آسیب زانو در بدنسازی

کمر، شانه و زانو سه نقطه حساس در بدن هستند که به عنوان نقاط آسیب برای ورزشکاران شناخته می‌شوند. به خصوص افرادی که فعالیت‌های ورزشی شدید یا وزنه برداری انجام می‌دهند، بیشتر از سایر افراد در معرض آسیب دیدن زانو قرار می‌گیرند. انجام دادن برخی تمرینات ورزشی به تقویت زانو و افزایش قدرت آن کمک می‌کند. 

اما در مقابل، احتمال آسیب دیدن مفاصل زانو وجود دارد. بهترین راه حل برای جلوگیری از آسیب دیدن زانو، این است که تحت نظر مربیان ورزشی قرار بگیرید و تمرینات را به شکل درستی انجام دهید. در ادامه این مطلب از مجله تخصصی فیت کلاب قصد داریم به طور کامل درباره آسیب زانو در بدنسازی توضیح دهیم. بنابراین پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

بدنسازی و آسیب های زانو

برخی تمرینات قدرتی یا بلند کردن وزنه، آسیب بسیار زیادی به زانو وارد می‌کنند. به عنوان مثال تمریناتی مانند ددلیفت و اسکات، فشار زیادی را به مفاصل زانو اعمال می‌کنند. این نیروها بیشتر به صورت عمودی اعمال می‌شوند. زانوها مقاومت بیشتری نسبت به نیروهای عمودی دارند. اما در مقابل نیروهای افقی و پیچشی کمی ضعیف هستند. بنابراین نوع تمرینی که انجام می‌دهید، تاثیر بسیار زیادی بر سلامت زانو دارد. 

جالب است بدانید، بیشتر آسیب‌های زانو در تمرینات وزنه‌برداری رخ می‌دهند. اگر اخیراً زانوی شما به دلیل بلند کردن وزن آسیب دیده است، بهتر است تا مدتی از انجام دادن تمرینات قدرتی با شدت بالا خودداری کنید. زیرا ممکن است آسیب شدیدتری به زانوها وارد شود. به طور کلی تا زمانی که تمرینات را به درستی انجام دهید، خطر آسیب دیدن زانو شما را تهدید نخواهد کرد. 

آسیب های شایع زانو

آسیب های شایع زانو
آسیب های شایع زانو

برای افرادی که از نظر بدنی فعال هستند، احتمال آسیب رسیدن به زانو بسیار بالا است. به عنوان مثال در ورزش‌هایی با حرکت پیچشی مانند فوتبال، بسکتبال، هاکی و مواردی مانند این، رباط‌ها و مفاصل زانو آسیب می‌بینند. رباط‌ها بخش‌هایی از بدن هستند که استخوان‌های پیچیده مفصل زانو را به یکدیگر متصل می‌کنند و در اغلب موارد به سرعت آسیب می‌بینند. در ادامه برخی از رایج‌ترین آسیب‌های زانو را برای شما بیان می‌کنیم: 

  • شکستگی زانو در فعالیت‌ های ورزشی

رایج‌ترین آسیب‌ زانو در بدنسازی، شکستگی زانو است. شکستگی زانو یک آسیب بسیار شدید است که برای شخص دردناک می‌باشد و با علائمی مانند ورم یا کبودی شدید همراه است. اگر زانوی شما شکسته شده باشد، نمی‌توانید به راحتی راه بروید و هنگام راه رفتن درد بسیار شدیدی را احساس خواهید کرد.

 در صورتی که استخوان‌های زانو به صورت شدیدی شکسته شده باشند، ممکن است زانوی شما شکل غیر طبیعی پیدا کند. حتی امکان دارد استخوان زانو از پوست خارج شود. برخی ضربه‌های شدید یا افتادن وزنه روی پا، باعث شکستگی استخوان زانو می‌شوند.

