کبد چرب چیست ؟ معرفی بهترین راه درمان کبد چرب از غذا تا دارو

متاسفانه بسیاری از ما با لبخند از کنار بیماری‌های مزمن یا بیماری‌هایی که با علائم خاصی همراه نیستند، رد می‌شویم و کوچک‌ترین اقداماتی برای درمان این بیماری‌ها انجام نمی‌دهیم! حالا کافی است چند ساعت دندان درد بگیریم، زمین و زمان را به هم می‌دوزیم تا درد را کاهش دهیم. در واقع بزرگ‌ترین مشکل نیز همین مسئله است. برخی بیماری‌های خاموش مانند کبد چرب، در ابتدا باعث بروز درد یا علائم دیگر نمی‌شوند. به همین دلیل ممکن است نسبت به آن‌ها بی توجه باشیم.

 اما به مرور زمان تشدید می‌شوند و آسیب شدیدی به بدن وارد می‌کنند. این بیماری‌ها حتی می‌توانند جان انسان‌ها را بگیرند و به یک بیماری وحشتناک یا بسیار خطرناک تبدیل شوند. کبد چرب این قاتل پنهان در ابتدا به آرامی در کبد شما نفوذ می‌کند. سپس سالیان سال بدون سر و صدا به مسیر خود ادامه می‌دهد و بخش قابل توجهی از بافت کبد شما را نابود می‌کند. 

در نهایت ممکن است به سیروز کبدی تبدیل شود و کبد را به طور کامل از بین ببرد. در چنین شرایطی، شخص به پیوند کبد نیاز دارد. اگر افراد مبتلا به سیروز کبدی به سرعت درمان نشوند، در معرض مشکلات شدیدتر یا حتی مرگ قرار می‌گیرند. با این حال قصد نداریم شما را نگران کنیم. زیرا می‌توان بیماری کبد چرب را با استفاده از برخی راهکارهای ساده مثل تغییر رژیم غذایی درمان کرد. با من همراه باشید تا بهترین روش‌های درمان این بیماری و رژیم غذایی مناسب را به شما معرفی کنم.

 کبد چرب چیست و معرفی انواع مختلف کبد چرب

قبل از هر چیزی، بهتر است بدانید کبد چرب چیست؟  بیماری‌ های کبدی بسیار متعدد هستند. هر کدام از این بیماری‌ها آسیب خاصی به کبد وارد می‌کنند. یکی از مشهورترین بیماری‌های کبدی، بیماری کبد چرب است. این بیماری در دسته شایع‌ترین بیماری‌های کبدی قرار می‌گیرد و به علت تجمع چربی در کبد بروز پیدا می‌کند. این بیماری با نام استئاتوز کبدی نیز شناخته می‌شود و دارای گریدهای مختلف می‌باشد. در حالت عادی، مقدار بسیار کمی چربی در کبد وجود دارد.

 اما تجمع چربی باعث بروز مشکلات گوناگون می‌شود و عملکرد کبد را مختل می‌سازد. به طور کلی اگر ۵ تا ۱۰ درصد از وزن کل کبد شامل چربی باشد، شخص به بیماری کبد چرب مبتلا شده است. اما برای تشخیص گرید بیماری، باید به پزشک مراجعه کند. با توجه به اینکه کبد دومین اندام بزرگ بدن است، اهمیت بسیار زیادی برای بدن دارد.

برای مقابله با کبد چرب، خاکشیر دشمن کبد چرب است و می‌تواند به شما کمک کند. با مطالعه این مقاله، با خواص خاکشیر آشنا شوید.

 این اندام برای پاکسازی و دفع مواد سمی مورد استفاده قرار می‌گیرد. بنابراین بهتر است هر چند وقت یکبار به پزشک مراجعه کرده و وضعیت کبد را بررسی کنید. گاهی اوقات بیماری کبد چرب با نام بیماری خاموش کبدی شناخته می‌شود. زیرا کبد چرب خفیف با علائم خاصی همراه نیست. بر اساس مطالعات انجام شده، بسیاری از افراد در کشورهای غربی به این بیماری مبتلا می‌شوند.

 حدود ۲۵ درصد از مردم جهان به بیماری کبد چرب مبتلا هستند. اما نگران نباشید! زیرا می‌توان کبد چرب را با استفاده از برخی راهکارها درمان کرد. این بیماری به دو نوع کبد چرب غیر الکلی و کبد چرب الکلی تقسیم می‌شود که شامل موارد زیر هستند: 

  • بیماری کبد چرب غیر الکلی (NAFLD) 

این بیماری ارتباطی با مصرف بیش از حد الکل ندارد و خود به دو نوع تقسیم می‌شود. نوع اول کبد چرب ساده است. در این بیماری مقدار کمی چربی در کبد تجمع پیدا می‌کند. اما آسیب چندانی به سلول‌های کبد وارد نمی‌شود. معمولا در این حالت، کبد چندان آسیب نمی‌بیند. به همین دلیل علائم خاصی مشاهده نمی‌شود.

 به راحتی می‌توان کبد چرب گرید غیر الکی خفیف را درمان کرد. بهترین روش درمان، تغییر رژیم غذایی است. اگر به اطلاعات بیشتری نیاز دارید، پیشنهاد می‌کنیم مقاله «رژیم غذایی کبد چرب+ نمونه برنامه غذایی و راه حل درمان» از وب سایت تخصصی فیت کلاب را مطالعه کنید. نوع دوم استئاتوهپاتیت غیر الکلی (NASH) است.

 در این بیماری، بدن شما دچار التهاب می‌شود و سلول‌های کبدی آسیب می‌بینند. همچنین مقدار تجمع چربی در کبد افزایش پیدا می‌کند. آسیب دیدن سلول‌های کبدی در نهایت باعث فیبروز کبد یا زخم شدن این اندام می‌شود. اگر این بیماری را نادیده بگیرید، احتمال بروز بیماری‌های شدیدتر مثل سیروز یا سرطان کبد وجود خواهد داشت.

  • بیماری کبد چرب الکلی 

یکی دیگر از انواع بیماری‌ های کبد چرب، بیماری کبد چرب الکلی است. همانطور که از نام آن مشخص است، در اثر مصرف بیش از حد الکل بروز پیدا می‌کند. ترکیبات الکلی در کبد تجزیه می‌شوند. سپس مواد مضر از بدن دفع خواهند شد. اما مشکل اینجا است که فرایند تجزیه ترکیبات الکلی باعث آزاد شدن برخی مواد مضر می‌شود.

 این ترکیبات به سلول‌هایی کبدی آسیب می‌رسانند. علاوه بر این، باعث افزایش التهابات بدن می‌شوند و سیستم ایمنی بدن را ضعیف می‌کنند. هر چقدر مقدار بیشتری نوشیدنی‌های الکلی مصرف کنید، آسیب بیشتری به کبد وارد می‌شود. 

درمان کبد چرب

درمان کبد چرب
درمان کبد چرب

همانطور که گفته شد، می‌توان این بیماری را با استفاده از برخی راهکارها درمان کرد. بهتر است برای درمان این بیماری صبور باشید و عجله نکنید. بر اساس مطالعات انجام شده بهترین و موثرترین روش برای درمان بیماری کبد چرب، تغییر رژیم غذایی و سبک زندگی است. با این حال در ادامه برخی از روش‌های درمانی را به شما معرفی می‌کنیم: 

شروع رژیم فستینگ برای درمان کبد چرب؛ راهنمای جامع و گام به گام

  • درمان دارویی

یکی از روش‌های درمان این بیماری، مصرف داروها است. البته هیچ دارویی به صورت مستقیم برای کاهش علائم بیماری کبد چرب مصرف نمی‌شود. بلکه می‌توان داروهایی را برای کنترل بیماری دیابت، کاهش سطح کلسترول و تری گلیسیرید تجویز کرد. 

گاهی اوقات پزشکان ویتامین E تجویز می‌کنند که به کاهش علائم بیماری کبد چرب کمک می‌کند. یکی از بهترین داروهای ضد دیابت که تاثیر بسیار خوبی بر کاهش علائم بیماری کبد چرب غیر الکلی دارد، داروی ضد دیابت متفورمین است. این دارو باعث کاهش مقاومت به انسولین می‌شود. 

  • جراحی 

در صورتی که بیماری سیروز کبدی باعث نارسایی کبد شود، می‌توان از روش‌های دیگر مانند جراحی برای درمان بیماری کبد چرب استفاده کرد. گاهی اوقات آسیب بسیار زیادی به بافت کبد وارد می‌شود. در نتیجه ممکن است شخص به پیوند کبد نیاز داشته باشد.

  • کاهش وزن 

از دیگر روش‌های درمان بیماری کبد چرب، کاهش وزن است. اگر اضافه وزن شدیدی دارید یا چاق هستید، پیشنهاد می‌کنیم تحت نظر متخصصان تغذیه مجموعه فیت کلاب قرار بگیرید. این افراد به شما کمک می‌کنند تا در بازه زمانی کوتاهی لاغر شوید و علائم بیماری کبد چرب را کاهش دهید. برای لاغر شدن باید کالری دریافتی روزانه کاهش پیدا کند. علاوه بر این، بهتر است از یک جا نشستن و کم تحرکی خودداری کنید. 

