اکثر بدنسازان یا ورزشکاران با نام پاراهورمون آشنا هستند. یکی از محبوبترین و پرطرفدارترین مکملهای بدنسازی در تمام جهان، پارا هورمونها هستند و به صورت مستقیم بر افزایش حجم عضلات تاثیر میگذارند. البته استفاده از پارا هورمونها با محدودیتهای گوناگونی مواجه است. این ترکیبات میزان چربی تجمع یافته در نواحی مختلف بدن را کاهش داده و بر عضله سازی موثر هستند.
معمولاً ورزشکاران برای افزایش سرعت عضلهسازی، از پاراهورمونها استفاده میکنند. پاراهورمون با اسامی دیگری مثل پروهورمون نیز شناخته میشود و در تمام نقاط دنیا به فروش میرسد.
جالب است بدانید پروهورمونها دقیقا مانند هورمونهای استروئیدی، در ایالات متحده آمریکا غیرقانونی هستند و نباید توسط ورزشکاران بینالمللی یا در المپیک مورد استفاده قرار بگیرند. برای اینکه اطلاعات بیشتری در رابطه با پاراهورمون به دست آورید، در ادامه قصد داریم به طور کامل درباره این ماده توضیح دهیم. بنابراین پیشنهاد میکنیم تا انتهای این مطلب از مجله تخصصی فیت کلاب با ما همراه باشید.
پاراهورمون چیست؟
قبل از هر چیزی، باید بدانیم پاراهورمون چیست و چرا مورد استفاده قرار میگیرد. پروهورمونها موادی هستند که طی مکانیسمهای آنزیمی مختلف در بدن، به هورمونهای آنابولیک تبدیل میشوند. هورمونهای آنابولیک، برای تحریک رشد عضلات و سنتز پروتئین مورد استفاده قرار میگیرند. یکی از مهمترین معایب پروهورمونها، این است که نتایج کاملاً موقت دارند و هزینه خرید آنها تقریباً بالا است.
به همین دلیل صرفاً برای افرادی مناسب هستند که قصد دارند در یک بازه زمانی کوتاه مدت به تناسب اندام برسند. نباید از پارا هورمونها انتظار نتایج طولانی مدت داشته باشید. برای اینکه فرم بدن شما به صورت طولانی مدت حفظ شود، باید به صورت مداوم تمرینات بدنسازی انجام دهید و از مکملهای استاندارد استفاده کنید. مکملهای پاراهورمون، سطح تستوسترون بدن را افزایش میدهند. به همین دلیل، نتایج آنها تقریباً مشابه به استروئیدهای آنابولیک است. همین مسئله، باعث شده است بسیاری از کشورها مصرف پروهورمونها را ممنوع کنند.
این مواد بعد از ورود به بدن، به هورمونهای آنابولیک تبدیل میشوند. زمانی این اتفاق میافتد که بدن پروهورمونها را شناسایی کند. اما سوال مهم این است که چرا ورزشکاران از این مکملها استفاده میکنند؟ همانطور که گفته شد، ترکیبات پاراهورمونی نتایج موقت دارند. به همین دلیل ورزشکاران قبل از انجام مسابقات ورزشی، از این ماده برای رسیدن به تناسب اندام استفاده میکنند.
تاریخچه پروهورمون
پاراهورمونها برای اولین بار در سال ۱۹۹۶ وارد بازار شدند و توسط ورزشکاران مورد استفاده قرار گرفتند. این مکملهای هورمونی به محض ورود به بازار، محبوبیت بسیار زیادی پیدا کردند. زیرا ورزشکاران متوجه شدند میتوانند با استفاده از این ترکیبات، قدرت بدن و حجم عضلات را در بازه زمانی کوتاهی افزایش دهند. یکی از ورزشکاران مشهور که در آن زمان از مکملهای حاوی پارا هورمون استفاده کرد، «مارک مکگوایر» اسطوره لیگ برتر بیسبال، بود.
او برای افزایش قدرت بدن خود و شکستن رکورد سایر رقبا، از این مکملها استفاده میکرد. بعد از مدتی، داوران متوجه این مسئله شدند. این اتفاق، تاثیر بدی بر صنعت ورزش و آبروی این ورزشکار گذاشت. در سال ۲۰۰۴ فروش تمامی مکملهای هورمونی که در بدن به هورمونهای آنابولیک تبدیل میشدند، ممنوع شد. همچنین قانون جدیدی تصویب شد که خرید و فروش این مکملها را ممنوع اعلام کرد. این قانون بیان کرد که تمامی پروهورمونها، عملکردی مانند استروئیدهای «آندروژنیک-آنابولیک» (AAS) دارند و غیرقانونی هستند؛ اما این پایان راه نبود.