[elementor-template id=”31885″]

  • آسیب به غضروف، کپسول مفصل و عروق خونی زانو

دیگر آسیب زانو در بدنسازی، آسیب رسیدن به غضروف، کپسول مفصل و عروق خونی زانو است. برخی فشارها یا ضربه‌های شدید، باعث پارگی غضروف زانو می‌شوند. در چنین شرایطی، ممکن است شخص به جلسات فیزیوتراپی یا جراحی نیاز داشته باشد. همچنین برخی ضربه‌های شدید، آسیب بسیار زیادی به کپسول مفصل زانو وارد می‌کنند.

 این مسئله با درد، تورم و کبودی همراه است. احتمال آسیب رسیدن به عصب و عروق خونی زانو نیز وجود دارد. برخی ضربه‌ها باعث پارگی عصب‌ها و عروق خونی زانو می‌شوند. پارگی عروق زانو با علائمی مانند درد و تورم همراه است. در چنین شرایطی ممکن است هنگام حرکت دادن زانو، صداهای نابهنجاری احساس کنید یا احساس گیجی یا حالت تهوع داشته باشید.

  • آسیب رباط صلیبی قدامی (ACL)

این رباط برای اتصال استخوان فمور ران به استخوان ساق پا یا درشت نی مورد استفاده قرار می‌گیرد. مهم‌ترین وظیفه این رباط، این است که از چرخیدن یا باز شدن بیش از حد مفصل زانو جلوگیری کند. آسیب دیدن رباط صلیبی قدامی بسیار رایج است و در اغلب ورزشکاران دیده می‌شود. اگر آسیب شدیدی به این ناحیه وارد شود، شخص باید جراحی انجام دهد و تا ۱۲ ماه در جلسات فیزیوتراپی شرکت کند.

  • آسیب رباط صلیبی خلفی (PCL)

یکی دیگر از مهم‌ترین رباط‌های بدن، رباط صلیبی خلفی است که برای اتصال استخوان ران و درشت نی مورد استفاده قرار می‌گیرد. مهم‌ترین وظیفه این رباط، این است که حرکت مفصل زانو به سمت عقب را کنترل کند. این رباط معمولاً در اثر تصادف یا ضربه‌های شدید آسیب می‌بیند. اگر نیروی بسیار شدیدی به زانو وارد شود، ممکن است رباط صلیبی خلفی پاره شود.

  • آسیب رباط جانبی داخلی (MCL)

مهم‌ترین وظیفه این رباط، جلوگیری از خم شدن بیش از حد زانو به سمت داخل است. اگر ضربه شدیدی به قسمت خارجی زانو وارد شود، رباط جانبی داخلی آسیب می‌بیند. برخی تصادفات و ضربه‌های داخلی، باعث بروز این مشکل می‌شوند.

  • آسیب رباط جانبی جانبی (LCL)

این رباط برای جلوگیری از حرکت بیش از حد زانو به سمت بیرون مورد استفاده قرار می‌گیرد و در قسمت بیرونی زانو واقع شده است. رباط جانبی برای اتصال نازک نی به استخوان ران مورد استفاده قرار می‌گیرد. اگر یک ضربه مفصل زانو را با شدت به سمت بیرون فشار دهد، این رباط آسیب خواهد دید.

  • پارگی مینیسک در فعالیت‌ های ورزشی

یکی از رایج‌ترین آسیب‌های زانو در بدنسازی، پارگی مینیسیک است که معمولاً در بین ورزشکاران دیده می‌شود. اگر زانو به صورت ناگهانی خم شود یا پیچیده شود، احتمال پارگی مینیسیک وجود خواهد داشت.این مسئله با درد، تورم، سفتی، گرفتگی یا قفل شدن زانو همراه است. در چنین شرایطی، شخص به سختی می‌تواند زانوی خود را حرکت دهد. اگر لبه خارجی مینیسیک به صورت محدود پاره شده باشد، می‌توان از روش‌های غیر جراحی برای درمان استفاده کرد. اما اگر آسیب شدیدی به مینیسک وارد شده باشد، باید از جراحی استفاده شود.