  • انتخاب رژیم غذایی سالم

یکی دیگر از روش‌های درمان بیماری کبد چرب، تغییر رژیم غذایی و دنبال کردن برنامه‌های غذایی سالم است. بهتر است رژیم غذایی شما سرشار از میوه، سبزیجات و غلات کامل باشد. علاوه بر این، باید از مصرف غذاهای فرآوری شده، تنقلات ناسالم و مواردی مانند این خودداری کنید. پیشنهاد می‌کنیم مصرف گوشت قرمز، نان سفید و نوشیدنی‌های حاوی شیرین کننده مصنوعی را کاهش دهید. به طور کلی، بهتر است توجه بیشتری به رژیم غذایی خود داشته باشید.

  • افزایش تحرک

بر اساس مطالعات انجام شده در سال ۲۰۱۷، ارتباط مستقیمی بین عدم تحرک و بروز بیماری کبد چرب وجود دارد. کاهش فعالیت‌های بدنی آسیب شدیدی به بدن وارد می‌کند و باعث بروز انواعی از بیماری‌ها مانند کبد چرب غیر الکلی، بیماری‌های قلبی، دیابت نوع دو، چاقی و مواردی مانند این می‌شود. اگر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارید یا به بیماری کبد چرب مبتلا شده‌اید، بهتر است حتماً برای انجام دادن فعالیت‌های بدنی برنامه‌ریزی کنید.

 به عنوان مثال می‌توانید در هفته ۱۰۰ تا ۱۵۰ دقیقه ورزش با شدت متوسط انجام دهید. حتماً نیازی نیست برای ورزش کردن به باشگاه بروید. می‌توانید در فضای داخلی خانه ورزش کنید. علاوه بر این، می‌توان برخی فعالیت‌های ورزشی هوازی ساده مثل پیاده‌روی را انجام داد. پیشنهاد می‌کنیم ۵ روز در هفته برای بازه زمانی ۳۰ دقیقه پیاده‌روی کنید.

 نکته مهم این است که در ابتدا به سراغ تمرینات ورزشی سخت و دشوار نروید. زیرا ممکن است آسیب شدیدی به بدن شما وارد شود، می‌توانید ابتدا برخی فعالیت‌های بدنی ساده را انجام دهید. به عنوان مثال از آسانسور استفاده نکنید و از پله‌ها بالا و پایین بروید. (با این حال اگر قصد داری از یک برنامه ورزشی مناسب استفاده کنی، پیشنهاد می‌کنم تحت نظر مربیان ورزشی مجموعه فیت کلاب قرار بگیری.)

  • از مصرف محرک های کبد خودداری کنید 

برخی محرک‌ها باعث آسیب دیدن کبد می‌شوند. این محرک‌ها شامل الکل، داروهای بدون نسخه و ویتامین‌ها یا مکمل‌ها هستند. بر اساس مطالعات انجام شده در سال ۲۰۱۹، مصرف بیش از حد الکل باعث بروز بیماری کبد چرب غیر الکلی می‌شود. بنابراین اگر در حال حاضر به این بیماری مبتلا هستید، باید مصرف الکل و نوشیدنی‌های حاوی این ماده را کنار بگذارید. علاوه بر این بهتر است قبل از مصرف دارو، ویتامین یا مکمل‌ها، با پزشک مشورت کنید. زیرا بسیاری از مکمل‌ها حاوی ترکیباتی هستند که باعث مختل شدن عملکرد کبد می‌شود. 

  • مدیریت دیابت

یکی از مهم‌ترین دلایل بروز بیماری کبد چرب، ابتلا به بیماری دیابت است. بنابراین بهترین راه حل برای درمان این بیماری، مدیریت بیماری دیابت می‌باشد. از مصرف مواد غذایی سرشار از قندهای مصنوعی خودداری کنید. علاوه بر این، بهتر است هر چند وقت یکبار به پزشک مراجعه کرده و قند خون خود را اندازه‌گیری کنید. 

  • کاهش کلسترول خون 

افزایش سطح کلسترول و فشار خون، بر بروز این بیماری تاثیرگذار است. بنابراین از دیگر روش‌های درمان این بیماری، کاهش سطح کلسترول و فشار خون می‌باشد. دنبال کردن رژیم‌های غذایی سالم، فعالیت‌های بدنی و مصرف برخی داروها، به کاهش سطح کلسترول کمک می‌کنند. علاوه بر این، باعث تنظیم فشار خون می‌شوند و از بروز بیماری‌های قلبی عروقی جلوگیری می‌کنند.‌

  • محافظت از کبد 

می‌توان با استفاده از برخی راهکارهای ساده، از کبد محافظت کرد. به عنوان مثال ساده‌ترین روش، کاهش مصرف نوشیدنی‌های الکلی است. تغییر سبک زندگی و مصرف سبزیجات و میوه کافی، به بهبود عملکرد این اندام کمک می‌کند.

صبحانه مناسب برای کبد چرب

صبحانه مناسب برای کبد چرب
صبحانه مناسب برای کبد چرب

از دیگر روش‌های درمان بیماری کبد چرب، مصرف صبحانه مناسب است. بهتر است از مصرف صبحانه‌های نامناسب مثل شیرینی، بیسکویت و مواردی مانند این خودداری کنید. بعضی از بهترین صبحانه‌ها برای درمان این بیماری شامل موارد زیر هستند: 

  • سالاد میوه

یکی از بهترین و مقوی‌ترین صبحانه‌ها سالاد میوه است. می‌توانید از میوه‌های مختلف مثل موز و توت فرنگی و مواردی مانند این، برای تهیه یک صبحانه مقوی و خوشمزه استفاده کرد. سالاد میوه می‌تواند انرژی مورد نیاز بدن را فراهم سازد و برای بهبود این بیماری مورد استفاده قرار گیرد.

  • غلات

مصرف غلات کامل در وعده صبحانه توصیه می‌شود. می‌توانید برخی مواد غذایی مثل کینوا، دانه چیا و مواردی مانند این را به رژیم خود اضافه کنید.

  • دسر ماست و‌ توت

اگر به دنبال یک صبحانه خوشمزه و سالم هستید، دسر ماست و توت گزینه کاملاً مناسبی برای شما خواهد بود. این دسر به راحتی تهیه می‌شود و طعم بسیار بی‌نظیری دارد.

  • نان و پنیر

یکی از مفیدترین صبحانه‌ها برای بیماری کبد چرب، نان و پنیر است. البته بهتر است تا حد امکان از مصرف پنیر پرچرب خودداری کنید. 

درمان فوری کبد چرب

روش‌های گوناگونی برای درمان فوری کبد چرب وجود دارد. اما درمان سریع این بیماری به شدت بیماری و علت بروز آن بستگی دارد. بنابراین اگر علائم شدیدی را تجربه می‌کنید، بهتر است در کوتاه‌ترین زمان ممکن به پزشک مراجعه کنید. در ادامه برخی از راهکارهای درمان فوری کبد چرب را به شما معرفی می‌کنیم: 

  • یکی از بهترین راهکارها، تغییر سریع رژیم غذایی است. بهتر است در کوتاه‌ترین زمان ممکن به متخصص تغذیه مراجعه کرده و رژیم غذایی خود را تغییر دهید. مصرف غذاهای پرچرب و شیرین را کاهش دهید. به جای آن، میوه، سبزیجات، ویتامین، آهن و مواد غذایی سالم مصرف کنید. 
  • از دیگر روش‌های درمان فوری کبد چرب، کاهش وزن سریع است. می‌توانید از رژیم‌های لاغری سریع کمک بگیرید. البته بهتر است حتماً تحت نظر متخصص تغذیه باشید. 
  • مصرف نوشیدنی‌های الکلی را کاهش دهید. همین مسئله تا حدودی به درمان فوری کبد چرب کمک می‌کند. 
  • اگر پزشک داروی خاصی برای شما تجویز کرده است، بهتر است آن را به صورت منظم مصرف کنید.
  • اگر بیماری کبد چرب باعث بروز برخی عوارض شده است، باید برای درمان این عوارض مثل فشار خون بالا اقدام کنید. 

