیموتو سطح ویتامین D پایینی دارند. معمولا پزشکان در زمان چکاپ بیماران مبتلا به هاشیموتو، سطح ویتامین D را بررسی می‌کنند. پس مصرف منابع ویتامین D مانند ماهی سالمون، ماهی تن و زرده تخم مرغ حاوی ویتامین D باید در برنامه غذایی بیماران هاشیموتو گنجانده شود. اما بهترین منبع این ویتامین نور خورشید است.

مضرترین مواد غذایی در رژیم غذایی هاشیموتو

مضرترین مواد غذایی در برنامه غذایی هاشیموتو؛ این مواد غذایی را نخورید

شاید مهمتر از غذاهای مفید برای افراد مبتلا به برخی از بیماری‌ها، پرهیز از مصرف مواد غذایی مضر برای آن‌ها باشد. برای مبتلایان به هاشیموتو نیز یک سری مواد غذایی ممنوعه یا مضر وجود دارد که باید از مصرف آن‌ها اجتناب کنند. برخی از مهمترین مواد غذایی مضر برای هاشیموتو عبارتند از:

  • شکر، شیرینی و مواد غذایی دارای افزودنی شیرین: نوشابه، نوشیدنی‌های انرژی‌زا، کیک، کلوچه، بستنی، آب نبات، غلات شیرین و دیگر انواع مواد غذایی شیرین شده
  • انواع فست فود و غذاهای سرخ شده: سیب زمینی سرخ کرده، هات داگ و مرغ سوخاری
  • غلات و مواد غذایی تهیه شده با آرد سفید: ماکارونی سفید، نان سفید، تورتیلا با آرد سفید، نان شیرینی تهیه شده با آرد سفید
  • غذاهای فرآوری شده با گوشت: انواع غذاهای گوشتی فرآوری شده، بیکن، سوسیس و سالامی
  • غلات و غذاهای حاوی گلوتن: گندم، جو، چاودار، کراکر و نان
  • میوه‌هایی با گلیسمی بالا: هندوانه، انبه، آناناس و انگور
  • صیفی جات و گیاهان: گوجه فرنگی، سیب زمینی، فلفل و بادمجان
  • سویا: شیر سویا، سس سویا و توفو
  • لبنیات و تخم مرغ
  • نوشیدنی‌های الکلی

افراد مبتلا به تیروئیدیت هاشیموتو با قطع مصرف این مواد غذایی به راحتی می‌توانند علائم بیماری خود را کنترل کنند یا از بین ببرند.

ممنوعیت گواتروژن‌ها در رژیم‌های غذایی هاشیموتو

در کنار مواد غذایی مضر معرفی شده برای افراد مبتلا به هاشیموتو، یک دسته خاص از مواد غذایی وجود دارد که برای این بیماران مضر است. این دسته غذایی مضر، گواتروژن‌ها (Goitrogens) نام دارد. غذاهای گواتروژن ممکن است با متابولیسم ید و عملکرد تیروئید تداخل داشته باشند. ید برای عملکرد تیروئید ضروری است، اما مصرف بیش از حد آن در برخی از غذاها برای افراد مبتلا به هاشیموتو مضر است. غذاهای گواتروژن شامل سبزیجات چلیپایی مانند کلم بروکسل، کلم بروکلی، گل کلم، کلم، بوک چوی، کلم پیچ و کلم پیچ، محصولات سویا و برخی از انواع ارزن است.

در کنار رژیم غذایی هاشیموتو، تغییر سبک زندگی را نیز امتحان کنید

بهبود سبک زندگی تاثیر بسیار زیادی بر علائم بیماری و درمان آن دارد. برای درمان یا کنترل بیماری هاشیموتو رعایت موارد زیر بسیار مفید خواهد بود:

  • خواب کافی
  • کاهش استرس
  • رعایت رژیم غذایی
  • مصرف درست و به موقع داروهای تجویز شده

در یک مطالعه روی 60 زن مبتلا به بیماری هاشیموتو مشخص شد که انجام تمرین‌های کمک کننده به کاهش استرس، افسردگی و اضطراب، به بهبود کیفیت زندگی و کاهش آنتی بادی‌های تیروئید کمک می‌کند.