در سال ۲۰۰۵، تولیدکنندگان مکملهای هورمونی از روشهای جدیدی برای خرید و فروش پروهورمونها استفاده کردند. به همین دلیل در این سال، مجدداً خرید و فروش این مکملها آغاز شد. مصرف این ترکیبات، در ایالات متحده آمریکا کانادا و مکزیک ممنوع است. اما هنوز هم افرادی حضور دارند که مکملهای حاوی هورمون را به صورت قاچاقی وارد ایالات متحده آمریکا میکنند.
[elementor-template id=”25437″]
فواید مصرف پاراهورمون
اگرچه پارا هورمون نتایج کاملاً موقت دارد، ممکن است با عوارضی همراه باشد. اما دارای فواید و مزایایی نیز میباشد. تاکنون تحقیقات گوناگونی روی مکملهای هورمونی انجام شده است. نتایج این تحقیقات نشان میدهد که مکملهای پاراهورمونی، میتوانند دارای فواید و مزایای زیر باشند:
1.افزایش قدرت عضلات و استخوان ها
یکی از مهمترین فواید این ترکیبات، افزایش قدرت عضلات و استخوانها است. تا چند روز بعد از مصرف مکمل، حجم عضلات و استخوانها تا حدودی افزایش پیدا خواهد کرد. اگر از کوتاه بودن نتایج مکملهای هورمونی صرف نظر کنیم، تاثیر آنها بر تقویت عضلات و مفاصل بسیار مناسب است. در بسیاری از ورزشهای بینالمللی و المپیکها، مصرف پارا هورمون ممنوع است.
زیرا ورزشکاران میتوانند با مصرف کوتاه مدت این مکمل، قدرت زیادی به دست آورند و استخوانهای خود را تقویت کنند. در حالی که سایر ورزشکاران، ممکن است به مرور زمان قدرت بدنی خود را تقویت کرده باشند. بنابراین مصرف مکملهای هورمونی در واقع نوعی تقلب محسوب میشود.
2.بهبود عملکرد ورزشی
یکی دیگر از مهمترین مزایای مصرف پاراهورمون، بهبود عملکرد ورزشی است. افرادی که قبل از مسابقه، آسیب دیدهاند یا از نظر جسمی ضعیف شدهاند، میتوانند برای بهبود عملکرد خود از این مکمل استفاده کنند. البته به شرطی که اجازه استفاده از این مکمل را داشته باشند. در صورتی که ورزشکاران بدون اجازه مکملهای هورمونی مصرف کنند، توسط داوران جریمه خواهند شد یا به طور کلی از مسابقه اخراج میشوند.
3.افزایش چربی سوزی
افزایش چربی سوزی، یکی دیگر از مزایای مصرف پاراهورمونها است. رعایت رژیم غذایی، برای بدنسازان و ورزشکاران اهمیت بسیار زیادی دارد. گاهی اوقات ممکن است برخی شرایط، تناسب اندام شما را به خصوص قبل از مسابقات ورزشی بهم بریزد. در این حالت، میتوان برای افزایش چربی سوزی و کاهش وزن مجدد از مکملهای حاوی پارا هورمون استفاده کرد.
البته توجه داشته باشید که بهترین روش برای چربی سوزی، انجام تمرینات ورزشی و هوازی است. صرفاً ورزشکارانی که کاندیدای مسابقات ورزشی هستند و باید طی بازه زمانی کوتاهی وزن خود را کاهش دهند، میتوانند از این روش برای افزایش چربی سوزی استفاده کنند. بدنسازان و ورزشکاران عادی، به هیچ وجه گزینه مناسبی برای مصرف مکملهای هورمونی نیستند. زیرا مجدداً بازگشت وزن خواهند داشت.
4.افزایش حجم توده عضلانی
از دیگر مزایای پروهورمون، افزایش حجم توده عضلانی است. شاید مهمترین هدف ورزشکاران و بدنسازان از مصرف مکملهای حاوی پروهورمون، افزایش حجم عضلات است. در این میان افرادی هستند که سعی میکنند بدون ورزش کردن، به اندام ایدهآل خود برسند. این افراد بعد از قطع مصرف مکمل، مجدداً به وزن قبلی خود باز میگردند و باید برای افزایش حجم عضلات تلاش کنند.