علل بروز بیماری کبد چرب 

علل بروز بیماری کبد چرب 
علل بروز بیماری کبد چرب

لازم است پژوهش‌های بیشتری درباره علت بروز بیماری کبد چرب انجام شود. پژوهشگران دقیقاً نمی‌دانند که چرا چربی در برخی کبد برخی افراد تجمع پیدا می‌کند و در بدن برخی دیگر تجمع پیدا نمی‌کند. برخی از مهم‌ترین دلایل بروز این بیماری شامل موارد زیر هستند: 

  • ژنتیک
  • اضافه وزن یا چاقی
  • مقاومت به انسولین: بیماری مقاومت به انسولین زمانی رخ می‌دهد که سلول‌های بدن تمایلی برای مصرف قند نداشته باشند و به هورمون انسولین پاسخ ندهند.
  • دیابت نوع 2 
  • افزایش سطح تری گلیسیرید و کلسترول خون 

علاوه بر این، برخی بیماری‌ها نیز خطر بروز بیماری‌های کبدی مانند کبد چرب را افزایش می‌دهند. این بیماری‌ها و مشکلات شامل موارد زیر هستند:

  • سابقه خانوادگی بیماری کبد چرب یا چاقی
  • کمبود هورمون رشد
  • کلسترول بالا
  • سطوح بالای تری گلیسیرید در خون
  • مقاومت به انسولین
  • سندرم متابولیک
  • چاقی
  • سندرم تخمدان پلی کیستیک
  • آپنه انسدادی خواب
  • دیابت نوع 2
  • کم کاری تیروئید 
  • کم کاری غده هیپوفیز

چه افرادی در معرض بروز بیماری کبد چرب هستند؟

افراد زیر بیشتر از سایر مردم در معرض بروز این بیماری قرار دارند: 

  • افراد بالای 50 سال
  • افراد مبتلا به چاقی
  • افراد مبتلا به دیابت یا قند خون بالا
  • افرادی که به سندرم متابولیک مانند فشار خون بالا، تری گلیسیرید بالا مبتلا هستند.

علائم کبد چرب

علائم کبد چرب
علائم کبد چرب

بعضی از مهم‌ترین علائم بیماری کبد چرب شامل موارد زیر هستند. البته توجه داشته باشید که برخی افراد همه علائم را به صورت همزمان تجربه نمی‌کنند. ممکن است با توجه به شدت بیماری، صرفاً برخی علائم مشاهده شود: 

  • خستگی
  • احساس بدحالی
  • درد یا ناراحتی در ناحیه سمت راست بالای شکم
  • خارش پوست
  • تورم شکم 
  • تنگی نفس
  • تورم پاها
  • عروق خونی عنکبوتی 
  • طحال بزرگ شده
  • کف دست قرمز
  • زردی پوست و چشم 

علائم کبد چرب در مردان چیست؟ 

ممکن است بعضی از آقایان مبتلا به این بیماری، علائم زیر را مشاهده کنند. البته برخی علائم در آقایان و بانوان مشترک هستند. بعضی علائم کبد چرب در مردان شامل موارد زیر هستند: 

  • درد شدید در شکم
  • حالت تهوع
  • از دست دادن اشتها
  • کاهش وزن سریع و بدون دلیل
  • زردی پوست و چشم
  • کبودی یا خون‌ریزی از اندام‌ها
  • ادرار تیره رنگ
  • ورم پاها (Edema)
  • تجمع مایع در شکم (Ascites)
  • خستگی و ضعف
  • بزرگ شدن سینه در مردان
  • خارش پوست
  • آشفتگی ذهنی

علائم کبد چرب در زنان چیست؟ 

بانوان نیز ممکن است تمامی علائم معرفی شده را تجربه کنند. با این حال، احتمال بروز علائم زیر نیز وجود دارد. برخی از علائم کبد چرب در زنان شامل موارد زیر هستند: 

  • ریزش مو
  • حساسیت‌های پوستی
  • کم‌خونی
  • رفلاکس معده
  • درد و تورم در قسمت بالا و راست شکم
  • سندرم پیش قاعدگی شدید (PMS)
  • حساسیت پستان‌ها
  • خشکی چشم
  • درد بدن

اگر به اطلاعات بیشتری نیاز دارید، پیشنهاد می‌کنیم مقاله «علائم کبد چرب کبد، چرب چگونه تشخیص داده می‌شود؟» از وب سایت تخصصی فیت کلاب را مطالعه کنید. 

انواع گریدهای کبد چرب

انواع گریدهای کبد چرب
انواع گریدهای کبد چرب

همانطور که گفته شد، این بیماری دارای درجات گوناگونی می‌باشد. هر کدام از درجات این بیماری ویژگی‌های خاصی دارند. در ادامه انواع گرید کبد چرب را به شما معرفی می‌کنیم: 

  • کبد چرب گرید ۱

این بیماری نوعی بیماری کبد چرب خفیف است که در بسیاری از افراد مشاهده می‌شود. کبد چرب گرید ۱ با اسامی دیگری مثل استئاتوز خفیف کبدی درجه 1 شناخته می‌شود. یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های کبد چرب گرید ۱ این است که با علائم خاصی همراه نیست. به همین دلیل ممکن است به راحتی تشخیص داده نشود.

 این بیماری می‌تواند سال‌ها بی سر و صدا در بدن شما پنهان شود و با علائم خاصی همراه نباشد. در نتیجه به مرور زمان به یک بیماری التهابی تبدیل خواهد شد. در این بیماری، حدود ۵ تا ۱۰ درصد چربی در کبد تجمع پیدا می‌کند. تشخیص و درمان زود هنگام این بیماری اهمیت بسیار زیادی دارد. با وجود اینکه بسیاری از افراد مبتلا به کبد چرب گرید یک علائم خاصی را نشان نمی‌دهند، اما امکان مشاهده نشانه‌های زیر وجود دارد: 

  • خستگی و ضعف
  • ناراحتی بالای شکم
  • افزایش آنزیم‌های کبدی
  • افزایش سطح تری گلیسیرید 
  • افزایش غیر عادی وزن
  • اختلال در قند خون

نیازی نیست در رابطه با این بیماری نگران باشید. زیرا در اغلب موارد، کبد چرب گرید یک قابل درمان است. تنها کافی است تغییرات کوچکی در سبک زندگی خود ایجاد کنید. اما اگر علائم کبد چرب گرید ۱ را نادیده بگیرید و توجهی به برنامه غذایی خود نداشته باشید، به بیماری‌های خطرناک‌تر مانند سیروز کبدی مبتلا خواهید شد. 

سوال مهمی که برای بسیاری از افراد ایجاد می‌شود، این است که آیا کبد چرب گرید یک قابل بازگشت است؟ بله، احتمال بازگشت این بیماری وجود دارد. اما باید به دنبال علت تجمع چربی در کبد باشید. اگر از تجمع بیش از حد چربی در این اندام جلوگیری کنید، احتمال بازگشت کبد چرب گرید یک کاهش خواهد یافت. 

  • کبد چرب گرید 2

یکی دیگر از انواع گرید های کبد چرب، گرید ۲ است. در این بیماری، مقدار بیشتری چربی در کبد تجمع پیدا می‌کند. علاوه بر این، کبد چرب گرید ۲ نشان می‌دهد که کبد شما دچار التهاب نیز شده است. به طور کلی افزایش تجمع چربی در این اندام، باعث افزایش التهاب می‌شود. بر اساس مطالعات انجام شده، در این بیماری بین ۳۴ تا ۶۶ درصد چربی در کبد تجمع پیدا می‌کند. ممکن است این بیماری نیز با علائم خاصی همراه نباشد. بهترین روش برای تشخیص آن، انجام آزمایش است.

آیا کبد چرب گرید ۲ خطرناک است؟ 

یکی از مهم‌ترین سوالاتی که برای بسیاری از کاربران ایجاد می‌شود، این است که آیا کبد چرب گرید ۲ خطرناک است؟ این بیماری به تنهایی خطرناک نیست و با کمک برخی راهکارها درمان می‌شود. اما اگر به بیماری‌های خاصی مبتلا باشید، ممکن است برای شما خطرناک باشد. این بیماری‌ها شامل موارد زیر هستند: 

  • دیابت نوع ۲
  • اضافه وزن 
  • کلسترول بالا
  • سندرم متابولیک
  • تری گلیسیرید بالا
  • فشار خون بالا
  • داشتن آپنه انسدادی خواب
  • یائسگی
  • کبد چرب گرید ۳

بیماری کبد چرب گرید ۳ یک بیماری بسیار خطرناک است که زمینه ساز بروز سایر بیماری‌ها مثل سیروز کبدی می‌باشد. این بیماری نشان می‌دهد که مقدار زیادی چربی در بدن شما تجمع پیدا کرده است. در واقع زمانی که مقدار چربی تجمع یافته در کبد بیشتر از ۶۶ درصد باشد، فرد به بیماری کبد چرب گرید ۳ مبتلا شده است. 