  • آسیب دیدگی زانو‌ دونده در فعالیت‌ های ورزشی

دیگر آسیب زانو در بدنسازی، آسیب دیدگی زانوی دونده است که با اصطلاح سندروم التهاب کشکک زانو شناخته می‌شود. این شرایط زمانی رخ می‌دهد که آسیب بسیار شدیدی به تاندون یا جداره رباط وارد شود یا بافت‌های نرم زانو آسیب ببینند. ورزشکارانی که بیش از حد از زانوی خود استفاده می‌کنند، در معرض آسیب دیدگی زانو قرار می‌گیرند. 

این عارضه با دررفتگی کشکک نیز همراه است. از روش‌های مختلفی برای درمان این عارضه استفاده می‌شود. استراحت استفاده از کمپرس آب یخ و بالا نگه داشتن ناحیه آسیب دیده، برخی از روش‌های رایج هستند. در برخی موارد نادر، انجام جراحی نیز توصیه می‌شود. یعنی ممکن است شخص به جراحی نیاز داشته باشد.

  • وارد شدن آسیب به غضروف در فعالیت‌ های ورزشی

آسیب دیدن غضروف در فعالیت‌های ورزشی بسیار رایج است. زیرا غضروف بافت نرم‌تری دارد و سریع‌تر از مفاصل یا استخوان‌ها آسیب می‌بیند. البته آسیب‌هایی که به غضروف وارد می‌شوند، مانند آسیب‌های مفصلی شدید نیستند و طی بازه زمانی چند روز یا چند هفته برطرف می‌شوند. اما آسیب رسیدن به مفاصل و استخوان‌ها، باعث بروز مشکلاتی مثل شکستگی می‌شوند. 

برخی از رایج‌ترین علائم آسیب دیدن غضروف شامل تورم و صدا دادن زانو یا احساس ساییده شدن استخوان‌ها در محل مورد نظر می‌باشند. این مسئله ممکن است چند روز یا چند هفته طول بکشد. اگر غضروف شما آسیب دیده است، در وهله اول باید استراحت کنید و از کمپرس آب سرد برای کاهش تورم ناحیه مورد نظر استفاده کنید. اگر علائم آسیب دیدگی بسیار شدید باشد، به احتمال زیاد باید از روش‌هایی مانند جراحی استفاده شود.

  • تاندونیت

استفاده بیش از حد از تاندون‌های زانو، باعث بروز عارضه‌ای به نام تاندونیت می‌شود. این عارضه قدرت و توان زانوها را کاهش می‌دهد. در نتیجه فردی که به تاندونیت مبتلا است، توانایی راه رفتن یا دویدن ندارد. این بیماری با درد شدید در قسمت بیرونی زانو همراه است و معمولاً در دوندگان یا ورزشکاران دیده می‌شود. برخی از روش‌های رایج درمان، شامل استراحت، مصرف داروهای ضد التهابی و مواردی مانند این هستند. برخی داروها علائم تاندونیت شدید را کاهش می‌دهند. اگر درد تاندونیت برای بیشتر از دو هفته طول کشید، لازم است از جلسات فیزیوتراپی کمک بگیرید.

  • آرتروز

آرتروز رایج‌ترین آسیب زانو در بدنسازی است که در برخی از ورزشکاران مشاهده می‌شود. اما معمولاً با افزایش سن رخ می‌دهد. با بالا رفتن سن، برخی از مفاصل زانو ساییده شده و آسیب می‌بینند. یعنی غضروفی که بین استخوان‌های زانو قرار دارد، تحلیل می‌رود. در نتیجه استخوان‌ها به یکدیگر ساییده می‌شوند. این مسئله باعث بروز مشکلاتی مثل درد شدید خواهد شد. 

روش ‌های درمان آسیب دیدگی زانو

روش ‌های درمان آسیب دیدگی زانو
روش ‌های درمان آسیب دیدگی زانو

برخی از روش‌های درمان زانو درد در بدنسازی شامل موارد زیر هستند:

برای بازه زمانی مشخص استراحت کنید. ترجیحاً از کمپرس آب سرد و یخ درمانی برای کاهش تورم استفاده کنید. همچنین بهتر است ناحیه مورد نظر را بالا نگه دارید.