نکته: اشاره کنیم که مصرف داروهای تیروئید با معده خالی تاثیر بیشتری در روند درمان دارد. توصیه می‌شود که داروهای تجویز شده را حداقل 30 تا 60 دقیقه قبل از صبحانه یا 3 تا 4 ساعت بعد از شام مصرف کنید.

تنظیم بهترین برنامه غذایی هاشیموتو با توجه به محدودیت شما در فیت کلاب

برای درمان سریع‌تر بیماری هاشیموتو و کنترل علائم آن نیاز است که رژیم غذایی مناسبی داشته باشید. برنامه غذایی هاشیموتو به معنی داشتن یک رژیم غذایی خاص، سخت و بدمزه نیست. بلکه رژیم غذایی مناسب این بیماری به معنی مصرف برخی خوراکی‌های مفید و عدم مصرف برخی مواد غذایی مضر است. اگر شما یا یکی از اعضای خانواده یا دوستانتان به بیماری هاشیموتو مبتلا هستید، برای تنظیم برنامه غذایی خود با مشاورین متخصص این حوزه مشورت کنید.

مهم است که برنامه غذایی مربوط به بیماری خود را زیر نظر پزشک یا مشاورین متخصص تغذیه تنظیم کنید. مجموعه فیت کلاب با استفاده از دانش کارشناسان تحصیل کرده و با تجربه خود به راحتی بهترین برنامه غذایی هاشیموتو را برای شما تنظیم می‌کند. کافی است که محدودیت‌های زندگی شخصی و کاری خود را با کارشناسان تغذیه این مجموعه در میان بگذارید. سپس در کوتاه‌ترین زمان ممکن فیت کلاب برای شما برنامه غذایی هاشیموتو را ارسال خواهد کرد و طی این برنامه پشتیبانی مناسبی ارائه خواهد داد. برای ارتباط با کارشناسان فیت کلاب با شماره 02191090095 تماس بگیرید.

اگر تا این جای مقاله به جواب سوالات خودتون نرسیدین میتوانید با مراجعه به تالارگفتوگو فیت کلاب سوالات خودتون رو از متخصصین ما بپرسید

سوالات پرتکرار در مورد رژیم هاشیموتو

برنامه غذایی چقدر بر روند هاشیموتو تاثیر دارد؟

برنامه غذایی مناسب و درست در روند بیماری هاشیموتو تاثیر بالایی دارد. زیرا مواد غذایی تاثیر بالایی در میزان التهاب موجود در بدن دارند. التهاب یکی از مهمترین عوامل در افزایش علائم هاشیموتو است. پس با تنظیم برنامه غذایی درست می‌توانید علائم این بیماری را کاهش دهید.

آیا با خوردن مواد غذایی مضر تیروئیدیت هاشیموتو بدتر می‌شود؟

بله، مصرف مواد غذایی که التهاب را در بدن افزایش می‌دهند، باعث تشدید علائم هاشیموتو می‌شوند. مواد غذایی حاوی قند بالا، غلات و آرد سفید، غذاهای فرآوری شده با گوشت، سویا و لبنیات و چند ماده غذایی دیگر که در این مطلب از فیت کلاب معرفی شده است برای هاشیموتو مضر است.

بهترین رژیم غذایی برای مبتلایان به هاشیموتو چیست؟

از بهترین رژیم‌های غذایی برای افراد مبتلا به هاشیموتو می‌توانیم به برنامه غذایی بدون گلوتن، بدون لبنیات و بدون قند اشاره کنیم. البته غنی بودن مواد غذایی با ویتامین D و سلنیوم نیز تاثیر مثبتی بر روند درمان این بیماری خواهد داشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

-- بارگیری کد امنیتی --