علاوه بر این، این بیماری نشان می‌دهد که التهابات شدیدی در کبد وجود دارد. کبد چرب گرید ۳ باعث آسیب دیدن بافت کبد می‌شود. در موارد حاد، ممکن است بیمار به پیوند کبد نیاز داشته باشد. افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، می‌توانند از استراتژی‌های مختلف برای کاهش التهابات کبد و کاهش تجمع چربی استفاده کنند. این بیماری با علائم گوناگونی تشخیص داده می‌شود. برخی علائم خطرناک کبد چرب شامل موارد زیر هستند: 

  • خارش
  • ضعف
  • کاهش وزن
  • حالت تهوع
  • کاهش وزن ناگهانی
  • از دست دادن اشتها
  • خستگی مداوم و مفرط
  • یرقان (زردی چشم و پوست)

عوارض کبد چرب گرید ۳

با توجه به اینکه کبد چرب گرید ۳ بسیار خطرناک است، ممکن است با برخی عوارض همراه باشد. این عوارض شامل موارد زیر هستند: 

  • نارسایی کبد
  • بزرگ شدن شکم
  • از دست دادن عضلات
  • بزرگ‌شدن طحال
  • لکه‌های تیره پوست
  • بروز دیابت نوع ۲
  • چربی خون بالا
  • ابتلا به سرطان کبد
  • ابتلا به بیماری شدید قلب و عروقی
  • مسدود شدن رگ‌های خونی کبد
  • کبد چرب گرید ۴ 

کبد چرب گرید ۴، خطرناک‌ترین نوع بیماری کبد چرب است که با نام سیروز کبدی نیز شناخته می‌شود. در این حالت، بخش قابل توجهی از بافت کبد آسیب می‌بیند. در نتیجه کبد کوچک می‌شود و مقدار زیادی چربی در آن تجمع پیدا می‌کند. این بیماری معمولاً بعد از سن ۵۰ سالگی مشاهده می‌شود. ولی برخی افراد جوان نیز ممکن است به سیروز کبدی مبتلا شوند. 

اغلب افراد مبتلا به این بیماری، به سایر بیماری‌های مرتبط مثل دیابت نوع دو نیز مبتلا هستند. نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید، این است که آسیب‌های وارد شده به کبد در این بیماری کاملاً دائمی است. به همین دلیل اغلب افراد مبتلا به کبد چرب گرید ۴, به پیوند کبد نیاز دارند. زیرا به مرور زمان، کبد از کار می‌افتد.

 سوال مهمی که برای بسیاری از افراد ایجاد می‌شود، این است که بیماری سیروز کبدی چگونه باعث اختلال در عملکرد کبد می‌شود؟ این بیماری باعث ایجاد زخم در کبد می‌شود. سپس جریان خون و اکسیژن در محل زخم مسدود خواهد شد. در نتیجه کبد نمی‌تواند به راحتی خون را پردازش کند و برای فیلتر کردن مواد سمی مورد استفاده قرار گیرد. علاوه بر این، توانایی کبد برای تولید صفرا و پروتئین‌های مورد نیاز خون کاهش پیدا می‌کند. بافت اسکار باعث فشرده شدن رگ‌های خونی درون کبد می‌شود.

سیروز کبدی چقدر شایع است؟

این بیماری در دسته بیماری‌های نسبتاً شایع قرار می‌گیرد. یکی از مهم‌ترین دلایل مرگ و میر در سنین میانسالی، ابتلا به بیماری سیروز کبدی است. حدود 0.25 مردم در ایالات متحده آمریکا و حدود 0.50 درصد از بزرگسالان بین 45 تا 54 سال، به این بیماری مبتلا هستند. بر اساس مطالعات انجام شده، در هر سال حدود ۲۶ هزار نفر در ایالات متحده آمریکا به علت ابتلا به بیماری سیروز کبدی جان خود را از دست می‌دهند. موضوع نگران کننده این است که تعداد مرگ و میر همچنان در حال افزایش است.

تشخیص و آزمایشات بیماری کبد چرب 

با توجه به اینکه بیماری کبد چرب گرید ۱ با علائم خاصی همراه نیست، می‌توان برای تشخیص آن از برخی آزمایش‌ها استفاده کرد. افزایش سطح آنزیم‌های کبدی، یکی از مهم‌ترین نشانه‌های ابتلا به بیماری کبد چرب است. برای تشخیص بیماری، ابتدا یک تاریخچه پزشکی از شما دریافت می‌شود. اگر به بیماری زمینه خاصی مبتلا هستید یا داروی خاصی مصرف می‌کنید، باید این مسئله را به پزشک اطلاع دهید. 

علاوه بر این، ممکن است معاینه فیزیکی نیز انجام شود. برخی علائم مثل التهاب، بزرگ شدن کبد، زردی چشم و مواردی مانند این مورد بررسی قرار می‌گیرند. سپس از آزمایش‌های تصویربرداری مانند سونوگرافی، سی تی اسکن ام آر آی و مواردی مانند این برای بررسی کبد، میزان التهاب و جای زخم استفاده می‌شود. روش‌های تشخیص کبد چرب شامل موارد زیر هستند: 

  • سونوگرافی شکمی اولتراسوند

یکی از مهم‌ترین روش‌های تشخیص بیماری کبد چرب، انجام سونوگرافی شکمی اولتراسوند است. این آزمایش سونوگرافی اطلاعات دقیقی را در اختیار پزشک قرار می‌دهد. به عنوان مثال میزان بزرگ شدن کبد مورد بررسی قرار می‌گیرد. علاوه بر این، از یک آزمایش دیگر به نام الاستوگرافی برای بررسی مقدار سفت بودن کبد یا میزان فیبروز کبد استفاده می‌شود.

  • آزمایش خون

یکی دیگر از مهم‌ترین آزمایش‌ها برای تشخیص بیماری کبد چرب، آزمایش خون است. در این بیماری، تعداد گلبول‌های خون شمارش می‌شود. سپس از نتایج آزمایش‌های دیگر مثل آزمایش قند خون ناشتا، آزمایش هموگلوبین، آزمایش سطح کلسترول و تری گلیسیرید، آزمایش هپاتیت مزمن و مواردی مانند این، برای بررسی و اعلام نتیجه نهایی استفاده می‌شود.

  • بیوپسی کبد

از دیگر روش‌های تشخیص بیماری کبد چرب، بیوپسی کبد است. در صورتی که سایر روش‌های قبلی نتواند میزان آسیب کبد را شناسایی کند، از آزمایش بیوپسی کبد استفاده می‌شود. در این آزمایش بخشی از بافت کبد برداشته می‌شود و مقدار التهابات موجود در آن مورد بررسی قرار می‌گیرد.

آیا عوارض جانبی داروها باعث بروز بیماری کبد چرب می شود؟ 

مطالعات انجام شده نشان می‌دهد، عوارض جانبی برخی داروها باعث تشدید بیماری کبد چرب می‌شود. این داروها شامل موارد زیر هستند: 

  • آمیودارون: این ماده معمولاً برای درمان مشکلات قلبی تجویز می‌شود. از مهم‌ترین عوارض این دارو شامل سمیت ریوی، بروز بیماری کبد چرب و حساسیت پوست به نور خورشید هستند.
  • پرهگزیلین: این دارو برای درمان آنژین قلبی مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما با عوارض گوناگون همراه است و ممکن است خطر ابتلا به بیماری کبد چرب را افزایش دهد.
  • مکمل‌های هورمونی استروئیدی: این مکمل‌ها توسط ورزشکاران مصرف می‌شوند. مصرف این مکمل‌ها باعث افزایش حجم عضلات و ماهیچه‌ها می‌شود‌. متاسفانه برخی از این مکمل‌ها باعث بروز بیماری کبد چرب می‌شوند. بنابراین باید با احتیاط مصرف شوند.

برای کبد چرب چی بخوریم؟

برای کبد چرب چی بخوریم؟

 

مهمترین دغدغه اغلب بیماران مبتلا به کبد چرب، این است که برای کبد چرب چی بخوریم؟ در ادامه لیست غذایی کبد چرب را به شما معرفی می‌کنیم.

  • بلغور جو دوسر

یکی از بهترین مواد غذایی، بلغور جو دوسر است. این ماده غذایی سرشار از فیبر است و باعث بهبود عملکرد کبد می‌شود. می‌توان از جو دو سر یک صبحانه مناسب برای کبد چرب است. علاوه بر این، جو دو سر نقش مهمی در کاهش چربی‌های اضافی شکم و لاغری دارد. بر اساس مطالعات انجام شده، این ماده از بروز بیماری کبد چرب جلوگیری می‌کند.

  • کلم بروکلی

یکی دیگر از بهترین ترکیبات غذایی برای بیماری‌های کبدی، کلم بروکلی است. اگر به این بیماری مبتلا هستید، بهتر است سبزیجات را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. کلم بروکلی از بروز بیماری کبد چرب غیر الکلی جلوگیری می‌کند. 

پیشنهاد می‌کنیم کلم بروکلی را به صورت بخارپز شده یا آب پز شده مصرف کنید. اما اگر به غذاهای بخارپز شده علاقه‌ای ندارید، می‌توانید از مقدار کمی روغن زیتون برای سرخ کردن این ماده استفاده کنید. می‌توانید این سبزیجات خوشمزه را همراه با مقداری ماهی تفت دهید و میل کنید. همچنین بهتر است برای طعم‌دار کردن آن از سیر و سرکه بالزامیک استفاده کنید. 