  1. مصرف برخی داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی نیز به کاهش علائم و درد کمک می‌کند.
  2. یکی دیگر از روش‌های درمان، انجام جراحی است. جراحی معمولاً برای درمان آسیب دیدگی شدید مثل پارگی تاندون و ترمیم رباط مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  3. از دیگر روش‌های درمان زانو درد بعد از ورزش، شرکت در جلسات توانبخشی و فیزیوتراپی است. در این فرایند، برخی حرکات ساده به فرد آموزش داده می‌شود تا فرایند درمان را مرحله به مرحله و به آرامی طی کند.

اگر تا این جای مقاله به جواب سوالات خودتون نرسیدین میتوانید با مراجعه به تالارگفتوگو فیت کلاب سوالات خودتون رو از متخصصین ما بپرسید.

جلوگیری از آسیب های زانو در تمرینات وزنه برداری

برخی اقدامات به شما کمک می‌کند تا از آسیب دیدگی زانو هنگام انجام فعالیت‌های ورزشی جلوگیری کنید. اگر زانوهای شما آسیب دیده است، حتماً قبل از انجام دادن فعالیت‌های بدنی با پزشک یا فیزیوتراپیست مشورت کنید. در ادامه این روش‌ها را به شما معرفی می‌کنیم:

  1. از انجام دادن برخی تمرینات شدید خودداری کنید. بعضی از تمرینات ورزشی فشار شدیدی به ساق پا یا زانو وارد می‌کنند. در نتیجه ممکن است باعث پارگی رباط یا آسیب دیدگی غضروف‌ها شوند.
  2. انجام دادن حرکات اسکات پیچیده، باعث آسیب دیدگی زانو می‌شوند. بنابراین بهتر است هنگام انجام دادن حرکت اسکات یا سایر تمرینات ورزشی، تحت نظر مربیان ورزشی قرار بگیرید و حرکات را به درستی انجام دهید.

آنچه باید در مورد رگ به رگ شدن زانو بدانید

رگ به رگ شدن زانو یا پیچ خوردگی زانو، یک مشکل بسیار شایع است که در اغلب افراد ورزشکار یا غیر ورزشکار مشاهده می‌شود. برخی از مهم‌ترین علائم رگ به رگ شدن زانو شامل موارد زیر هستند:

  • درد قابل توجهی هنگام رگ به رگ شدن زانو احساس می‌شود. اما بعد از مدت کوتاهی ناپدید می‌شود.
  • بعد از مدتی مجدداً درد شدیدی احساس خواهد شد و شخص را در وضعیت ناتوانی قرار می‌دهد.
  • در چنین شرایطی، باید انجام فعالیت‌های ورزشی را متوقف کنید.

[elementor-template id=”25463″]

سخن پایانی

در این مطلب به طور کامل درباره آسیب زانو در بدنسازی توضیح داده شد. یکی از مهم‌ترین بخش‌های بدن که هنگام انجام دادن فعالیت‌های ورزشی آسیب می‌بیند، زانو است. زیرا برخی تمرینات ورزشی آسیب شدیدی را به مفاصل و غضروف زانو وارد می‌کنند. در نتیجه ممکن است باعث پارگی رباط یا مشکلات دیگر مثل تاندونیت شوند. 

آسیب دیدگی زانو با علائم مختلف مثل درد، تورم، کبودی، عدم توانایی راه رفتن و مواردی مانند این همراه است. به محض مشاهده این علائم باید به پزشک مراجعه کنید. برخی از روش‌های رایج درمان آسیب دیدگی زانو شامل کمپرس آب سرد، مصرف داروها و جراحی هستند.

 برای جلوگیری از آسیب دیدن زانو، باید با مربیان ورزشی حرفه‌ای مشورت کنید. مربیان مجموعه فیت کلاب، نحوه انجام دادن تمرینات ورزشی را به شما آموزش می‌دهند. در نتیجه احتمال آسیب دیدن مفاصل و استخوان‌های بدن کاهش خواهد یافت. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره حرکات بدنسازی برای تقویت زانو، پیشنهاد می‌کنیم با کارشناسان این مجموعه تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

-- بارگیری کد امنیتی --