جدا از این موارد، تحقیقات نشان داده است برخی انواع پروهورمونها میتوانند سطح انرژی بدن را افزایش دهند و بر بهبود رفتار و خلق و خو تاثیرگذار باشند. این مواد حتی بر بهبود حافظه و تمرکز نیز تاثیرگذار هستند.
وضعیت بدنی من به چه صورت است ؟
باید بدونیم وضعیت تناسب اندام ما به چه شکلی هست ؟ لاغریم ، اضافه وزن داریم یا وزنمون ایده آل هست. برای این که متوجه این قضیه بشیم یک شاخص معروف به اسم BMI یا شاخص توده بدنی داریم. برای حساب کردنش باید قد و وزنمون رو با جنسیت توی فرمول بزاریم از طریق جدول ها ببینیم توی چه شرایطی هستیم، اما اصلا نگران نباشید نیازی به حساب و کتاب کردن نیست. فقط کافی فرم زیر رو پر کنید و تا به صورت اتوماتیک شاخص توده بدنی شما حساب بشه و وضعیت بدنتون رو به شما نشان بده. بعد از پر کردن فرم اگر فکر کردی نیاز به یک برنامه اختصاصی تمرین و تغذیه دارید که با کمترین هزینه براتون طراحی و ارسال بشه کافی روی دکمه درخواست مشاوره کلیک کنی مشخصاتت رو بزنی تا کارشناس های ما تو اولین فرصت ( معمولا 2 روز بعد ) باهاتون تماس بگیرن و برای رسیدن به هدف راهنماییتون کنند. اگر هم عجله دارید برای دریافت برنامه اختصاصی می تونید توی سایت ثبت نام کنید و سفارش طراحی برنامه تمرین و تغذیه رو از قسمت دریافت برنامه جدید خودتون رو ثبت کنید.
محاسبه BMI - شاخص توده بدنی
تاثیر پاراهورمون بر بدن چیست؟
همانطور که گفته شد، تاکنون چندین مطالعه بالینی در زمینه اثربخشی پروهورمونها انجام شده است. نتایج این مطالعات نشان میدهد که مکملهای حاوی پاراهورمون، میتوانند بر بدن انسان تاثیر بگذارند و باعث بیشتر شدن حجم توده عضلانی و بهبود عملکرد بدن شوند. با این حال، یک مطالعه تخصصی در مجله (Canadian Journal of Applied Physiology) انجام شد و اثرات دیگری از این ترکیبات را نشان داد. یکی از این اثرات، عدم تعادل هورمونی بود.
این مطالعه نشان داد که مصرف خوراکی بیشتر از ۲۰۰ میلیگرم پاراهورمون در روز، غلظت تستوسترون را تا حد زیادی افزایش میدهد و حتی با افزایش هورمون استروژن همراه است. یعنی بعد از مدتی، حجم سینهها نیز افزایش مییابد. کاهش کلسترول (HDL)، از دیگر اثرات این مکملها بر بدن است. در ورزشکارانی که بیشتر از ۳۰۰ میلیگرم در روز پاراهورمون مصرف میکنند، سطح کلسترول خوب تا حد زیادی کاهش خواهد یافت.
عوارض پاراهورمون چیست؟
مکملهای پاراهورمونی، عوارض گوناگونی دارند و مصرف آنها در بسیاری از کشورها ممنوع است. اما هنوز هم کشورهایی وجود دارند که این محصولات را به صورت آزادانه در اختیار ورزشکاران و بدنسازان قرار میدهند. بسیاری از افراد بدون توجه به عوارض پروهورمونها، برای خرید آنها اقدام میکنند. در این حالت احتمال بروز برخی عوارض بسیار زیاد است.
این عوارض شامل موارد زیر هستند:
- سردرد
- افزایش ضربان قلب
- حالت تهوع
- دل درد
- افزایش اضطراب
- بیخوابی
- خستگی
- تغییرات خلقوخو
- افزایش یا کاهش میل جنسی
- رفتار خشونتآمیز
- ریزش مو
- احساس افسردگی
در صورتی که به شکل طولانی مدت از پاراهورمونها استفاده کنید، عوارض زیر مشاهده خواهد شد:
- افزایش احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی
- آسیب شدید کبد و کلیه
- افزایش سطح کلسترول خون
به جای مصرف مکملهای هورمونی، پیشنهاد میکنیم از مکملهای استاندارد و مناسب استفاده کنید. مکملهای ورزشی گوناگونی وجود دارند که میتوانند بر افزایش حجم عضلات تاثیرگذار باشند. به عنوان مثال، مکملهای پروتئینی گزینه مناسبی برای تقویت عضلات و افزایش حجم آنها هستند. بهتر است از مصرف خودسرانه پارا هورمونها خودداری کنید. در غیر این صورت، احتمال بروز هر یک از این عوارض وجود دارد.