  • سیب‌زمینی شیرین

سیب زمینی شیرین سرشار از پتاسیم است. پتاسیم موجود در این ماده، برای تصفیه خون و پاکسازی کبد مورد استفاده قرار می‌گیرد. علاوه بر این، سیب زمینی شیرین حاوی منیزیم، آهن و انواعی از ویتامین‌ها می‌باشد. این ترکیبات مغذی برای بهبود عملکرد اندام‌های داخلی بدن مناسب هستند.

  • قهوه

اگر یکی از علاقه‌مندان قهوه هستید، به احتمال زیاد با مطالعه این بخش خوشحال خواهید شد. زیرا قهوه فواید گوناگونی برای کبد چرب دارد. پژوهش‌های انجام شده نشان می‌دهد، مصرف ۲ تا ۳ فنجان قهوه در روز باعث کاهش آسیب‌های سلول‌های کبدی می‌شود. حتی برخی مطالعات نشان داده است که این ماده از بروز بیماری سرطان کبد جلوگیری می‌کند.

  • بادام ها

دیگر ترکیبات غذایی بادام و آجیل هستند. این ترکیبات سرشار از ویتامین E هستند. پژوهش‌های انجام شده نشان می‌دهد، این مواد مغذی از کبد شما در برابر عوامل بیماری زا و التهاب‌ها محافظت می‌کنند. بادام برای بهبود عملکرد قلب نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. می‌توانید برای تهیه سالاد یا انواع غذا از بادام و آجیل استفاده کنید.

  • اسفناج

از دیگر ترکیبات مغذی برای کبد چرب، اسفناج است.سبزیجات برگ‌دار سرشار از ترکیبات آنتی اکسیدانی به نام گلوتاتیون هستند. این ترکیبات به درمان اختلالات کبد کمک می‌کنند. اسفناج یک سبزیجات مفید است و به شکل‌های مختلفی مصرف می‌شود. می‌توانید آن را به صورت خام یا پخته شده میل کنید. حتی می‌توان از اسفناج برای تهیه سالاد استفاده کرد. مقدار کمی از این ماده را با سیر و روغن زیتون تفت دهید. زمانی که خشک شد، کمی پنیر پارمزان به آن اضافه کنید.

  • توت خشک

توت خشک نیز باید به رژیم غذایی شما اضافه شود و بهترین ماده برای درمان کبد چرب است. می‌توانید این میوه را به صورت ناشتا و همراه با صبحانه میل کنید. این ترکیب غذایی برای پاکسازی کبد مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  • ویتامین سی

برای اینکه به نتایج مطلوبی برسید، باید مصرف ویتامین‌ها را افزایش دهید. ویتامین سی در آب مرکبات و بسیاری از مواد غذایی دیگر وجود دارد. همچنین می‌توانید مقداری لیمو ترش در آب بچکانید و این ترکیب را به صورت روزانه بنوشید.

  • سیر

گیاهانی مانند سیر تاثیر بسیار زیادی بر دفع سموم از کبد دارند. پیشنهاد می‌کنیم یک عدد سیر همراه صبحانه میل کنید. همچنین می‌توانید سیر را به صورت ناشتا مصرف کنید تا نتیجه آن را ببینید. این ماده غذایی سرشار از گوگرد است و باعث فعال شدن آنزیم‌های کبدی می‌شود. 

  • پروتئین سویا 

برخی از مهم‌ترین ترکیبات برای جلوگیری از تجمع چربی در کبد، پروتئین سویا و آب پنیر هستند. برای اثبات این مسئله یک پژوهش انجام شد. در این پژوهش از بانوان درخواست شد تا به صورت روزانه ۶۰ گرم آب پنیر مصرف کنند و این کار را برای بازه زمانی یک ماه ادامه دهند.

 بعد از یک ماه، مشخص شد که پروتئین سویا و آب پنیر از تجمع چربی در کبد جلوگیری می‌کند و مقدار تجمع چربی را تا ۲۰ درصد کاهش می‌دهد. پروتئین سویا سرشار از ترکیبات آنتی اکسیدانی به نام ایزوفلاون است. این ترکیبات میزان حساسیت به انسولین را کاهش می‌دهند.

بهترین دارو برای کبد چرب چیست؟

بهترین دارو برای کبد چرب چیست؟
بهترین دارو برای کبد چرب چیست؟

سوال مهمی که برای بسیاری از افراد ایجاد می‌شود، این است که بهترین دارو برای کبد چرب چیست؟ داروهای مختلفی برای کبد چرب مصرف می‌شوند. به هیچ وجه بدون مشورت پزشک برای مصرف این داروها اقدام نکنید. زیرا ممکن است به این ترکیبات حساسیت داشته باشید. برخی از داروهای گیاهی و شیمیایی برای کبد چرب شامل موارد زیر هستند: 

  • قرص لیورگل گل دارو

این قرص گیاهی خواص بی‌نظیری برای درمان بیماری کبد چرب دارد و به دو شکل در بازار یافت می‌شود: 

قرص لیورگل 140 میلی گرم گل دارو

این قرص گیاهی از عصاره خشک گیاه خار مریم تهیه می‌شود و خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی دارد. همانطور که گفته شد، دمنوش خار مریم نیز برای درمان بیماری‌های کبدی مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین مطالعات انجام شده نشان می‌دهد، این دارو خاصیت ضد سرطانی نیز دارد. هر قرص حاوی ۱۴۰ میلی‌گرم سیلیمارین است که باعث ترمیم سلول‌های کبدی آسیب دیده می‌شود. برخی دیگر از مهم‌ترین کاربردهای این دارو، کاهش علائم بیماری هپاتیت حاد، بیماری‌های ویروسی و مواردی مانند این هستند. این قرص باید سه بار در روز و هر بار یک عدد مصرف شود. ولی به طور کلی، باید برای مقدار مصرف آن با پزشک مشورت کنید. 

قرص لیورگل 70 میلی گرم گل دارو

در این دارو، هر قرص حاوی ۷۰ میلی‌گرم گیاه خار مریم و سیلیمارین است. هیچ تفاوتی بین لیورگل ۷۰ و ۱۴۰ وجود ندارد. تنها تفاوت، دوز ترکیبات موجود در این داروها است. لیورگل ۷۰ میلی‌گرمی دارای خواصی شبیه به لیورگل ۱۴۰ میلی‌گرمی است و باید دوبار در روز مصرف شود. این دارو دارای عوارض جانبی خاصی نیست و به عنوان یک ملین نیز عمل می‌کند.

 بنابراین ممکن است از بروز برخی بیماری‌های گوارشی مانند یبوست جلوگیری کند. البته برخی افراد ممکن است به ترکیبات موجود در این دارو حساسیت داشته باشند. بنابراین به شکل خودسرانه برای مصرف آن اقدام نکنید. 

  • قرص سیم لیور 240 سیمرغ دارو عطار

این دارو به عنوان موثرترین قرص کبد چرب شناخته می‌شود و باعث بهبود عملکرد کبد و کیسه صفرا می‌شود. این دارو دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است و از تجمع مواد سمی در کبد جلوگیری می‌کند. علاوه بر این، برای درمان انواع اختلالات کبد مورد استفاده قرار می‌گیرد. افرادی که به بیماری هپاتیت مبتلا هستند نیز می‌توانند این قرص را مصرف کنند. این دارو معمولا سه بار در روز مصرف می‌شود. بهترین زمان مصرف آن قبل از غذا است. برخی از ترکیبات موجود در این دارو، شامل عصاره خار مریم، ریشه قاصدک و برگ آرتیشو هستند. 

  • کپسول ژلاتینی لیورمد فیتومد

این دارو برای تقویت عملکرد کبد و کاهش علائم بیماری کبد چرب مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین برای درمان بیماری‌های هپاتیت، سیروز کبدی و سایر مشکلات مرتبط با کبد مناسب است. برای تهیه این دارو، از گیاه خار مریم استفاده می‌شود. 

می‌توان آن را سه بار در روز مصرف کرد. بهترین زمان مصرف این دارو قبل از غذا است. اگر به خانواده کاسنی آلرژی دارید، باید داروی دیگری را انتخاب کنید. زیرا ممکن است به این دارو حساسیت نشان دهید. ولی به طور کلی، موارد منع مصرفی برای این کپسول وجود ندارد. 

  • کپسول بوستر لیور آرتیمان

یکی از بهترین داروها برای درمان بیماری کبد چرب، کپسول بوستر لیور آرتیمان است. این دارو از گیاهانی مانند خار مریم، کنگر فرنگی و زردچوبه تهیه می‌شود. مهم‌ترین وظایف آن، تقویت کبد و بهبود عملکرد آن است. علاوه بر این، باعث پاکسازی کبد و دفع سموم از این اندام می‌شود. در نتیجه می‌تواند از بروز بسیاری از آسیب‌های کبدی مرتبط با مواد شیمیایی و الکل جلوگیری کند.

 ترکیبات موجود در این دارو خاصیت آنتی اکسیدانی دارند و التهابات کبد را از بین می‌برند. حتی می‌توان از این ماده برای درمان هپاتیت حاد و مزمن استفاده کرد. این کپسول صفرا آور است. یعنی برای بهبود عملکرد کیسه صفرا و اختلالات کبدی مناسب است. می‌توانید این دارو را سه بار در روز مصرف کنید. 

  • قرص کبد چرب Livecare

این قرص به عنوان بهترین قرص کبد چرب شناخته می‌شود. زیر خاصیت سم زدایی بالایی دارد. حتی برخی ورزشکاران بعد از یک دوره مصرف مکمل‌های ورزشی، این دارو را مصرف می‌کنند. برخی از مهم‌ترین وظایف این قرص، سم زدایی کبد، ترمیم سلول‌های کبدی و کاهش اختلالات کیسه صفرا است. 

  • قرص سینارکول دینه

برخی از ترکیبات موجود در این دارو شامل عصاره کنگر فرنگی و پودر زردچوبه هستند. به همین دلیل، این قرص به عنوان یکی از بهترین داروهای درمان کبد چرب شناخته می‌شود. ترکیبات گیاهی موجود در این قرص خاصیت آنتی اکسیدانی دارند. به همین دلیل از تجمع مواد سمی در کبد جلوگیری می‌کنند. همچنین مانع از تجمع چربی اضافی در این اندام می‌شوند. 

این دارو باعث تقویت کبد می‌شود و از بروز بسیاری از عوارض مانند یبوست جلوگیری می‌کند. مطالعات انجام شده نشان می‌دهد، این قرص می‌تواند کلسترول و چربی مضر خون را کاهش دهد. همچنین نقش مهمی در درمان سوء هاضمه شدید دارد. مصرف این دارو همراه با یک رژیم غذایی کم چرب، تاثیر بسیار زیادی بر سلامتی بدن شما خواهد داشت. می‌توانید این ماده را حداکثر سه بار در روز مصرف کنید. 

  • کپسول لیورهیل 306 میلی گرم باریج اسانس

این دارو برای درمان بیماری کبد چرب غیر الکلی و انواعی از اختلالات کبدی مصرف می‌شود. برخی از مهم‌ترین ترکیبات این کپسول حاوی عصاره خشک خار مریم، ویتامین C ،ویتامین E، سلنیوم و مواردی مانند این هستند. این کپسول حاوی ترکیبات شیمیایی نیست و از مواد اولیه گیاهی ساخته شده است. می‌توانید این دارو را دوبار در روز همراه با مقدار زیادی آب میل کنید. کپسول لیورهیل 306 میلی گرم باریج اسانس خاصیت ضد التهابی دارد و از کبد محافظت می‌کند 

  • قرص امگا-3 برای کبد چرب

قرص امگا ۳ بهترین دارو برای کاهش علائم بیماری کبد چرب است. زیرا باعث کاهش سطح کلسترول بد بدن و افزایش سطح کلسترول خوب می‌شود. امگا ۳ در بسیاری از مواد غذایی مانند ماهی، گردو و دانه‌ها وجود دارد. 

استفاده از قرص ضد تهوع می‌تواند به شما کمک کند تا راحت‌تر با حالت تهوع مقابله کنید. برای اطلاعات بیشتر با مجله تخصصی فیت کلاب همراه باشید.

بهترین قرص گیاهی برای کبد چرب

به طور کلی بهترین قرص ‌های گیاهی برای کبد چرب شامل موارد زیر هستند:

    • قرص لیورگل ۱۴۰ گل دارو
    • قرص لیورگل ۷۰ گل دارو
    • قرص لیو ۵۲ دی اس هیمالیا
    • کپسول لیوردتوکس (Liver Detox)
    • قرص میلک تیستل شاری
    • کپسول سیناکر اچ تی اس
    • کپسول لیور ساپورت نوتری سنتری
    • قرص لیورکر هلث اید (مناسب برای گیاهخواران)
    • قرص سینارکول دینه
    • قرص هلسی لیور گلدن لایف (Healthy Liver)
  • اوکسین جی

قرص اوکسین جی یکی از قرص‌های خارجی برای درمان این بیماری است. این داروی آلمانی نقش مهمی در پاکسازی کبد چرب دارد. همچنین علائم بیماری کبد چرب مانند ضعف، بی‌حالی، آکنه صورت و مواردی مانند این را کاهش می‌دهد. یک هفته بعد از مصرف این قرص، احساس سبکی بسیار زیادی خواهید داشت. 

زیرا به مرور زمان چربی‌های اضافه کبد از بین می‌روند. علاوه بر این، این قرص می‌تواند تاثیر بسیار زیادی بر روشن شدن پوست و از بین بردن جوش یا کک و مک داشته باشد. همچنین مطالعات انجام شده نشان می‌دهد، این دارو باعث بازسازی و ترمیم سلول‌های کبدی می‌شود. 

  • پیوگلیتازون 

یکی دیگر از مهم‌ترین داروها برای درمان بیماری کبد چرب، پیوگلیتازون است. البته این دارو به عنوان یک داروی ضد دیابت شناخته می‌شود و باعث کاهش حساسیت به انسولین خواهد شد. همچنین می‌تواند التهابات کبد را کاهش دهد. به همین دلیل برای افرادی که به صورت همزمان به بیماری دیابت نوع دو و کبد چرب مبتلا هستند، مناسب می‌باشد. 

  • ویتامین E

این ترکیب آنتی اکسیدانی باعث کاهش التهاب کبد می‌شود و سطح آنزیم‌های کبدی را بهبود می‌بخشد. دوزهای بالاتر این ویتامین در برخی مولتی ویتامین‌های استاندارد موجود هستند. 

  • ابتیکولیک اسید (OCA)

این دارو برای بهبود متابولیسم اسیدهای صفراوی مورد استفاده قرار می‌گیرد. مهم‌ترین وظیفه آن، کاهش چربی اضافه کبد است. این دارو برای بهبود متابولیسم اسیدهای صفراوی مورد استفاده قرار می‌گیرد. برخی از مهم‌ترین وظایف آن، کاهش چربی اضافه کبد و بهبود فیبروز کبد است.

درمان کبد چرب در طب سنتی

طی چند سال گذشته، متخصصان طب سنتی روش‌های مختلفی را برای درمان کبد چرب در طب سنتی معرفی کرده‌اند. مصرف برخی دمنوش‌ها و مواد غذایی به کاهش علائم این بیماری کمک می‌کند. در ادامه این ترکیبات را به شما معرفی می‌کنیم: 

  • عرق خار مریم

یکی از بهترین ترکیبات برای کاهش علائم بیماری کبد چرب در طب سنتی، عرق خار مریم است. نوعی ترکیب دارویی به نام سیلیمارین در این گیاه وجود دارد که برای درمان سیروز کبدی مورد استفاده قرار می‌گیرد‌.

 یعنی می‌تواند از آسیب رسیدن به سلول‌های کبدی جلوگیری کند. همچنین نقش مهمی در ترمیم سلول‌های آسیب دیده دارد. البته توجه داشته باشید که مصرف بیش از حد این ماده باعث آلرژی، سردرد، حالت تهوع و استفراغ می‌شود. می‌توانید این دمنوش را به صورت روزانه همراه با یک لیوان آب مصرف کنید.

  • عرق رازیانه

یکی دیگر از بهترین ترکیبات برای درمان این بیماری، عرق رازیانه است. زیرا ترکیباتی مانند استروژن و انواعی از ویتامین‌ها در عرق رازیانه وجود دارد. این ترکیبات باعث افزایش حجم ادرار می‌شوند و به دفع مواد سمی از بدن کمک می‌کنند. می‌توانید به صورت روزانه دو فنجان عرق رازیانه مصرف کنید.

  • عرق رزماری

از دیگر ترکیبات مغذی برای درمان بیماری کبد چرب، عرق رزماری است. این ماده خاصیت ضد التهابی دارد. علاوه بر این دارای خاصیت ضد درد نیز می‌باشد و دردهای مفصلی را کاهش می‌دهد. یکی دیگر از مهم‌ترین مزایای عرق رزماری این است که از تجمع چربی اضافه در کبد جلوگیری می‌کند. همچنین باعث کاهش التهابات کبد می‌شود. 

  • عرق کاسنی

یکی از بهترین عرقیات برای درمان بیماری کبد چرب در طب سنتی، عرق کاسنی است. مطالعات انجام شده نشان می‌دهد، این گیاه باعث تقویت سیستم گوارشی، پاکسازی و سم زدایی کبد می‌شود. علاوه بر این، نقش مهمی در تنظیم چربی خون دارد. می‌توانید به صورت روزانه یک فنجان کوچک عرق کاسنی همراه با آب میل کنید. دمنوش کاسنی نیز گزینه مناسبی برای بهبود بیماری‌های مرتبط با کبد چرب است. 