چه کسانی باید از مصرف پروهورمون ها اجتناب کنند؟
اولین سوالی که به ذهن بسیاری از افراد میرسد، این است که پروهورمون برای چه افرادی ممنوع است؟ این ترکیبات عوارض جانبی گوناگونی دارند و نباید توسط همه افراد مورد استفاده قرار بگیرند. مکملهای حاوی پاراهورمون که بدون نسخه تهیه میشوند، باید با احتیاط مصرف شوند. قبل از مصرف مکملهای هورمونی، بهتر است با پزشک مشورت کنید. این مکملها ممکن است برای افراد با شرایط زیر خطرناک باشند:
- افرادی که به سن قانونی نرسیدند و زیر ۱۸ سال سن دارند.
- افرادی که در دوره بارداری یا شیردهی قرار دارند یا افرادی که قصد دارند برای باردار شدن اقدام کنند.
- اشخاصی که در دوره کاهش وزن هستند یا از رژیمهای غذایی خاص استفاده میکنند.
انواع پروهورمون ها
پارا هورمونها انواع مختلفی دارند. هر یک از انواع مکملهای هورمونی، برای تشدید ترشح یک هورمون خاص در بدن مورد استفاده قرار میگیرند. یکی از رایجترین انواع این ترکیبات که صرفاً برای افزایش سطح تستوسترون در بدن مصرف میشود، پرو آندروژن نام دارد. پروآندروژن از نظر مکانیزم اثر، مشابه به استروئیدهای آنابولیک است و میتواند اثرات نامناسبی بر بدن داشته باشد. علاوه بر این ترکیب، ترکیبات دیگری نیز وجود دارد که بعد از ورود به بدن به تستوسترون تبدیل میشوند. این مواد شامل موارد زیر هستند:
- نوراندروستندیون
- نوراندروستندیول
- آندروستندیون
- آندروستندیون
در حال حاضر، پارا هورمونهای معتبری در سطح جهان به فروش میرسند که شامل موارد زیر هستند:
- دیکالن
- اپیستن
- نانودرل
- هالدول
- آندروتست
[elementor-template id=”25478″]
دوز مناسب مصرف پاراهورمون
دوز مناسب مصرف مکملهای هورمونی و پروهورمونی، به مسائل مختلفی بستگی دارد. عوامل متعدد مثل سن، شرایط بدنی فرد، سوخت و ساز و متابولیسم بدن و مسائلی مانند این، بر دوز مصرف مکملهای هورمونی تاثیرگذار هستند. به طور کلی، اطلاعات کاملی در رابطه با میزان مصرف این ترکیبات وجود ندارد. به همین دلیل باید قبل از مصرف مکملهای حاوی پاراهورمون، به پزشکان متخصص مراجعه کنید. مصرف بیش از حد این مواد، میتواند تاثیرات نامناسبی بر بدن بگذارد و بسیار خطرناک باشد. بنابراین هنگام انتخاب مکمل و نحوه مصرف آن، دقت بسیار زیادی داشته باشید.
سخن پایانی
در این مطلب به طور کامل درباره پارا هورمون یا پروهورمون توضیح داده شد. پاراهورمونها ترکیباتی هستند که بعد از ورود به بدن، به هورمونهای آنابولیک تبدیل میشوند. این ترکیبات میتوانند سطح تستوسترون بدن را افزایش دهند و از این طریق، بر تقویت عضلات و افزایش حجم آنها تاثیرگذار باشند.
یکی از مهمترین معایب پروهورمونها، این است که نتایج کوتاه مدت و موقت دارند. علاوه بر این، با عوارض گوناگونی همراه هستند و باعث بروز بیماریهای مختلف میشوند. به همین دلیل مصرف آنها در بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایالات متحده آمریکا ممنوع شده است. اگر شما یکی از داوطلبان مصرف مکملهای پاراهورمونی هستید، پیشنهاد میکنیم قبل از مصرف به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره انواع مکملها، بهتر است سایر مطالب وب سایت فیت کلاب را مطالعه کنید.