  • خاکشیر

خاکشیر یکی از محبوب‌ترین گیاهان دارویی است و طرفداران بسیار زیادی در بین متخصصان طب سنتی دارد. زیرا برای پاکسازی و سم زدایی کبد مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ماده حتی با نام قاتل کبد شناخته می‌شود. عرق خاکشیر می‌تواند به پاکسازی خون و اندام‌های داخلی بدن مانند کبد کمک کند. همچنین نقش مهمی در کاهش وزن دارد. اگر به بیماری کبد چرب مبتلا هستید، می‌توانید خاکشیر را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. 

رازهای درمان کبد چرب با خاکشیر و آبلیمو

می‌توانید مقداری خاکشیر را با ترنجبین ترکیب کنید. این ترکیب برای هیدراته شدن بدن مورد استفاده قرار می‌گیرد و برای درمان سودا و بلغم نیز مناسب است. روش دیگر این است که جوشانده خاکشیر را مصرف کنید. برای تهیه این جوشانده، می‌توانید دو قاشق غذاخوری خاکشیر را با دو لیوان آب ترکیب کنید. 

سپس آن را روی حرارت قرار دهید تا جوش بیاید. در مرحله بعد، این ترکیب را به صورت ناشتا میل کنید. ترجیحاً تا ۳۰ دقیقه بعد از مصرف این جوشانده چیزی میل نکنید. روش دیگر، ترکیب خاکشیر با کاسنی و شاه‌تره است. این ترکیب برای سم‌زدایی کبد مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای تهیه آن یک قاشق غذاخوری خاکشیر را با عرق کاسنی و عرق شاه‌تره مخلوط کنید و میل کنید. 

  • عرق گیاهی سرکه انگبین

از دیگر ترکیبات مفید برای درمان عارضه کبد چرب، عرق سرکه انگبین است. این ترکیب از عسل، سرکه طبیعی و عرق نعنا به دست می‌آید و یکی از بهترین گزینه‌ها برای درمان بیماری‌های کبدی است. از مهم‌ترین مزایای این عرق گیاهی، این است که دارای خاصیت ضد التهابی، ضد قارچی، ضد باکتریایی و ضدعفونی کنندگی می‌باشد. علاوه بر این برای پاکسازی و سم زدایی کبد مورد استفاده قرار می‌گیرد و نقش مهمی در تصفیه خون دارد. 

  • عرق گیاهی شاه‌تره

شاه‌تره بهترین گیاه برای تقویت عملکرد کبد و رفع برخی مشکلات مثل اختلالات صفراوی است. این عرق گیاهی می‌تواند از بروز بسیاری از بیماری‌های کبدی جلوگیری کند. از مهم‌ترین خواص آن، خاصیت آرام‌بخشی، ضدعفونی کنندگی و آنتی هیستامینی است. 

  • عرق خارشتر

عرق خار شتر یکی از محبوب‌ترین عرق‌های گیاهی است که دارای طبع گرم و خشک می‌باشد. این گیاه بهترین گزینه برای درمان و سمزدایی از کبد است. علاوه بر این، خاصیت چربی سوز دارد و از تجمع چربی در کبد یا بدن جلوگیری می‌کند. 

  • عرق نسترن

عرق نسترن برای تصفیه خون مورد استفاده قرار می‌گیرد و نقش مهمی در بهبود عملکرد کبد دارد. یکی از مهم‌ترین مزایای این عرق گیاهی، این است که دارای عوارض جانبی نیست. بنابراین می‌توانید آن را برای بازه زمانی طولانی مدت مصرف کنید. البته توجه داشته باشید که مصرف بیش از حد عرق نسترن توصیه نمی‌شود. 

  • سرکه سیب

سرکه سیب بهترین گزینه برای جلوگیری از تجمع چربی در کبد است. علاوه بر این، برای لاغری و تناسب اندام نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. مطالعات انجام شده نشان می‌دهد، سرکه سیب باعث بهبود عملکرد کبد می‌شود و التهابات موجود در کبد را کاهش می‌دهد.

 تنها کاری که باید انجام دهید، این است که روزی دو قاشق غذاخوری سرکه سیب خام را با یک لیوان آب گرم ترکیب کنید. سپس این ترکیب را قبل از غذا میل کنید. می‌توانید ترجیحاً یک قاشق چای‌خوری عسل نیز به آن اضافه کنید.

  • گیاه قاصدک

بر اساس مطالعات انجام شده، برگ گیاه قاصدک به تجزیه چربی‌های اضافی در کبد کمک می‌کند و باعث بهبود عملکرد این اندام می‌شود. می‌توانید یک قاشق چای‌خوری ریشه خشک قاصدک را با یک لیوان آب ترکیب کنید. البته توجه داشته باشید که آب باید جوشیده باشد. سپس ۵ تا ۱۰ دقیقه صبر کنید تا دم بکشد.

 ترجیحاً یک قاشق چای‌خوری عسل به آن اضافه کنید. این ترکیب را روزی سه بار میل کنید و از مزایای بی‌نظیر آن بهره‌مند شوید. البته توجه داشته باشید که گیاه قاصدک معمولاً به بانوان باردار یا افراد مبتلا به بیماری‌های دیابتی توصیه نمی‌شود. بنابراین بهتر است قبل از مصرف این دمنوش با متخصص تغذیه مشورت کنید.

  • دمنوش مریم گلی

از دیگر گیاهان مفید برای درمان عارضه کبد چرب، دمنوش مریم گلی است. این ماده باعث تحریک کلیه‌ها می‌شود و میزان ادرار را افزایش می‌دهد. در نتیجه به پاکسازی کبد و دفع سموم از این اندام کمک می‌کند. یکی دیگر از مهم‌ترین مزایای مریم گلی این است که باعث افزایش تعریق بدن می‌شود. در نتیجه بسیاری از سموم از طریق پوست دفع خواهند شد.

  • چای سبز

بسیاری از افراد چای سبز را به عنوان یک ماده لاغر کننده و آرام‌بخش می‌شناسند. این ماده گیاهی مانند یک معجزه عمل می‌کند و تاثیر بسیار زیادی بر لاغری و تناسب اندام دارد. چای سبز سرشار از کاتچین است. کاتچین نوعی ترکیب آنتی اکسیدانی است که برای بهبود عملکرد کبد مورد استفاده قرار می‌گیرد و از تجمع چربی در کبد جلوگیری می‌کند. می‌توانید به صورت روزانه ۳ تا ۴ لیوان چای سبز مصرف کنید. 

  • درمان کبد چرب با زردچوبه

از نظر متخصصان طب سنتی، زردچوبه نیز به کاهش علائم بیماری‌های کبدی کمک می‌کند. زیرا زردچوبه سرشار از ترکیبات آنتی اکسیدانی است. این ماده به تجزیه چربی کمک می‌کند و از تجمع چربی اضافی در کبد جلوگیری خواهد کرد. یکی دیگر از مهم‌ترین وظایف این ماده، سم‌زدایی کبد است. می‌توانید مقداری زردچوبه را با دو لیوان آب بجوشانید و دوبار در روز میل کنید. 

روش دیگر این است که به صورت روزانه، نصف قاشق چای‌خوری زردچوبه را با یک لیوان شیر گرم مخلوط کنید. این ترکیب برای درمان کبد چرب مناسب است. البته برخی افراد کپسول یا مکمل‌های زردچوبه مصرف می‌کنند. گاهی اوقات شربت خاصی در طب سنتی تجویز می‌شود که به کاهش علائم این بیماری کمک می‌کند. 

این شربت با نام شربت درمان کبد چرب شناخته می‌شود و حاوی زردچوبه، دارچین، زنجبیل، زیره و عسل است. این شربت سرشار از ویتامین، کربوهیدرات، پتاسیم، آهن، منگنز و مواردی مانند این است. به همین دلیل باعث بهبود عملکرد سیستم گوارشی و سم‌زدایی کبد می‌شود.

  • دمنوش نعنا

یکی از مهم‌ترین خواص نعنا، کمک به کاهش کلسترول و چربی‌های ناسالم بدن است. به همین دلیل می‌تواند برای سم‌زدایی کبد مورد استفاده قرار گیرد. اگر به بیماری‌های زمینه‌ای مبتلا هستید یا در حال حاضر داروی خاصی مصرف می‌کنید، باید قبل از مصرف دمنوش نعنا با پزشک مشورت کنید. 

  • شیرین بیان

عصاره شیرین بیان فعالیت آنزیم‌های ترانس آمیناز را کاهش می‌دهد. به همین دلیل می‌تواند به عنوان یک درمان خانگی برای بیماری کبد چرب شناخته شود. علاوه بر این، اثرات فلزات سنگین و توکسین‌ها را کاهش می‌دهد. این ترکیبات روی عملکرد کبد تاثیر می‌گذارند و باعث بروز بیماری‌های کبدی می‌شوند. 

می‌توانید نصف قاشق چای‌خوری ریشه شیرین بیان را با یک لیوان آب گرم ترکیب کنید. سپس ۵ تا ۱۰ دقیقه صبر کنید تا دم بکشد. می‌توان این دمنوش را روزی دوبار مصرف کرد. روش دیگر این است که یک قاشق غذاخوری شیرین بیان خشک شده و پودر شده را با دو قاشق چای‌خوری عسل مخلوط کنید. 

سپس این ترکیب را روزی یک بار میل کنید. البته توجه داشته باشید که ممکن است شیرین بیان با سایر داروهای دیابتی مثل داروهای کورتیکواستروئیدی و داروهای مربوط به فشار خون تداخل داشته باشد. بنابراین بهتر است قبل از مصرف این ماده با پزشک مشورت کنید. 

  • ریشه زنجبیل

از دیگر روش‌های مفید برای درمان کبد چرب در طب سنتی، مصرف ریشه زنجبیل است. این ماده سرشار از فیبر است و باعث بهبود عملکرد دستگاه گوارش می‌شود. بر اساس مطالعات انجام شده، ریشه زنجبیل از بروز بسیاری از بیماری‌های گوارشی جلوگیری می‌کند. همچنین نقش مهمی در عملکرد کبد دارد. 

کافی است چند تکه زنجبیل تازه را با چای سبز یا آب دم کنید. همچنین می‌توانید هنگام تهیه غذا، از زنجبیل به عنوان چاشنی استفاده کنید. پژوهش‌های انجام شده نشان می‌دهد، عرق زنجبیل متابولیسم بدن را افزایش می‌دهد. در نتیجه باعث کاهش تجمع چربی در اطراف کبد می‌شود.

  • بومادران 

دمنوش بومادران برای درمان خانگی کبد چرب مفید است. این ماده به دفع سموم از کبد کمک می‌کند. البته بهتر است قبل از مصرف دمنوش بومادران، نظر پزشکان را جویا شوید.

نکات مهم در تهیه دمنوش‌ ها

اکثر دمنوش‌های گیاهی با عوارض جانبی همراه نیستند. اما باید به صورت اصولی مصرف شوند تا تاثیر مطلوبی بر بدن داشته باشند. مصرف مناسب دمنوش‌ها از بروز بسیاری از عوارض احتمالی جلوگیری می‌کند. بنابراین بهتر است هنگام مصرف دمنوش به نکات زیر توجه داشته باشید: 

  1. برای تهیه دمنوش، آب را بجوشانید و صبر کنید تا سرد شود. همچنین بهتر است دمنوش روی حرارت غیر مستقیم گرم شود. از جوشاندن دمنوش‌ها تا حد امکان خودداری کنید. زیرا ممکن است خواص درمانی آن‌ها کاهش یابد. حتی در برخی موارد، جوشاندن دمنوش باعث تغییر رنگ و طعم آن می‌شود. 
  2. مصرف بیش از حد این ترکیبات گیاهی توصیه نمی‌شود. زیرا آسیب شدیدی به سلول‌های کبد یا سایر اندام‌های داخلی بدن وارد می‌کند. 
  3. اگر دارای شرایط پزشکی خاصی هستید یا در دوران بارداری قرار دارید، بهتر است به شکل خودسرانه برای مصرف عرقیجات گیاهی اقدام نکنید. 
  4. مصرف بیش از اندازه‌ی دمنوش‌ها ممکن است تاثیر معکوس داشته باشد و باعث آسیب به سلول‌های کبد شود.
  5. درصورتی‌که باردار هستید یا داروی خاصی مصرف می‌کنید، حتما با پزشک در مورد نحوه مصرف دمنوش گیاهی مشورت کنید.

آیا کبد چرب باعث مرگ می‌ شود؟ 

یکی از مهم‌ترین سوالاتی که برای بسیاری از افراد ایجاد می‌شود، این است که آیا کبد چرب باعث مرگ می ‌شود؟ تاکنون پژوهش‌های گوناگونی درباره این مسئله انجام شده است. بر اساس مطالعات انجام شده در پژوهشکده بیماری‌های گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران، مهم‌ترین علت سکته‌های قلبی و مغزی کبد چرب غیر الکلی و هپاتیت مزمن ناشی از آن است. 

پژوهشگران این پژوهشکده معتقد هستند، نزدیک به ۸۰ درصد بیماران قبل از فوت به بیماری‌های کبدی مبتلا شده بودند. به طور کلی، کم تحرکی و چاقی بیش از حد باعث بروز بیماری کبد چرب غیر الکلی می‌شود. طی ۳۰ سال گذشته، مرگ به علت ابتلا به بیماری سیروز کبدی تا سه برابر افزایش پیدا کرده است. برخی دیگر از مهم‌ترین دلایل ابتلا به این بیماری، پرخوری، مسائل ژنتیکی و مواردی مانند این هستند. 

این عوامل باعث آزاد شدن اسیدهای چرب در جریان خون می‌شوند. کبد توانایی مشخصی برای متابولیسم اسیدهای چرب دارد. زمانی که مقدار زیادی اسید چرب آزاد شده وارد جریان خون شوند، توان و قدرت کبد برای متابولیسم آن‌ها کاهش می‌یابد. در نتیجه اسیدهای چرب در کبد رسوب می‌کنند و ممکن است وارد سایر بخش‌های بدن مثل دیواره رگ‌ها و عروق قلبی شوند.

 در نتیجه خطر سکته قلبی افزایش پیدا می‌کند. توجه داشته باشید که آغاز رسوب تجمع چربی در کبد و بروز بیماری کبد چرب، می‌تواند بین ۲۰ تا ۳۰ سال به طول بیانجامد. بنابراین بهتر است توجه بسیار زیادی به رژیم غذایی و سبک زندگی خود داشته باشید.

جمع بندی 

در این مطلب به طور کامل درباره رژیم کبد چرب توضیح داده شد. این بیماری یکی از بیماری‌های تقریباً شایع است که در گریدهای مختلف بروز پیدا می‌کند. درجات اولیه و خفیف بیماری کبد چرب با علائم خاصی همراه نیستند. اما درجات شدیدتر باعث بروز مشکلات گوناگون مثل فیبروز کبد و سیروز کبدی می‌شوند.

 اگر علائم اولیه این بیماری را نادیده بگیرید، آسیب شدیدی به بدن شما وارد خواهد شد و حتی احتمال مرگ در اثر التهاب شدید کبد وجود دارد. به همین دلیل، بهتر است هر چند وقت یکبار به پزشک مراجعه کرده و چکاپ شوید. زیرا علائم اولیه بیماری به راحتی قابل تشخیص نیست. می‌توان از روش‌های مختلف برای درمان کبد چرب استفاده کرد.

 یکی از بهترین روش‌ها، تغییر رژیم غذایی، انجام فعالیت‌های بدنی و تغییر سبک زندگی است. اگر به این بیماری مبتلا هستید یا در معرض ابتلا به کبد چرب قرار دارید، توصیه می‌کنیم برای دریافت یک رژیم غذایی مناسب با متخصص‌های مجموعه فیت کلاب ارتباط بگیرید. این افراد بهترین رژیم غذایی را در اختیار شما قرار می‌دهند و تا زمان کاهش علائم بیماری یا درمان آن در کنار شما هستند. 

اگر تا این جای مقاله به جواب سوالات خودتون نرسیدین میتوانید با مراجعه به تالارگفتوگو فیت کلاب سوالات خودتون رو از متخصصین ما بپرسید.

سوالات متداول 

مواد غذایی مفید برای کبد چرب چیست؟

بهتر است سبزیجات و میوه‌ها را به رژیم خود اضافه کنید و مصرف شیرینی و چربی‌های مضر را کاهش دهید. 

بهترین برنامه غذایی کبد چرب چیست؟ 

برنامه‌های غذایی کبد چرب با توجه به شدت بیماری و شرایط جسمانی شما متفاوت هستند. بهتر است برنامه غذایی اختصاصی خود را دریافت کنید. 

اگر همزمان به بیماری دیابت و کبد چرب مبتلا بودیم چه کنیم؟

بهتر است ابتدا دیابت را درمان کنید تا سطح انزیم‌ها نرمال شود.‌

آیا کبد چرب با غلظت خون در ارتباط است؟

بله، اگر غلظت خون بالایی دارید، پزشک ابتدا می‌تواند آنزیم‌های کبدی را بررسی کند. بنابراین بهتر است ابتدا برخی آزمایش‌ها را انجام دهید تا علت غلظت خون مشخص شود.

چگونه کبد چرب را درمان کنم؟

با تغییر رژیم غذایی، تغییر سبک زندگی و مصرف دارو.

کدام دانه ها بر درمان کبد چرب موثر هستند؟

پسته، فندق و بادام به کاهش علائم این بیماری کمک می‌کنند.

8 Responses

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

-- بارگیری کد امنیتی --